Programari OBS

Introducció

El programari OBS “Open Broadcaster Software” permet fer enregistraments i retransmissions en directe per Internet. OBS és programari multiplataforma (disponible per a Windows, Mac, GNU/Linux) i de codi obert, per tant és totalment gratuït.

Les diferents possibilitats que pots tirar endavant amb OBS són:

  • Emetre directament per Internet
  • Gravar la sessió a un fitxer local
  • Enregistrar la veu a través del micròfon
  • Afegir música
  • Compartir finestres de l'ordinador (presentacions, pàgines webs, etc).
  • Afegir text, imatges
  • Afegir un vídeo
  • Treballar amb diferents escenes

El programari OBS es pot descarregar i instal·lar des de la web del projecte OBS

El programa OBS funciona molt bé juntament amb el reproductor de vídeo VLC. En el cas de Windows, la versió de VLC que s'instal·li ha de correspondre amb l'arquitectura de Windows. Si el sistema operatiu és de 64 bits, la versió del VLC ha de ser de 64 bits també.

En el cas de Linkat, el programari VLC ja ve instal·lat de sèrie.

Sovint es fa servir la paraula streaming per referir-nos a una emissió en directe. Tècnicament consisteix en l'emissió de continguts i un públic que els visualitza al mateix temps que s'emeten. S'aprofita aquesta característica de l'OBS per fer videoconferències o webinars sense que hi hagi cap mena de limitació pel que fa el nombre d'espectadors.

El primer cop que s'obre el programa, es mostra un assistent que facilita la configuració del programa per emetre en directe cap a Internet o bé fer enregistraments en local.

Es cancel·larà l'assistent ja que més endavant s'entrarà en la configuració del programa OBS per configurar l'emissió en directe.

Es pot executar l'assistent sempre que sigui necessari. Només cal anar al menú: Eines→ Assistent de configuració automàtic.

Tot seguit es mostren les diferents pantalles de l'assistent de configuració:

  • Opció: Optimitza per a transmissions, l'enregistrament és secundari

  • Opció: Optimitza només per a l'enregistrament, no faré cap transmissió

Un cop obert el programa, es farà clic al botó "Mode estudi" per tal de tenir accés a les finestres "Vista prèvia" i "Programa". Aquestes dues pantalles es faran servir molt durant el procés d'emissió en directe o streaming.

A la part inferior de la pantalla de l'OBS es pot veure que hi ha 5 columnes, cadascuna de les quals té una funció específica:

Escenes. Permeten configurar de manera senzilla tot el que es veurà a la pantalla. Canviant l’escena mostrarem una cosa o una altra.

Orígens. Els orígens permeten introduir els vídeos, imatges, captures de pantalla, escriptoir, webcams, text, etc que després seran transmesos o bé enregistrats.

Mesclador d'àudio. Ens permet configurar l’entrada de l’àudio. Només es mostren els controls de l'escena que s'està transmetent/enregistrant. Si s'afegeix una font nova com a origen d'una escena, només es mostrarà en el mesclador d'àudio si es prem el botó de transició.

Transicions d’escena. Permet que els canvis d’escena siguin més suaus. Fins i tot permet ajustar el temps de la transició.

Controls. En aquesta columna hi ha les opcions per iniciar o aturar un enregistrament i també per sortir del programa.

Al mesclador d'àudio només es mostren les fonts d'àudio de l'escena que s'està transmetent/enregistrant. Així doncs, una font d'àudio que s'hagi afegit a una nova escena es mostrarà només si s'ha produït la transició des de la finestra de vista prèvia fins a la finestra de programa.