Còpies de seguretat del servidor Linkat edu 14.04

Servei de muntatge d'unitats Remmount

Remmount és un servei que facilita el muntatge de discos durs de xarxa (samba) o USB (externs) des del servidor Linkat edu 14.04. La finalitat d'aquest servei és la de simplificar el muntatge de discos durs externs per tal de fer-los servir conjuntament amb el programa de còpies de seguretat Back in Time.

Configuració del servei Remmount

Per configurar el servei Remmount, s'han creat dos scripts (un per muntar discos de xarxa Samba i un altre per a dispositius USB) que es troben disponibles a la carpeta d'Eines d'administració de l'usuari lnadmin:

Configuració de Remmount per a discos de xarxa SAMBA:

Per muntar un disc dur de xarxa, cal fer doble clic a sobre de la icona Unitat SAMBA per REMMOUNT. Caldrà configurar els paràmetres següents:

  1. Nom del fitxer que contindrà el recurs samba. Exemple: Copia_Unitat_P
  2. Host on està el recurs SAMBA. Exemple: 127.0.0.1
  3. Nom del recurs SAMBA. Exemple: Disc_Xarxa
  4. Nom de l'usuari que te permisos per muntar el recurs: Exemple: prof
  5. Contrasenya de l'usuari.

Un cop configurat el servei Remmount, es mostra el quadre següent:

A la carpeta remmount.d es pot veure que s'ha generat un fitxer que conté la configuració del servei Remmount:

Per comprovar que la unitat es troba muntada, cal obrir un terminal i executar com a usuari root l'ordre:

/etc/init.d/linkat-remmount status

Si es mostra el missatge mounted, la unitat es troba muntada correctament.

El servei Remmount munta els dispositius al directori /mnt

Configuració per a discos USB:

Per muntar un disc dur extern USB, el procediment és similar a la configuració d'unitats SAMBA. Cal executar la icona Unitat USB per REMMOUNT i respondre les preguntes següents:

  1. Nom del fitxer: Exemple: copia_usb
  2. Nom de l'etiqueta del dispositiu USB: Exemple: usb_natura
  3. Tipus de filesystem del dispositiu: ext3, ext4, ntfs, vfat

Un cop introduïda la informació, apareix el quadre informatiu següent:

A la carpeta remmount.d es pot veure que s'ha generat un nou fitxer que conté la configuració del servei Remmount per al dispositiu usb (fitxer copia_usb seguint l'exemple) que s'acaba de configurar:

Els fitxers que contenen la configuració del servei Remmount es generen a la carpeta remmount.d que es troba a dins de la carpeta Eines d'administració. Aquesta fitxers es poden esborrar i modificar amb un editor de text planer (gedit) en cas d'error durant el procés de configuració, etc.

Vídeo: Muntador d'unitats Remmount - Linkat edu 14.04

Còpies de seguretat amb Back in Time

L'aplicació Back in Time és una eina que permet realitzar còpies de seguretat dels fitxers i carpetes del servidor Linkat edu 14.04 d'una forma senzilla i eficaç.

L'usuari lnadmin pot obrir l'aplicatiu (s'executa amb permisos de root) des de l'accés directe Back in time (root) que hi ha dins de la carpeta Eines d'administració de l'escriptori.

Si s'obre la icona Backintime (root), es mostra la pantalla següent:

Inicialment surt el perfil: Perfil principal com a perfil seleccionat de forma predeterminada. Amb el botó Nou es poden crear nous perfils de còpies de seguretat.

A l'apartat On s'han de guardar les instantànies es tria el directori on es desaran les còpies de seguretat o instantànies. Es pot triar la unitat muntada pel servei Remmount a la carpeta /mnt/

L'aplicatiu Back in Time només pot fer còpies de seguretat a un directori prèviament muntat. És per aquest motiu que, per fer les còpies de seguretat en un dispositiu USB o en un disc de xarxa, s'haurà de configurar prèviament el servei de muntatge d'unitats Remmount.

A Planificació es tria quan s'ha de realitzar la còpia de seguretat. Hi ha diverses opcions i es recomana programar les còpies de seguretat per tal que es facin a diari.

A la pestanya Inclou es mostra la pantalla següent:

En aquest apartat s'ha de configurar quins fitxers (Add file) o carpetes (Add folder) es volen incloure dins de la còpia de seguretat.


S'ha de configurar el programa Back in Time perquè inclogui el directori /srv/exports ja que conté els directoris compartits per xarxa (carpetes: P, S, T M i G ). Opcionalment es pot incloure el directori /home en cas que s'utilitzin usuaris específics al servidor.

A continuació es pot configurar les opcions de la pestanya Exclou:

En aquesta finestra s'indiquen quins fitxers o directoris s'han d'excloure de la còpia de seguretat.

A la pestanya Eliminació automàtica:

es defineix quan s'han d'eliminar els fitxers de les còpies de seguretat. Es pot escollir l'opció per eliminar les còpies més antigues que un determina periode, o que s'esborrin si el sistema es queda sense espai lliure (es pot indicar a partir de quin espai s'han d'esborrar els fitxers automàticament).

Un cop configurades les pestanyes General, Inclou, Exclou i Eliminació automàtica, ja es pot prémer el botó Acceptar per guardar la configuració feta.

Un cop acceptada la configuració, apareixerà la pantalla següent:

La primera icona (a la part superior esquerra) permet fer una còpia o “snapshot” de les carpetes que hem seleccionat anteriorment. Si es prem aquest botó, s'iniciarà la copia del servidor. Per comprovar si la còpia s'està realitzant, es pot observar la part inferior esquerra de la finestra:

La còpia realitzada es podrà veure dins de la secció Instantànies:

Un cop feta la instantània, s'activaran les icones següents:

Aquestes icones permeten, d'esquerra a dreta: modificar el nom de la instantània, esborrar la instantània i revisar el log de la instantània. La següent icona permet revisar el log de l'aplicació i de totes les tasques que ha realitzat. Finalment, l'última icona important és settings (preferències) que permet canviar la configuració de tota la instantània o snapshot.

Restauració de les còpies de seguretat

Per recuperar la còpia de seguretat, només serà necessari escollir el fitxer o directori que calgui i clicar a sobre de la icona que té forma de paperera:

Vídeo: Configuració del programari Back in Time