Serveis relacionats amb l'EVEA


En aquest apartat trobareu informació sobre els serveis que el Departament d'Ensenyament posa a l'abast dels centres educatius per facilitar la incorporació d'entorns virtuals de centre, on crear i administrar cursos virtuals, i per compartir i intercanviar els cursos elaborats i experimentats.


Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:

  • Què podem fer si pretenem començar a configurar un entorn virtual al centre?
  • Com podem tenir accés a cursos virtuals ja existents?


El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels centres educatius diferents serveis relacionats amb els Entorns Virtuals d'Aprenentage (EVA) i les webs de centre, tant per a la creació d'espais com per a l'intercanvi de materials digitals entre docents.
En concret ofereix els tres serveis següents:

  • Àgora Moodle . Per a la creació i manteniment d'entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge basats en Moolde.
  • Àgora Nodes . Proporciona, als centres educatius, un portal web públic amb funcionalitats avançades d’intranet construit sobre Wordpress que destaca per la seva facilitat d'ús. Incorpora una xarxa social interna basada en l'extensió BuddyPress que el centre pot activar.
  • Alexandria. Per compartir cursos, activitats i recursos digitals creats amb Moodle, així com aplicacions per a Pissarres Digitals Interactives generades amb el programa OpenSankoré.

Àgora

Àgora

Àgora és un projecte que ofereix als centres educatius dos serveis independents:

  • Moodle, per crear Entorns Virtuals d'Aprenentatge.
  • Nodes, per crear una intranet de centre i incorporar una xarxa social pròpia.

Qualsevol centre educatiu amb identificador de la XTEC i nom propi pot demanar l'alta a qualsevol d'aquests dos serveis. Hi ha informació més concreta a la pregunta freqüent del servei Àgora Vull donar d'alta un servei, què he de fer?.

Un dels avantatges de donar-se d'alta a Àgora és que es faciliten al centre algunes tasques d'administració i manteniment del servei, ja que tant la instal·lació inicial com les actualitzacions del programari són automàtiques. També es garanteix la seguretat de les dades que s'hi emmagatzemen.

Àgora disposa d'un espai de suport per a resolució de dubtes i problemes que es detectin. Aquest espai té també una altra funció: recollir els suggeriments per a la millora del servei, per exemple en relació amb l'activació o instal·lació de noves funcionalitats (mòduls, filtres, blocs, aparences…), que són valorades per part de l'equip d'administració d'Àgora, al Departament d'Ensenyament.

Es pot trobar més informació sobre aquest servei a les condicions d'ús i també a la secció de preguntes freqüents.

Àgora

Portal Àgora

El projecte Àgora ofereix als centres educatius el servei Moodle per a la creació d'entorns virtuals per a l'ensenyament-aprenentatge i Nodes per a la creació de webs de centre.

Portal Àgora
XtecFòrum Moodle
Grup Moodle a la Xarxa Docent

Alexandria

Alexandria

El portal Alexandria del Departament d'Ensenyament conté exemples de cursos Moodle. Aquests cursos poden ser descarregats i posteriorment pujats als entorns virtuals d'aprenentatge dels centres per al seu ús directe o bé modificar-los en funció de les seves necessitats.

Alexandria està regit pel principi de cooperació entre les persones que lliurement hi participen amb la voluntat d'avançar en la millora de la pràctica docent basada en les aportacions de professionals del món de l'educació, veritables agents d'innovació i d'eficiència. Els materials educatius del servei Alexandria segueixen el model de "Recursos Educatius Oberts" (Open Educational Resources, OER), materials educatius que es poden utilitzar, reutilitzar, adaptar i compartir lliurement.

Tots els materials tenen la llicència genèrica Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual.

Per cercar un curs, s'ha d'obrir en primer lloc el menú "Biblioteca" i, entre les diferents possibilitats, seleccionar l'opció "Cursos Moodle", tal com s'observa a la imatge.

Alexandria

Biblioteca d'AlexandriaUn cop accedim al cercador de cursos Moodle cal fer clic sobre la pestanya "Cerca" i definir els criteris el nom del curs, àrea curricular, nivell educatiu, àmbit competencial,… També es pot definir el criteri amb el qual s'ordenaran els resultats de la cerca.

Biblioteca cursos

Cercador de cursos

Finestra per cercar cursos amb unes característiques concretes

Per buscar elements concrets o paraules clau es pot utilitzar l'apartat de "Descripció". Així, per trobar cursos que continguin lliçons o qüestionaris, per exemple, es pot escriure el nom de l'element en qüestió a la casella de "Descripció" i es trobaran aquells cursos que continguin la paraula en la seva descripció.

Una vegada localitzat el curs que interessi conèixer, es poden fer dues accions:

  • Visualitzar-lo
  • Descarregar-lo per restaurar-lo al propi entorn virtual

De la mateixa manera que el portal Alexandria permet descarregar cursos també es poden fer aportacions. Per això, caldrà identificar-se amb el nom d'usuari i contrasenya xtec. A la secció dels cursos apareixerà una nova pestanya amb el text "Afegeix una entrada" i caldrà seguir les instruccions.

Biblioteca cursos

Finestra per aportar cursos a Alexandria

Alexandria