Apartat 7. Compartir cursos
Moodle és un entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge totalment gratuït; és a dir, qualsevol persona el pot descarregar, utilitzar lliurement i, fins i tot, modificar-lo. Si la mateixa plataforma que s'utilitza per desenvolupar i impartir els cursos és de domini públic i gratuït, per què no fer el mateix amb els cursos que es vagin creant?
En aquest apartat s'explica com compartir i utilitzar cursos creats amb Moodle i es presenta la plataforma Alexandria que el Departament d'Ensenyament posa a disposició de tots els docents.


Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:

 • Per què compartir?
 • Com compartir els cursos des del propi moodle?
 • Com compartir els cursos des d'Alenxandria?Compartir

Com segurament heu descobert, crear materials no és una tasca trivial: cal planificar-los, cercar els recursos (imatges, adreces d'interès, animacions,…) adients o elaborar-ne de nous, donar-los forma, modelar-ne la qualificació, etc. Un cop heu fet tota aquesta feina, no seria millor compartir-la amb d'altres i, alhora, poder utilitzar materials similars elaborats per un/a company/a? Al cap i a la fi estem utilitzant Moodle, un programa lliure que ha crescut sota aquesta visió, la de compartir les aportacions d'una comunitat.

Per altra banda, en algun moment heu necessitat disposar de materials i recursos per desenvolupar la vostra tasca docent. I n'heu agraït la fàcil accessibilitat i la completa disponibilitat. Actualment, Internet n'ofereix un ventall tan elevat i il·limitat de recursos que fa convenient facilitar-ne la cerca des d'un mateix lloc; és a dir, un lloc en el qual, mitjançant un cercador, trobeu aquell material que necessiteu per treballar, per excemple, el tema de les vacunes a 3r d'ESO, i a més amb una metodologia col·laborativa per al grup d'ampliació. Feu clic i el trobeu i, a més, està comentat i valorat, i té orientacions per a utilitzar-lo amb alumnes, i una guia didàctica, etc.

Tot i això, encara que utilizeu un entorn gratuït i encara que molts professors ofereixen els cursos que han creat, compartir costa. Els motius no sempre són clars. Potser:

 • No sabeu com fer-ho ni on fer-ho.
 • Penseu que els vostres materials no tenen la qualitat suficient.
 • Són materials provisionals, poc estructurats, només per utilitzar-los amb un grup concret.
 • No voleu que ningú s'aprofiti de la vostra feina, que prou us ha costat!
 • No penseu compartir fins no haver tret primer un profit de la feina d'altres.
 • No us refieu que qui utilitzi els materials us en reconegui l'autoria i fins i tot no tregui un profit econòmic.
 • Els compartireu més endavant, quan els hàgiu provat i tingueu la certesa que funcionen.De motius n'hi ha molts, però també d'altres per a compartir.

El més trist seria no compartir per no saber com fer-ho, així que mirarem de posar una mica de llum en aquest punt.

On i com compartir

Ho podeu fer de diverses maneres i en destacarem dues:

 • Al propi lloc Moodle
 • Al servei "Alexandria" que el Departament d'Educació està posant al servei de la comunitat educativa: http://alexandria.xtec.catCompartir al propi lloc Moodle

En primer lloc heu de fer una còpia de seguretat sense usuaris/àries ni fitxers d'usuaris/àries. Després:

 • Podeu crear un curs obert a visitants i enllaçar les còpies de seguretat a diferents temes. Per exemple, dividits per matèries.
 • Activeu edició i al tema corresponent inseriu el recurs URL.
 • Des de la secció Contingut introduïu la URL del fitxer mbz, de la còpia de seguretat del curs que teniu guardat en una unitat virtual com el Google Drive i compartit a tothom.

Per no saturar el servidor Àgora de còpies de seguretat, s'aconsella que no es carregui el fitxer al servidor Àgora sinó que estigui guardat en una unitat virtual externa.

 • Escriviu el títol del curs i una descripció (aquí podeu posar el nom de l'autor/a i altres informacions rellevants; podeu també afegir una llicència, per exemple Creative Commons).
 • Deseu els canvis.Des d'Alexandria

Alexandria és una biblioteca de recursos que permet pujar alguns tipus de materials educatius digitals, com ara cursos Moodle, per facilitar la seva posterior localització i intercanvi. Aquest entorn està regit pel principi de cooperació entre les persones que lliurement hi participen, amb la voluntat d'avançar en la millora de la pràctica docent basada en les aportacions de professionals del món de l'educació, veritables agents d'innovació i d'eficiència.

Els materials educatius del servei Alexandria segueixen el model de Recursos Educatius Oberts (Open Educational Resources, OER), materials educatius que es poden utilitzar, reutilitzar, adaptar i compartir lliurement.
L'accés als recursos d'aquesta biblioteca és obert i, per tant, qualsevol pot visualitzar-los i descarregar-los.

Per compartir cursos a Alexandria o per valorar els materials existents tan sols cal que us hi identifiqueu amb el vostre usuari i contrasenya XTEC. Els passos a seguir per compartir un curs són els següents:

 • Aneu a la secció Aporta.
 • Seleccioneu Cursos.
 • Ompliu la fitxa amb les dades corresponents. Convé que la descripció del curs sigui la més acurada possible. Adjunteu el fitxer mbz amb la còpia de seguretat del vostre curs.
 • Deseu els canvis. El curs es restaurarà de manera automàtica i el podreu consultar i editar (si és vostre).


Els cursos del Moodle de la biblioteca Alexandria es poden incorporar directament des dels Moodles d'Àgora.Practiqueu:

 • Feu una cerca de cursos del vostre interès a Alexandria, i valoreu-ne o comenteu-ne algun.