Serveis relacionats amb l'EVEA
El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels centres educatius diferents serveis relacionats amb els Entorns Virtuals d'Aprenentage (EVA) i les webs de centre, tant per a la creació d'espais com per a l'intercanvi de materials digitals entre docents.
En concret ofereix els tres serveis següents:
- Àgora Moodle . Per a la creació i manteniment d'entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge basats en Moolde.
- Àgora Nodes . Proporciona, als centres educatius, un portal web públic amb funcionalitats avançades d’intranet construit sobre Wordpress que destaca per la seva facilitat d'ús. Incorpora una xarxa social interna basada en l'extensió BuddyPress que el centre pot activar.
- Alexandria. Per compartir cursos, activitats i recursos digitals creats amb Moodle, així com aplicacions per a Pissarres Digitals Interactives generades amb el programa OpenSankoré.
Àgora
Àgora és un projecte que ofereix als centres educatius dos serveis independents:
- Moodle, per crear Entorns Virtuals d'Aprenentatge.
- Nodes, per crear una intranet de centre i incorporar una xarxa social pròpia.
Qualsevol centre educatiu amb identificador de la XTEC i nom propi pot demanar l'alta a qualsevol d'aquests dos serveis. Hi ha informació més concreta a la pregunta freqüent del servei Àgora Vull donar d'alta un servei, què he de fer?.
Àgora disposa d'un espai de suport per a resolució de dubtes i problemes que es detectin. Aquest espai té també una altra funció: recollir els suggeriments per a la millora del servei, per exemple en relació amb l'activació o instal·lació de noves funcionalitats (mòduls, filtres, blocs, aparences…), que són valorades per part de l'equip d'administració d'Àgora, al Departament d'Ensenyament.
Es pot trobar més informació sobre aquest servei a les condicions d'ús i també a la secció de preguntes freqüents.
Alexandria
El portal Alexandria del Departament d'Ensenyament conté exemples de cursos Moodle. Aquests cursos poden ser descarregats i posteriorment pujats als entorns virtuals d'aprenentatge dels centres per al seu ús directe o bé modificar-los en funció de les seves necessitats.
Alexandria està regit pel principi de cooperació entre les persones que lliurement hi participen amb la voluntat d'avançar en la millora de la pràctica docent basada en les aportacions de professionals del món de l'educació, veritables agents d'innovació i d'eficiència. Els materials educatius del servei Alexandria segueixen el model de "Recursos Educatius Oberts" (Open Educational Resources, OER), materials educatius que es poden utilitzar, reutilitzar, adaptar i compartir lliurement.
Tots els materials tenen la llicència genèrica Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual.
Per cercar un curs, s'ha d'obrir en primer lloc el menú "Biblioteca" i, entre les diferents possibilitats, seleccionar l'opció "Cursos Moodle", tal com s'observa a la imatge.
Un cop accedim al cercador de cursos Moodle cal fer clic sobre la pestanya "Cerca" i definir els criteris el nom del curs, àrea curricular, nivell educatiu, àmbit competencial,…
També es pot definir el criteri amb el qual s'ordenaran els resultats de la cerca.
Per buscar elements concrets o paraules clau es pot utilitzar l'apartat de "Descripció". Així, per trobar cursos que continguin lliçons o qüestionaris, per exemple, es pot escriure el nom de l'element en qüestió a la casella de "Descripció" i es trobaran aquells cursos que continguin la paraula en la seva descripció.
Una vegada localitzat el curs que interessi conèixer, es poden fer dues accions:
- Visualitzar-lo
- Descarregar-lo per restaurar-lo al propi entorn virtual
De la mateixa manera que el portal Alexandria permet descarregar cursos també es poden fer aportacions. Per això, caldrà identificar-se amb el nom d'usuari i contrasenya xtec. A la secció dels cursos apareixerà una nova pestanya amb el text "Afegeix una entrada" i caldrà seguir les instruccions.