Apartat 7. Compartir cursos
Moodle és un entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge totalment gratuït; és a dir, qualsevol persona el pot descarregar, utilitzar lliurement i, fins i tot, modificar-lo. Si la mateixa plataforma que s'utilitza per desenvolupar i impartir els cursos és de domini públic i gratuït, per què no fer el mateix amb els cursos que es vagin creant?
En aquest apartat s'explica com compartir i utilitzar cursos creats amb Moodle i es presenta la plataforma Alexandria que el Departament d'Ensenyament posa a disposició de tots els docents.


Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:

  • Per què compartir?
  • Com compartir els cursos des del propi moodle?
  • Com compartir els cursos des d'Alenxandria?Compartir

Com segurament heu descobert, crear materials no és una tasca trivial: cal planificar-los, cercar els recursos (imatges, adreces d'interès, animacions,…) adients o elaborar-ne de nous, donar-los forma, modelar-ne la qualificació, etc. Un cop heu fet tota aquesta feina, no seria millor compartir-la amb d'altres i, alhora, poder utilitzar materials similars elaborats per un/a company/a? Al cap i a la fi estem utilitzant Moodle, un programa lliure que ha crescut sota aquesta visió, la de compartir les aportacions d'una comunitat.

Per altra banda, en algun moment heu necessitat disposar de materials i recursos per desenvolupar la vostra tasca docent. I n'heu agraït la fàcil accessibilitat i la completa disponibilitat. Actualment, Internet n'ofereix un ventall tan elevat i il·limitat de recursos que fa convenient facilitar-ne la cerca des d'un mateix lloc; és a dir, un lloc en el qual, mitjançant un cercador, trobeu aquell material que necessiteu per treballar, per excemple, el tema de les vacunes a 3r d'ESO, i a més amb una metodologia col·laborativa per al grup d'ampliació. Feu clic i el trobeu i, a més, està comentat i valorat, i té orientacions per a utilitzar-lo amb alumnes, i una guia didàctica, etc.

Tot i això, encara que utilizeu un entorn gratuït i encara que molts professors ofereixen els cursos que han creat, compartir costa. Els motius no sempre són clars. Potser:De motius n'hi ha molts, però també d'altres per a compartir.

El més trist seria no compartir per no saber com fer-ho, així que mirarem de posar una mica de llum en aquest punt.

On i com compartir

Ho podeu fer de diverses maneres i en destacarem dues:Compartir al propi lloc Moodle

En primer lloc heu de fer una còpia de seguretat sense usuaris/àries ni fitxers d'usuaris/àries. Després:

Per no saturar el servidor Àgora de còpies de seguretat, s'aconsella que no es carregui el fitxer al servidor Àgora sinó que estigui guardat en una unitat virtual externa.Des d'Alexandria

Alexandria és una biblioteca de recursos que permet pujar alguns tipus de materials educatius digitals, com ara cursos Moodle, per facilitar la seva posterior localització i intercanvi. Aquest entorn està regit pel principi de cooperació entre les persones que lliurement hi participen, amb la voluntat d'avançar en la millora de la pràctica docent basada en les aportacions de professionals del món de l'educació, veritables agents d'innovació i d'eficiència.

Els materials educatius del servei Alexandria segueixen el model de Recursos Educatius Oberts (Open Educational Resources, OER), materials educatius que es poden utilitzar, reutilitzar, adaptar i compartir lliurement.
L'accés als recursos d'aquesta biblioteca és obert i, per tant, qualsevol pot visualitzar-los i descarregar-los.

Per compartir cursos a Alexandria o per valorar els materials existents tan sols cal que us hi identifiqueu amb el vostre usuari i contrasenya XTEC. Els passos a seguir per compartir un curs són els següents:


Els cursos del Moodle de la biblioteca Alexandria es poden incorporar directament des dels Moodles d'Àgora.Practiqueu:

  • Feu una cerca de cursos del vostre interès a Alexandria, i valoreu-ne o comenteu-ne algun.