YouTube

Cercar un vídeo

Sovint aquesta plataforma de vídeos es fa servir per fer cerques simples i s'obvien les possibilitats de gestió i edició, així com el seu potencial didàctic. Tot i les múltiples opcions de l'aplicació, no seria gratuït afirmar que la columna vertebral de YouTube és el seu cercador. Per realitzar una cerca bàsica, només cal escriure el terme de cerca a la caixa de cerca.

Resultats de cerca


En cas que l'usuari necessita perfilar la cerca, té a la seva disposició el desplegable Filtres per accedir a clips que tinguin una determinada data de càrrega, tipologia, durada, rellevància o funcionalitat.

Resultats de cerca filtrada

La publicitat, com veieu, és inevitable…

Inici


Compartir un vídeo

Una vegada l'usuari hagi accedit a un vídeo, tindrà l'opció de:

  • Compartir o inserir el vídeo mitjançant l'URL.
  • Inserir-lo en un espai web o blog a partir del codi facilitat.
  • Enviar-lo per correu.

Compartir un vídeo

Per compartir, inserir o enviar per correu electrònic, només haurem de clicar sobre el botó Comparteix que tenim al peu del vídeo i s'obrirà un desplegable amb les diferents opcions. Inici


Penjar un vídeo

Els usuaris de YouTube, siguin individuals o institucionals, són els responsables de la inesgotable font de recursos que representa la plataforma. Penjar un vídeo i compartir-lo a YouTube és una acció relativament senzilla. Primer de tot, s'ha d'accedir a la interfície de gestió de càrregues.

Penjar un vídeo


Després, en clicar la icona de la fletxa de la part central, s'accedeix al disc dur, només cal seleccionar el clip corresponent i la plataforma s'encarrega de penjar-lo automàticament. Si fem ús de Google Chrome, també ho podem fer arrossegant i deixant anar el vídeo. En el desplegable, podem triar si el clip és públic, ocult, privat o programat.

Seleccionar un vídeo


Una vegada s'ha penjat l'arxiu de vídeo, YouTube ofereix una sèrie d'opcions sobre la informació, la configuració i l'accés del vídeo; icona, descripció, etiquetes, opcions de compartició i configuració de la llista de reproducció.

Penjar un vídeo


Els formats de vídeo compatibles per pujar contingut a YouTube són els següents: .mov, .mpeg4, .avi, .wmv, .mpegps, .flv, .3gpp i .webm

Inici


Subscripcions

Els usuaris de Youtube també tenen l'opció de subscriure's a canals que publiquen o emeten vídeos del seu interès. El llistat de canals en els quals l'usuari s'ha subscrit es mostraran al menú de l'esquerra.

Accés a canals subscrits


Per poder fer efectiva una subscripció, només cal clicar sobre el botó Subscriu-m'hi del peu del vídeo.

Botó de subscripció


Una vegada ja estiguem subscrits al canal de vídeo, s'inclourà a la llista de subscripcions. També s'inclou l'opció de configurar les notificacions de noves publicacions del canal.

Configruació de les notificacions

Inici


El meu canal

A part de les corresponents opcions de cerca, la plataforma de vídeos de Google també ofereix a l'usuari la possibilitat de crear i gestionar el seu propi canal amb vídeos que ha penjat, altres vídeos de la plataforma que li agraden i subscripcions a canals.

Escriptori del canal de l'usuari


Des de la capçalera, l'usuari podrà modificar el disseny del canal, afegir una descripció o accedir al gestor de vídeos. Si treballem en un marc institucional, és molt important definir la identitat visual del canal.

Edició de la capçalera


El gestor de vídeos permet realitzar accions concretes sobre els nostres vídeos; descarregar, suprimir, afegir subtítols,… L'usuari també podrà definir si un clip determinat és públic o privat. Com es mostra en aquesta captura de pantalla, el gestor de vídeos també mostra informació de les visualitzacions i opinions que ha generat un determinat clip.

Gestor de vídeos


A la nova versió de Youtube, l'opció per accedir al canal de l'usuari està a les opcions desplegables del perfil de l'usuari. Des d'aquest espai, es podrà gestionar qualsevol acció relativa al contingut i al disseny visual del canal.

Accés al canal


Inici


Modificar un vídeo

Una altra opció molt interessant que inclou YouTube és Creator Studio, un espai en línia que permet editar i enriquir vídeos penjats per l'usuari.

Creator Studio


A la part central del Gestor de vídeos, l'usuari visualitza els clips allotjats. Cadascun d'aquests vídeos es pot modificar o gestionar mitjançant el seu menú Edita. Per exemple, les Millores permeten que l'usuari pugui modificar la qualitat de visualització de la imatge, afegir filtres o aplicar efectes especials.

Millores


Si accedim directament al vídeo, l'usuari treballarà amb un menú contextual que incidirà sobre paràmetres d'àudio, anotacions, millores, subtítols…:

Informació i configuració

Inici


Opcions avançades

Si volem aprofundir en el coneixement de totes les possibilitats que té YouTube, haurem de clicar sobre el botó Més.

Opcions avançades de reproducció


A partir d'aquest menú, l'usuari tindré la possibilitat de:

  • informar de contingut inapropiat.
  • accedir als subtítols del clip.
  • visualitzar les estadístiques de reproducció.
  • afegir traduccions si el vídeo té activades les aportacions a la comunitat.


Configuració de la reproducció


L'usuari també pot configurar les opcions de reproducció, els subtítols o la modalitat de visualització a partir del menú emergent.

Per accedir al menú emergent, només cal situar el cursor a sobre del menú de reproducció

Inici