Apartat 1: Selector de fitxers


El selector de fitxers és la interfície que us permet administrar els fitxers per pujar-los al vostre curs. En aquest apartat trobareu la descripció del selector de fitxers del Moodle.
Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:

 • Què és el selector de fitxers?
 • Com es puja un fitxer en el Moodle?
 • Què cal fer per pujar fitxers més grans de 25 MB?Hi ha diferents situacions en les que un usuari/ària pot necessitar afegir un fitxer a una activitat, com a recurs, com a resposta a una tasca, com a retroacció en la qualificació de la tasca,… En tots aquests casos es vincularà el fitxer a l'activitat i es donarà l'opció de pujar el fitxer des de local o des de qualsevol respositori habilitat en el lloc Moodle.

El selector de fitxers


El selector de fitxers només és accessible des de les icones de l'editor HTML que permeten afegir fitxers o des de les activitats o recursos que permeten afegir fitxers.

L'opció del selector de fitxers que permet pujar un fitxer des de local és Penja un fitxer

Els fitxers es vinculen seccions, activitats i recursos

Els fitxers es vinculen a seccions, activitats i recursos

Podeu veure que en la part superior del selector de fitxers hi ha tres icones que us permeten canviar l'organització dels fitxers: en icones, llista o arbre.


Per afegir un fitxer que teniu en local a una tramesa o a una activitat feu:

 1. Clic en el botó Afegeix tramesa i en afegeix o en la icona insereix imatge/media
 2. Seleccionar penja un fitxer
 3. Fer selecciona un fitxer
 4. Triar el fitxer que necessiteu
 5. Fer Penja aquest fitxer

Per pujar fitxers que estan en local i si es fa servir un navegador que permeti el drag&drop (Firefox 4, Chrome 11 i Explorer 10) es poden pujar fitxers directament arrossegant-los, ja sigui en la finestra emergent de selecció de fitxers com en un tema amb l'edició activada.

En la imatge següent podeu veure com el sistema permet arrossegar un fitxer comprimit des de l'escriptori i afegir-lo a un tema del curs com a recurs carpeta amb tots els fitxers descomprimits.

Afegir un fitxer comprimit des de l'escriptori

Crear una carpeta amb els fitxers descomprimits

En el moment de pujar un fitxer, el sistema pot fer una còpia o bé crear un àlies, l'ús d'àlies permet l'actualització automàtica del document. Encara i així, no tots els repositoris ho permeten: per exemple, GoogleDocs permet només crear una còpia dels fitxers, és a dir, no es poden crear àlies.


Pujar fitxers grans de més de 25MB


Des del Moodle hi ha una mida màxima per als fitxers que es volen pujar, aquesta pot estar imposada pel servidor. A Àgora-Eix la mida màxima és de 25 MB. Per pujar els fitxers de mida superior teniu dues opcions:

 • Pujar el fitxer des de l'Espai de gestió de fitxers (pel gestor dels Serveis d'Àgora-Eix en el centre educatiu)
 • Pujar el fitxer a un repositori al núvol (drive, dropbox, box)

Per arribar a l'Espai de fitxers cal que aneu a la Gestió dels serveis d'Àgora-Eix. El centre ha d'haver designat prèviament un usuari/ària gestor/a que ho pugui fer. Podeu consultar aquesta pregunta freqüent com es designa un gestor de centre.


Si el centre té un gestor dels serveis d'Àgora-Eix, aquest pot accedir a l'Espai de gestió i en El meu Àgora-Eix, en la secció Enviament de fitxers grans al Moodle trobarà el formulari per fer la gestió. Podeu consultar la pregunta freqüent Què s'ha de fer per pujar fitxers més grans de 10 MBs al servidor?

Cal que el centre prèviament assigni un usuari/ària gestor encarregat de pujar els fitxers d'aquesta mida.

Els passos a seguir són els següents:

 • Accediu al portal d'Àgora.
 • Feu clic a El meu Àgora-Eix.
 • A sota del títol Gestió de l'Àgora, feu clic a Gestió de fitxers.
 • Feu clic a l'enllaç Envia fitxers grans al servidor. Apareixerà la pantalla següent:
Pujar fitxers

Enviar fitxers de còpies de seguretat.

 • Premeu el botó Navega… per escollir la còpia de seguretat i, un cop seleccionat, cliqueu el botó Envia per pujar el fitxer a l'espai moodle.

L'altra opció que teniu és seleccionar el fitxer que voleu pujar al Moodle una vegada està en el repositori del Google drive.És a dir, per poder pujar fitxers de més de 10MB al vostre Moodle teniu dues opcions:

1. Pujar el fitxer des de l'entorn de Gestió dels serveis d'Àgora-Eix.

 1. Tenir o designar un gestor de serveis del Moodle.
 2. El gestor ha d'accedir a l'espai de fitxers: Gestió dels serveis d'Àgora-Eix | El meu Àgora | Espai de gestió | Enviament de fitxers grans al Moodle
 3. Pujar el vostre fitxer.


2. Pujar el fitxer una vegada està en un repositori en línia.

 1. Heu de tenir un compte de correu del Google, Dropbox o Box.
 2. L'admin del vostre lloc ha de tenir habilitat el repositori Google docs/Dropbox/Box.
 3. Pugeu el vostre fitxer al Drive, Dropbox o Box.
 4. Per últim pugeu el vostre fitxer al Moodle seleccionat-lo en el vostre Drive/Dropbox/Box.

A l'Espai de gestió de fitxers de Serveis d'Àgora-Eix només hi pot accedir el gestor designat pel centre educatiu. L'usuari admin i els usuaris amb rol gestor en el context sistema (en el Moodle) poden pujar fitxers de més de 25MB

Mida màxima dels fitxers en el curs

L'administrador del lloc Moodle pot predefinir la mida màxima dels fitxers que es poden penjar al curs, aquesta pot arribar a un límit de 25 MB.


El fòrum i el taller també tenen un límit de mida de fitxer, que estarà limitat pels paràmetres del curs i altres paràmetres locals.


Podeu consultar aquests valors en Administració del lloc | Cursos | Paràmetres per defecte del curs, aquests són els paràmetres per defecte del curs que es poden modificar pel professor editor del curs en Paràmetres.