Reproductor principal i auxiliars
El reproductor és l'encarregat de l'emissió d'àudios a través d'una determinada targeta de so. N'hi ha un de principal i dos més d'auxiliars, que per defecte no es mostren. Cadascun es pot associar a una targeta de so diferent, si en tenim més d'una instal·lada a l'ordinador.
Anem a veure cadascuna de les parts del reproductor per entendre com funciona:
Primer trobem els botons de Nou, Obre i Desa per gestionar la llista de reproducció i els Elimina, Retalla, Còpia, Enganxa i l’Afegeix trepitjadors (el micròfon) per gestionar els elements de la llista.
Després els botons per afegir elements a la llista de reproducció: una pista d'àudio o una locució d’hora, temperatura o humitat.
A sota hi ha la visualització del nivell d'àudio, el temps que resta per acabar la pista actual, així com l'indicador de quina és aquesta pista que està sonant (encerclada en vermell) i la que sonarà després (encerclada en verd). A sobre d'aquesta informació hi ha un menú desplegable per escollir el mode de reproducció:
- Normal: es reprodueixen els elements un rere l'altre i quan s'acaba torna a començar.
- Manual: la llista no avança automàticament; quan acaba de sonar un element, s'atura.
Abans dels controls de reproducció hi ha la barra de desplaçament per avançar i retrocedir en la pista que està sonant.
La botonera dels controls de reproducció, a més dels habituals Reprodueix, Pausa, Enrere i Endavant (aquests dos últims avancen o retrocedeixen 3 segons la pista actual), també compta amb:
- Atura que para la pista actual de forma suau, tot fent una fosa.
- Següent que salta a la pista següent mesclant-la amb l'actual.
- Atura en acabar que deixa acabar la pista actual abans d'aturar la reproducció.
- Trepitjador que redueix el volum a segon pla per poder locutar-hi a sobre.
Per realitzar programes en directe (o en clau de directe), ens serà molt més útil utilitzar les dreceres de teclat:
- Reprodueix: P de Play
- Atura: S de Stop
- Següent: N de Next
- Trepitjador: T
- Falques: del número 1 al 9 (veure Falques)
I a sota la llista de reproducció amb els elements que hi haguem afegit. S'hi poden afegir amb els botons d'afegir elements, o arrossegant-los des del navegador de fitxers o de les pròpies carpetes del sistema. Des de la llista de reproducció podem reordenar els elements arrossegant-los i, amb el botó secundari del ratolí, també podem gestionar els elements, copiar i enganxar, eliminar-los, afegir trepitjadors…
I si volem afegir molts fitxers d'àudio de cop, no podem utilitzar el navegador de fitxers, cal fer-ho amb el botó «Afegir pistes» o arrossegant-los des d'una carpeta del sistema operatiu. RESOLT!
Abans de començar a utilitzar qualsevol dels reproductors, cal que primer els configurem. Obrim el menú «Eines» i seleccionem «Opcions». S'obrirà la següent finestra (podem veure que al títol de la finestra ens indica, entre parèntesi, quin dels 3 reproductors estem configurant):
- A Dispositiu triem la targeta de so que utilitzarà aquest reproductor.
- A Superposició configurem a quants segons del final de cada pista volem que comenci la fosa amb la següent, i també si volem evitar que les pistes curtes no es fonguin amb la següent (podem indicar la llargada mínima).
- A Foses indiquem la durada de les foses i quines activem:
- Fosa en superposar: si activem aquesta opció ja no es té en compta el temps de superposició entre pistes si no que s'aplicarà aquest temps de fosa.
- Fosa en aturar: si aquesta opció està activada, quan s'atura la reproducció o es salta a la següent pista, enlloc d'aturar la pista actual de cop, es fon durant els segons indicats aquí.
- Al Detector de finals podem indicar el nivell de so en el que, durant el temps indicat a «Superposició», es considerarà que la pista ha acabat i se saltarà a la següent. Així si al final de la cançó hi ha alguns segons de silenci, el sistema no esperarà a acabar la cançó i saltarà abans.
Si seleccionem l'apartat «Trepitjador» a la barra lateral de la mateixa finestra, se'ns obra aquesta altra secció de les opcions del reproductor, on podem configurar la funció del trepitjador.
El Trepitjador ens permet, amb una pulsació, baixar el volum de la pista que estigui sonant en aquell moment per tal que la música quedi en segon pla i puguem parlar-hi a sobre.
Podem configurar dos paràmetres del trepitjador:
- A Fosa li indiquem la duració de la transició de volum de primer pla a segon pla, en milisegons.
- A Locució li indiquem quin és el nivell de so del segon pla, de manera que el volum de la música no tapi la veu del locutor i s'entengui el que diem.