El recurs URL
El recurs URL
Amb aquest recurs es proporciona a l'alumnat un enllaç a un lloc web d'Internet. També es pot accedir a documents i imatges en línia (només ens cal aconseguir la URL on estan publicats). L'adreça URL no té per què ser la pàgina principal del lloc web, es pot copiar i enganxar la URL de pàgines particulars o bé emprar el selector de fitxers per escollir un enllaç a un repositori com Flickr, YouTube, Wikimedia o altres que s'hi hagin configurat a nivell de lloc Moodle per part de la persona administradora.
Els enllaços utilitzant adreces URL també es poden posar dins d'altres recursos o activitats a partir de l'editor de text del Moodle però aquest recurs URL permet posar-lo a la pàgina principal del curs i per tant fer que sigui més fàcilment accessible.
A més d'enllaçar a pàgines externes, també es pot utilitzar per vincular activitats o recursos interns. Per exemple, es pot crear una activitat de tipus diari que es vagi completant al llarg de tot el curs i posar l'enllaç a aquest diari dins de cada secció (tema o setmana) ja que si es posa una activitat Diari a cada secció es crearan tants diaris com seccions.
Opcions dels mòduls de configuració del recurs URL
Paràmetres generals
Es tracta d'un mòdul que amb algunes diferències existeix a la configuració de moltes activitats i recursos. Cal posar el nom del recurs i la descripció que servirà d'orientació per a l'alumnat i per al professorat que la utilitzi.
La descripció pot fer-se visible a la pàgina principal del curs marcant el quadret Mostra la descripció en la pàgina principal del curs.
URL extern és on s'ha de posar l'adreça URL que l'alumnat ha d'obrir des del Moodle. Es pot escriure l'adreça directament però per evitar errors és més convenient copiar-la i enganxar-la utilitzant les tecles Ctrl+C i Ctrl+v.
En cas de voler enllaçar un vídeo de YouTube o una imatge de Wikimèdia es pot fer la cerca directament clicant sobre el botó Escull un enllaç, que dóna accés al selector de fitxers des d'on podem cercar la URL.
Aparença
Quan l'alumne/a fa clic sobre el recurs URL s'obre l'adreça vinculada però des d'aquest mòdul es pot decidir si s'obrirà en una finestra nova o en la mateixa finestra on està el Moodle.
Si se selecciona l'opció de visualització Finestra nova, l'estudiant haurà de canviar de finestra per veure la pàgina enllaçada i en tancar-la no desapareixerà la del Moodle. Si se selecciona l'opció Incrusta, s'obrirà la web en la mateixa finestra que hi ha el Moodle i per tant caldrà tornar enrere amb el navegador per evitar que es tanqui el Moodle.
En cas de'haver seleccionat l'opció Incrusta, l'alumne/a haurà d'utilitzar el botó secundari del ratolí per obrir l'enllaç en una pestanya nova.
Variables URL
Algunes variables internes de Moodle poden afegir-se automàticament a l'URL.
Paràmetres comuns de mòduls
El bloc Paràmetres comuns de mòduls apareix en l'edició de totes les activitats i recursos.
El número id és un valor que permet identificar l'activitat en els càlculs personalitzats del qualificador. Aquest id pot contenir lletres i números.
Els paràmetres Mode de grups i Visible es poden modificar directament des de la barra d'edició de l'activitat.
El paràmetre Mode de grups disposa de tres opcions:
- Sense grups: no hi ha subgrups, tots els participants són membres d'un gran grup.
- Grups separats: cada membre d'un grup veu només dins del seu grup, els altres són invisibles.
- Grups visibles: es treballa dins de cada grup, però es poden veure també els altres grups.