Configuració del JClic

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure com es poden configurar algunes opcions bàsiques del JClic, com són protegir amb contrasenya i canviar l'aspecte i la pell.

Pràctica

Obriu el JClic des del Menú Inici | JClic o des de la icona JClicde l'escriptori . Si encara no us ha aparegut aquesta icona, o si l'heu esborrada accidentalment, poseu en marxa el gestor d'aplicacions de Java WebStart, aneu al menú Veure | Aplicacions descarregades, seleccioneu la icona JClic i activeu el menú Aplicació | Crear accessos directes (shortcuts o métodos abreviados segons la versió).

Si no aparegués aquesta opció (crear accessos directes) torneu al menú Aplicació i seleccioneu l’opció Eliminar mètodes abreviats. A continuació torneu al menú Aplicació i veureu com apareix l’opció Crear accessos directes.

Si teniu dubtes sobre com crear o eliminar icones de drecera consulteu les PMF de zonaClic.

Amb el JClic obert aneu al menú Eines | Configuració.

A la finestra de configuració que s'ha obert situeu-vos a la pestanya Seguretat.

Seleccioneu l'opció Protegeix els canvis de configuració amb contrasenya. En activar-se les dues caselles de sota, podeu escriure-hi per introduir la contrasenya.

A la casella Nova contrasenya escriviu "jclic" (aquesta serà la contrasenya que fareu servir en l'activitat). A la casella Confirmació de la nova contrasenya escriviu la mateixa contrasenya ("jclic").

Confirmació de la nova contrasenya

Confirmeu amb el botó Accepta.

Torneu al menú Eines | Configuració. Aquesta vegada no s'obrirà directament la finestra de Configuració sinó que us demanarà la contrasenya per poder accedir-hi.

Introduïu la contrasenya

Introduïu la contrasenya ("jclic") i confirmeu amb Aceptar. Ara sí que podeu accedir a la finestra de configuració.

Aquesta opció us permet evitar que algú no autoritzat canviï la configuració del JClic. També serveix per a protegir la biblioteca, impedint a persones no autoritzades la instal·lació de nous projectes o la modificació de l'arbre d'icones que permeten activar-les.

Ara traieu la contrasenya. Per fer-ho desmarqueu la casella Protegeix els canvis de configuració amb contrasenya i confirmeu amb el botó Accepta. Des d'aquest moment podreu accedir lliurement a la configuració i modificar la biblioteca de projectes.

Torneu al menú Eines | Configuració i seleccioneu la pestanya General.

Desplegueu el menú Aspecte i seleccioneu system.

Menú Aspecte

Desplegueu el menú Pell i seleccioneu @simple.xml

Menú Pell

L'idioma, deixeu-lo com està. Si el voleu canviar només cal desplegar el menú Idioma i seleccionar-ne el desitjat. Teniu en compte que encara que el llistat és molt llarg (correspon a la llista definida en l'estàndard ISO-639) la majoria d'idiomes no estan encara disponibles.

Confirmeu els canvis amb el botó D'acord i comproveu-ne els resultats.

Podeu fer proves amb diferents aspectes i pells per triar la que més us agradi. Els canvis que feu no afecten les activitats sinó la manera de visualitzar-les.
L'aspecte pot varirar depenent de sistema operatiu que feu servir (Linux, Windows o Mac) i de la versió de Java instal·lada al vostre ordinador.

Configurar el Windows per tal que mostri els noms complets dels fitxers

Els fitxers acostumen a tenir un nom acabat en un punt i un conjunt de lletres (normalment tres) que indiquen el seu tipus. Així, si el nom d'un fitxer acaba en ".zip" ens està indicant que conté dades comprimides, Si ho fa en ".txt" es tracta d'un fitxer de text, i si acaba en ".jpg" segur que és una imatge. El punt i les lletres que es troben al final del nom d'un fitxer s'anomenen "extensió".

Els fitxers on el JClic guarda les activitats tenen una doble extensió: ".jclic.zip". En realitat són fitxers comprimits (per això acaben en ".zip"), però contenen també la partícula ".jclic" per indicar que són d'un tipus especial.

L'entorn operatiu Windows acostuma a amagar les extensions dels fitxers. Així, el fitxer "Informe.doc" es presenta als usuaris amb el nom "Informe" a seques, i "projecte.jclic.zip" pot ser que es mostri com a "projecte.jclic", o com a "projecte" a seques (depenent de la versió de Windows).

Per crear activitats amb el JClic és molt recomanable veure sempre el nom complet dels fitxers. Per exemple, els fitxers de so digital poden poden ser de diferents tipus: .wav, .mp3, .ogg, .wma, .riff, .m4a… però només els tres primers són vàlids per al JClic. Si el Windows ens amaga l'extensió dels fitxers de so no sabrem en quin format s'han desat, i això pot ser font de problemes. El mateix passa amb els fitxers d'imatges o vídeo, o amb els propis fitxers de projecte del JClic.

Per tot plegat, si feu servir un ordinador amb Windows és recomanable configurar-lo de manera que no amagui les extensions dels fitxers. Això es pot aconseguir de diverses maneres, però us recomanem aquest mètode que funciona correctament amb Windows XP, Windows 7 i Windows 8.1:

  1. Descarregueu el fitxer HideFileExt.zip
  2. Obriu-lo fent-li un doble clic. Veureu que dintre seu hi ha un fitxer anomenat HideFileExt.reg.
  3. Feu doble clic en aquest fitxer i confirmeu tots els advertiments de seguretat que us apareixeran.
  4. Tanqueu la sessió i torneu a entrar, o bé reinicieu el sistema.

Amb això ja hauríeu de veure tots els fitxers amb els seus noms complets, incloent les extensions.