Participació de l'alumnat
Les teories de l'aprenentatge posen en relleu que el veritable coneixement, el que l'alumne no oblida, s'adquireix i es construeix quan la persona s'implica, té un rol actiu, analitza situacions, busca solucions…
Els professionals de l’ensenyament hem de fomentar activament la participació de l'alumne en la construcció del seu propi coneixement. Està a l'abast dels centres educatius tota una sèrie de recursos i eines, tutors, companys, fòrums, xats, continguts, etc. I tot això en el moment del dia en què l'alumne ho necessiti.
Cal aprofitar els avantatges que la xarxa proporciona donant un entorn fàcil i amable, que a la vegada cal controlar pels perills que pot comportar.
Fent periodisme a l'escola es treballa el llenguatge en tots els seus sentits, es prenen decisions, es treballa col·laborativament, a més que ajuda a ser responsables, ….
- Fem de periodistes són uns materials digitals elaborats per Dolça Vert Ros, creats per donar suport a diferents projectes escolars de periodisme digital. La proposta es concreta en un seguit d'activitats i informacions per treballar el llenguatge oral, escrit, audiovisual i radiofònic.
- Descobreix el periodisme la prestigiosa periodista Rosa Maria Calaf, el Departament d'Estudis de la Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i Kton y cía presenten un suggeridor curs de periodisme en línia, un viatge destinat a descobrir la pràctica i els dilemes del periodisme.
Des del centres, aquell treball periodístic es motiva i es consolida a partir d'un conjunt d'eines motivadores i engrescadores:
1. Els blogs
Un blog (abreviació de weblog: diari web) és un diari interactiu personal a Internet. Un bloc està dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de manera que la persona que escriu (blocaire, blogaire o bloguista) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat. En cada missatge o article d'un blog els lectors poden escriure comentaris (si l'autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada bloc té el seu propi tema i n'hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc. Hi ha nombroses eines de manteniment de blogs que permeten, sense necessitat d'alts coneixements, administrar-los.
Els blogs són:
- Col·laboratius, ja que tenen la possibilitat que els altres internautes puguin afegir-hi comentaris.
- Definibles: els autors poden restringir qui vol que comenti el bloc i qui no. Això fa que alguns blocs tinguin un cercle participatiu bastant petit. Però que sigui restringit no vol dir que no sigui ni públic ni visible per a qualsevol internauta.
- Interactius: des del propi bloc es poden enllaçar altres blocs, webs, fitxers d'àudio, vídeos, etc.
- Gratuïts.
En relació amb el món de l'educació, els blogs se'ls anomenen edublogs. Ofereixen unes possibilitats d'interacció molt interessants entre l'alumnat i el professorat, duent l'educació més enllà dels límits de la sala de classe i dels horaris propis del centre.
XTECBlocs es el servei XTEC destinat a tots els usuaris\àries de la XTEC, als centres docents i al professorat. Aquests, prèviament identificats mitjançant l'identificador de la XTEC i la contrasenya corresponent, poden fer ús del servei i tenen la capacitat de crear blogs nous i modificar-ne tantes vegades com vulguin els continguts dels que ja tinguin creats.
Exemples XTECBlocs destacats el curs 2011-2012: http://blocs.xtec.cat/blocdedestacats/
Exemples de blocs escolars:
- Escola Marià Galí (Terrassa) http://www.escolamariagali.cat/blocs.htm
- Escola Lacustària (Llagostera)http://lacustaria.blogspot.com.es/
Exemples de mestres d'educació infantil: http://blocs.xtec.cat/infantilmestres/
Exemples de blocs d'alumnes:
- L'ombra d'un somni http://www.lombradunsomni.blogspot.com.es/
- Fer visible l'invisible http://fervisible.blogspot.com.es/
- Te de roca http://blocs.xtec.cat/blocdeltederoca/ l'alumnat de 5è utilitza el bloc per escriure el diari d’en Jim Botó
2. La revista escolar
L'elaboració i distribució de la revista de centre té molts ingredients motivadors que afavoreixen l'esperit de permanència al col·lectiu escolar, a la identitat col·lectiva del centre. Si la redacta i maqueta un grup d'alumnes fomenta, a més, el treball col·laboratiu amb la finalitat de descobrir, debatre, investigar i integrar els continguts en el format escollit, ja sigui paper imprès com format digital.
L'accés i l’ús d’Internet en els centres educatius ha proporcionat un gran ventall de possibilitats per a l'elaboració de revistes escolars digitals, de manera que es pot estalviar la impressió en el centre però sense perdre el format estàndard de revista escolar. A més hi ha altres avantatges en l'elaboració digital de la revista:
- Difusió àmplia (en el web de centre, dels serveis educatius, en el portal XTEC…)
- Accés a la revista en qualsevol moment i lloc
- Integració d'elements multimèdia
- ….
Actualment, són factibles molts programes i moltes eines per editar les revistes dels centres. Podem distingir:
Per fer revistes estàtiques, amb publicació temporal:
- PDF Creator, un programa gratuït per a la creació d’arxius PDF que funciona instal·lant una impressora virtual que genera els arxius PDF: Fem ciència, revista de l'Institut Narcís Oller de Valls. Número 1, maig 2012
- Issuu és un servei en línia que permet la visualització de material digitalitzat electrònicament, com libres, portafolis, revistes, diaris, i altres mitjans impresos de forma realista i personalitzat. Permet fer l'enllaç a la pàgina completa: 101 Days, revista de l'Institut El Til·ler de Les Franqueses del Vallès, núm. 4, juny 2012
- Calameo és un programa que crea publicacions web a partir d'un fitxer PDF. És molt senzill incrustar-lo en blocs i lloc web: Mainada, de l'escola Sant Salvador d'Horta de Santa Coloma de Farners
Per a revistes més dinàmiques i col·laboratives on es poden publicar notícies dia a dia, hem de disposar d’espais en línia com un:
- Blog:
- Lloc web:
- Exemple: Pinzellades, de l'escola Pere Viver de Terrassa
- Scoop.it: eina que recopila i organitza el contingut per temes
Més exemples de revistes escolars:
Els centres educatius que desitgin un enllaç a la XTEC de la seva revista digital podeu escriure al formulari que es troba a la pàgina de Revistes de la XTEC o bé es pot arribar seguint el fil d'Ariadna: Pàgina d'inici de la XTEC | Centres | Als centres… | Revistes.
3. Les xarxes socials
Les xarxes socials existeixen pel fet de viure en comunitat. Les amistats, la família, companys de feina, … El concepte de xarxa social engloba un camp molt més ampli on entren a formar part persones desconegudes que per motius d'afinitat, interessos, coneixements, també en formen part. Una xarxa social es pot fer servir en molts sentits:
- Permeten compartir activitats, interessos, informacions, …
- Agilitza el treball col·laboratiu i la participació entre les persones,
- Facilita la relació interpersonal per sobre del temps i les distàncies,
- Permeten contactar amb persones amb afinitats comunes però desconegudes del propi entorn social
- Facilita el compartiment de recursos virtuals…
Els mestres i professors han d'orientar i inculcar als alumnes en el seu ús per a un bon aprofitament, a la vegada que també han de mostrar els inconvenients que poden ocasionar.
- Pinterest de l'alumnat de l'institut La Roca http://pinterest.com/beinslaroca/
4. Ràdio i televisió
Incloure activitats amb ràdio i vídeo a les escoles permet treballar la llengua oral i escrita en totes les seves vessants. Són mitjans molt propers que motiven i engresquen als alumnes. Són eines fàcils de fer servir que no necessiten ni tecnologia específica ni coneixements complicats per als professors.
Treballar amb aquestes eines permet:
- Fomentar el treball col·laboratiu.
- Assignar i distribuir les feines, totes elles necessàries per al producte final.
- Fomentar la responsabilitat i compromís.
- Treballar la diversitat.
- Treballar diferents mitjans tecnològics.
- Practicar l'autoavaluació i regulació de la feina.