Google DriveEn aquest apartat trobareu informació sobre la creació i gestió dels documents de Google Drive:

Introducció

Avui ja no podem concebre la tasca professional sense documents electrònics. Els més habituals són els documents de text, que es poden enriquir amb recursos per donar format al text o incloure elements com taules o imatges. Així es presenten informes, treballs o exàmens, per exemple.

També són freqüents les presentacions, que es poden utilitzar per presentar informació de manera seqüencial, per exemple projectant-les sobre una pantalla a l'aula. Els fulls de càlcul serveixen per organitzar informació en taules, fer càlculs amb les dades o representar-les gràficament, entre altres finalitats.

Inici

Crear documents i carpetes

El servei Google Drive permet crear, editar, guardar i compartir documents de text, presentacions, fulls de càlcul, dibuixos i formularis, així com carpetes on contenir aquests fitxers. En definitiva, facilita l'edició col·laborativa en el núvol i permet baixar els documents en diversos formats per ser lliurats en forma de fitxer.

Creació de carpeta a Google Drive


A l'entorn de Google Drive es poden trobar carpetes i arxius. L'usuari pot pujar qualsevol tipus de fitxer i compartir-lo amb altres persones. Google Drive ofereix la possibilitat d'organitzar els fitxers en carpetes. Les carpetes també es poden compartir. Per ser efectius amb aquesta aplicació, hem de tenir present el menú de l'esquerra.

Menú Google Drive


Aquest menú permetrà accedir a les carpetes i fitxers creats per l'usuari (La meva unitat), compartits amb l'usuari (Compartit amb mi) i de consulta recent (Recents). Aquesta darrera opció és molt pràctica per poder cercar el últims documents amb els quals s'ha estat treballant.

Accés a carpeta específica de fitxers


El menú de l'esquerra de l'entorn de treball de Google Drive permet anar obrint subcarpetes, per tal de visualitzar els arxius que contenen. La previsualització dels documents, ja siguin arxius de text, imatge o vídeo es realitza a la part central de la interfície.

Inici

Pujar documents

Hi ha dues maneres per pujar arxius i carpetes a Google Drive.

Arrossega i deixa anar. Si teniu les últimes versions de Google Chrome o Mozilla Firefox, podreu penjar els vostres arxius i carpetes directament a l'escriptori de Google Drive.

Arrossegar documents


Penja. Si el vostre navegador no us permet aquesta opció, haureu d'usar l'opció NOU i penjar els fitxers i carpetes corresponents.

Crear i pujar Documents


Des d'aquí també es podrà accedir a la creació de Documents, Fulls de càlcul, Presentacions, Formularis o Sites, entre d'altres.

Google Drive permet previsualitzar i visualitzar diferents formats d'arxius de text, imatge, vídeo, web o ofimàtics, entre d'altres.

La visualització dels arxius permet revisar l'historial, administrar permisos, descarregar, previsualitzar el contingut o afegir comentaris. Google Drive també et permet tenir una previsualització d'alguns d'aquests formats

Aquí en posem alguns dels exemples més destacats. A l'espai de suport de Google, hi trobareu el llistat exhaustiu (més informació)

  • Imatge (.JPEG, .PNG, .GIF, .TIFF, .BMP, .PSD)

Google Drive també incorpora l'opció de gestió i visualització d'imatges. Les imatges i altres arxius d'informació visual es podran enllaçar directament a l'espai web (Google Sites) de l'usuari.

  • Vídeo (WebM, .MPEG4, .3GPP, .MOV, .AVI, .MPEGPS, .WMV, .FLV)
  • Text (.TXT)
  • Codi (.CSS, .HTML, .PHP, .C, .CPP, .H, .HPP, .JS)
  • Microsoft Office (.DOC, .DOCX, .XLS, .XLSX, .PPT, .PPTX)
  • També admet .PDF; la funció OCR (Optical Character Recognition) reconeix el text i el transforma en editable (més informació).

Inici

Compartir documents i carpetes

Si volem compartir un fitxer o carpeta podem optar per obrir-lo i anar al botó de Comparteix que tenim a la part superior dreta de la pantalla, o bé, compartir des de la previsualització. En aquest cas, l'usuari haurà de clicar el botó dret del ratolí i anar a Comparteix. A partir d'aquí, el procés de compartició serà igual que el que es fa servir a Google Documents.

Botó de compartició

Compartició des de la previsualització del document

Des de Drive, també és possible compartir fulls de càlcul, formularis, presentacions, imatges, vídeos o arxius comprimits, entre d'altres.

Compartició d'un arxiu de vídeo

L'usuari pot pujar arxius locals per poder compartir des del seu Google Drive.

Inici

Compartir enllaços

Per configurar la compartició d'un document o carpeta amb altres persones, l'usuari té un menú per definir l'accés i les opcions de visualització/edició. Per una banda, podrà definir amb quin usuari o grup d'usuaris comparteix l'enllaç. L'accés a aquestes opcions es realitza clicant amb el botó dret del ratolí sobre la carpeta o arxiu que volem obrir.

Accés a la compartició


L'accés a les opcions avançades amplien les opcions de configuració i possibiliten la personalització de l'accés i els privilegis d'edició i visualització sobre el document o carpeta.

Opcions avançades de compartició

Inici