Eines útils

El perfil de ràdio inclou un seguit de petites eines que s'ha considerat útil d'incloure per la seva integració òptima amb les tasques que es poden dur a terme amb l'escriptori de ràdio en l'entorn d'una ràdio escolar.

Sincronització amb el núvol

Sincronització al núvolDes del tauler de control podem accedir a la funció de sincronització amb Google Drive. Això ens permetrà tenir una carpeta local sincronitzada amb aquest servei d'emmagatzematge al núvol i, per tant, poder disposar de fitxers d'àudio, programes enregistrats o el que se'ns acudeixi, des de qualsevol dispositiu connectat a Internet. També ens serveix com a còpia de seguretat.


Funcionament

Al Tauler de control de l'escriptori trobarem dues icones: «Sincronitza el núvol» i «Configura l'accés al núvol».

Com és obvi, el primer que cal fer és configurar el servei. Seguirem els següents passos:

 1. Fem doble clic a la icona «Configura l'accés al núvol».
 2. Se'ns demana que triem la carpeta que volem sincronitzar.
 3. Un cop seleccionada, s'obre una finestra del terminal amb un enllaç que haurem d'obrir. (la finestra del terminal NO s'ha de tancar)
 4. Al web que s'obrirà, hem d'accedir al compte de Google (o G-Suite) que vulguem utilitzar.
 5. Un cop iniciada la sessió, haurem de donar permís d'accés al nostre compte a l'aplicació que gestiona la sincronització a Linkat Ràdio, que s'anomena «Grive».
 6. Un cop donem el permís, ens oferirà el codi d'autenticació que haurem d'introduir a la finestra del terminal que se'ns havia obert abans.
 7. En aquest moment es farà la primera sincronització i ja quedarà configurat el servei.

La sincronització es llança automàticament cada hora, aproximadament. Si volem forçar una sincronització manual, podem fer doble clic a la icona «Sincronitza el núvol» del Tauler de control de l'escriptori de ràdio.

Tingueu en compte que la sincronització és sempre bidireccional: si elimineu un fitxer a la carpeta local s'eliminarà del núvol; si l'elimineu del núvol, s'eliminarà de la carpeta local.


Transferència de fitxers

Aquest és un servei de compartició ràpida de fitxers. Està basat en «Nitroshare». És molt simple, però ens pot ajudar en situacions en les que necessitem enviar o rebre un fitxer o una carpeta de forma immediata. Això sí, només funciona entre ordinadors de la mateixa xarxa local. Perquè el servei funcioni cal tenir instal·lat el programari Nitroshare en ambdós PC (emissor i receptor). Està disponible tant per diferents distribucions de GNU/Linux com per Windows i Mac. Consulteu el seu web: https://nitroshare.net

Com que ve inclòs en el perfil de ràdio, el més fàcil és tenir instal·lat el perfil en els diferents PC on vulguem utilitzar el servei.


Funcionament

Com hem dit, és molt simple. Només cal iniciar el servei fent doble clic a la icona «Transferència de fitxers» del Tauler de control de l'escriptori de ràdio. La primera vegada que l'iniciem, apareixerà una finestra de benvinguda descrivint el servei (en anglès).

Si també ens apareix un missatge avisant-nos que cal instal·lar una extensió del Gnome, el podem ignorar. A la Linkat Ràdio funcionarà correctament sense instal·lar cap extensió extra.

Un cop iniciat, apareix una icona a la safata del sistema (la part superior dreta de la pantalla. Si hi fem clic s'obrirà el menú que ens permet:

 • Enviar fitxers (Send files)
 • Enviar carpeta (Send directory)
 • Mostrar les transferències (View transfers)

Un cop seleccionat un fitxer o carpeta, ens obrirà una finestra on podrem triar a quin PC volem enviar-ho (d'una llista dels PC que detecta a la xarxa amb el Nitroshare instal·lat). Ens dirigirem al PC de destí i rebrem allà el fitxer o la carpeta.


Compartició de l'escriptori

El servei de compartició d'escriptori està basat en el «Vino», el servidor VNC del Gnome. Mitjançant aquest servei podrem donar accés (de visualització o de control) al nostre escriptori de ràdio.

Amb aquest servei podrem controlar el PC on tenim instal·lat el perfil de ràdio des de qualsevol altre ordinador de la xarxa que tingui un client VNC (si és Linkat, o qualsevol distribució de GNU/Linux amb Gnome, podrem utilitzar «Vinagre», el client de VNC del Gnome).

Funcionament

Com sempre, és molt senzill posar-lo en marxa i utilitzar-lo. Al Tauler de control de l'escriptori de ràdio trobarem la icona «Compartició de l'escriptori», que iniciarà el servei. S'obrirà una finestra amb diferents opcions:

 • Permet que altres usuaris visualitzin l'escriptori
 • Permet que altres usuaris controlin l'escriptori
 • Confirmar cada accés a la màquina
 • Demana una contrasenya

Les establim segons les nostres necessitats (s'expliquen soles), tanquem la finestra, i ja podrem accedir a l'escriptori des d'un altre dispositiu on hi hagi un client VNC. Si utilitzem un altre Linkat, hem de buscar el «Vinagre» al menú Aplicacions, a la secció de «Internet» sota el nom de «Visualitzador d'escriptoris remots».