Tasca
En aquest apartat es tracta una de les activitats més utilitzades al Moodle, l'activitat Tasca, fent èmfasi en la seva utilitat i configuració, tant per al treball individual com en grup, els tipus de qualificació que es poden utilitzar i aquells aspectes específics de les tasques.
Alguns dels mòduls de configuració són comuns a diverses activitats i recursos del Moodle i per tant es trobaran també a les pàgines corresponents a les altres activitats.
A la part dreta hi ha enllaços a altres pàgines relacionades amb els continguts que s'estan tractant.
L'activitat Tasca
Serveix per proposar una feina a l'alumnat i posteriorment qualificar-la i proporcionar retroacció. El lliurament de la tasca pot ser adjuntant un o varis fitxers o en línia, escrivint directament el text en el formulari de tramesa de la tasca.
Els fitxers externs que s'hagin d'adjuntar a la tasca poden ser de diferents tipus: documents de text, fulls de càlcul, imatges, presentacions de diapositives, vídeos,… i pujats des de l'ordinador o des de repositoris virtuals com Google Drive o altres. És possible limitar el tipus de fitxer que voleu admetre.
Les característiques més destacables de les tasques són:
- Permeten proposar a l'alumnat una feina que hauran de lliurar de la manera que es determini:
- Amb un text en línia que pot incloure enllaços, imatges i altres elements multimèdia.
- Amb la tramesa d'un fitxer
- Amb els dos elements anteriors, text en línia i fitxers adjunts
- Sense text ni fitxers, per exemple proposant el lliurament d'una feina presencialment.
- Es poden configurar per ser fetes individualment o en grup.
- Admeten guies de qualificació i rúbriques com a ajuts per a l'avaluació.
- Permeten trameses i avaluació en grups petits, per parelles, individualment o amb altres agrupacions d'alumnes.
- Generen automàticament un element de qualificació al qualificador.
Per crear una tasca, amb l'edició del curs activa feu clic en "Afegeix una activitat o recurs", seleccioneu la Tasca (estan ordenades alfabèticament) i feu clic en "Afegir".
En aquest vídeo es mostra el sistema de creació d'una tasca (moodle 2) i alguns dels paràmetres de configuració.
Blocs de configuració i opcions disponibles en cadascun d'ells
Tot seguit es descriuen els mòduls disponibles en la configuració de la tasca i la utilitat de cadascun d'ells seguint l'ordre en què apareixen quan s'activa la configuració:
- General: Per posar el nom i la descripció de l'activitat.
- Disponibilitat Permeten definir les dates de lliurament de les trameses.
- Tipus de tramesa i Tipus de retroacció El mòdul tipus de tramesa permet definir si s'admeten fitxers i text en línia. El mòdul tipus de retroacció és semblant però respecte a les retroaccions que fa el professorat.
- Paràmetres de la tramesa Defineix quan es considera la tasca com a tramesa.
- Paràmetres de la tramesa en grup Per configurar les trameses si es tracta d'una tasca en grup.
- Notificacions Per activar les notificacions per correu electrònic a la persona tutora.
- Qualificació Determina el sistema de qualificació senzilla i avançada mitjançant guies de qualificació o rúbriques.
- Paràmetres comuns de mòduls Permeten determinar l'agrupament i la visibilitat de l'activitat.
- Restriccions d'accés Permet posar condicions per mostrar i activar les activitats.
- Compleció de l'activitat Permet el seguiment de les activitats.
General
Es tracta d'un mòdul que amb algunes diferències existeix a la configuració de totes les activitats. Cal posar el nom de la tasca i la descripció que servirà d'orientació per a l'alumnat i per al professorat que la utilitzi.
La descripció pot fer-se visible a la pàgina principal del curs marcant el quadret Mostra la descripció en la pàgina principal del curs.
Disponibilitat
En aquest apartat es configuren les dates relacionades amb el lliurament de les trameses. Podeu habilitar tres dates:
- Permet trameses des de: marca la data en la que s'inicia l'acceptació de trameses.
- Data de venciment: Data a partir de la qual les trameses es registren com a fora de termini.
- Data límit: Últim dia que s'admeten trameses.
- Mostra sempre la descripció: Si aquesta opció està desmarcada la descripció de la tasca que hi ha al mòdul General només es mostrarà a partir de la data en que es permetin trameses.
Les dates de tancament es mostren de manera automàtica en el calendari del curs.
Tipus de tramesa i Tipus de retroacció
Aquests dos mòduls defineixen si es permeten trameses de fitxers i si es posen limitacions respecte a la seva mida i al número. També permet concretar si es permeten textos es línia i la seva extensió (si ho habiliteu). Aquesta opció activa l'editor del Moodle i per tant es podrà fer trameses de text, d'enllaços o altres elements disponibles des de l'editor. També podeu limitar el tipus de fitxers admesos en la tramesa.
Paràmetres de la tramesa
Quan la tasca proposada requereix la tramesa d'un text, un fitxer o ambdós elements per part de l'estudiant, cal definir les situacions en les quals es permetrà fer noves trameses i en quines no.
Quan en la configuració de la tramesa teniu habilitat el botó tramet, heu configurat una tasca amb esborrany. Això implica que l'alumne pot anar completant i desant la seva tasca en moments diferents fins que fa clic en el botó tramet. A partir d'aquest moment la tramesa deixa de ser editable per a l'alumne.
El sistema també ofereix la possibilitat que la tasca es reobri automàticament fins que l'alumne aprovi l'activitat. En cas que es vulgui utilitzar aquesta opció cal definir una nota mínima per aprovar des del qualificador.
En el cas en el que no habiliteu el paràmetre Requereix que l'estudiant faci clic en el botó tramet les trameses es poden editar fins a la data límit de tramesa o fins que el professor bloca la tramesa.
Aquest mòdul permet configurar les condicions per considerar la tasca com a tramesa i quan es reobrirà.
- Requereix que l'estudiantat faci clic al botó Tramet: Si es marca "Sí", l'alumnat podrà deixar un esborrany del fitxer o del text en línia abans de fer la tramesa definitiva; en cas contrari, la tramesa s'efectuarà en el moment que l'alumne/a carregui el fitxer i faci clic a Desar.
- Requereix que l'estudiantat accepti el compromís de tramesa: Serveix per demanar a l'alumnat una declaració sobre la propietat del que es lliura. Si es posa “Sí” en aquesta opció els estudiants hauran de confirmar la tramesa acceptant el missatge següent:
- Intents reoberts: Serveix per permetre noves trameses de la mateixa tasca a partir del moment que el professor la qualifiqui com a no aprovada. En cas que la nota sigui igual o superior a la mínima per aprovar no es reobrirà l'intent i per tant l'alumne no podrà fer noves trameses. Si malgrat haver aprovat es vol autoritzar un nou intent caldrà anar al qualificador i autoritzar de nou l'enviament de la tramesa des del botó Edita.
- Quantitat màxima d'intents: Permet posar un límit màxim d'intents en relació als Intents reoberts.
Podeu seleccionar:
- Mai: no es permeten més d'un intent.
- Manualment: el professor avaluador permet un nou intent en el moment de la qualificació.
- Automàticament fins superació: l'alumne podrà trametre un nou intent fins que la qualificació és igual o més gran que la qualificació per aprovar o fins que arribi al límit d'intents permesos.
Si s'ha configurat el sistema d'intents reoberts el Moodle mostra informació dels diferents intents tal com es mostra a les imatges que hi ha tot seguit:
A continuació es mostra el contingut de l'intent 1.
Si el control dels intents de tramesa és manual l'avaluador pot permetre un altre intent en el moment de qualificar la tramesa.
Paràmetres de la tramesa en grup
Aquest mòdul és específic de les tasques i serveix per configurar la tramesa en grup. La utilització d'aquest mòdul amb la configuració d'agrupaments amb grups de treball permet treure el màxim profit a aquestes opcions. Cal tenir en compte que les tasques permeten la qualificació en grup assignant a tots els membres la mateixa nota dins del qualificador.
- L'estudiantat tramet en grups: La tramesa l'efectua un alumne i pertany a tots. Quan tots els components del grup hagin obert la tasca i desat la tramesa del fitxer el professor veu al qualificador de la tasca el text Tasca tramesa.
- Cal formar part d'un grup per fer una tramesa: Si s'activa, els estudiants que no són membres d'un dels grups de l'agrupament no podran fer trameses.
- Requereix la tramesa de tots els membres del grup: Vinculada a l'opció anterior, Els estudiants trameten en grups. Cada alumne/a del grup ha de fer clic al botó Tramet per considerar la tasca com a tramesa. Mentrestant, la tramesa es considera esborrany a efectes del qualificador. Un cop feta la tramesa, la qualificació es copiarà al qualificador de tots els membres del grup.
- Agrupament per als grups d'estudiantat: Permet definir l'agrupament per a les trameses i qualificació en grup.
Notificacions
Aquest mòdul gestiona les notificacions automàtiques al correu associat amb la persona tutora.
- Notifica les trameses a qui qualifica: Si es marca Sí cada vegada que un alumne faci una tramesa, el sistema enviarà un correu al tutor per avisar-lo.
- Notifica el retard en les trameses a qui qualifica
- Paràmetre per defecte per a "Notifica als estudiants": Defineix el valor per defecte de la casella de verificació "Notifica als estudiants" en el formulari de qualificació.
Qualificació
A l'apartat de qualificació que hi ha en l'edició d'una tasca es pot definir el tipus de qualificació. Per fer-ho cal tenir en compte que sota de l'epígraf Mètode de qualificació apareixen, a més de la qualificació senzilla, les guies de qualificació i les rúbriques. Es tracta de dos sistemes de qualificació avançada que complementen la qualificació senzilla basada en escales, valors, lletres…
En el cas de la tasca, si en la tramesa s'adjunta un fitxer pdf, el professor pot afegir comentaris en el moment de qualificar la tramesa.
La qualificació avançada amb guies de qualificació o rúbriques permet establir uns criteris de qualificació desglossats de manera que la qualificació final sigui el resultat de qualificar independentment cadascun d'aquests criteris.