El dibuix digital
Per ampliar la informació o bé recordar les vivències d'una sortida, d'un taller, d'una obra de teatre o d'una festa escolar, la pràctica més habitual a les aules d'educació infantil és la de dibuixar.
Dibuixar pot ser una activitat dins d'una creació dirigida, on es demana pensar i deixar constània d'allò que més ha agradat o que ha cridat l'atenció. O bé la creació és pròpia pel plaer de la plasmació plàstica en recordar l'experiència viscuda, o el poder de donar forma i color a les emocions sentides.
Aquests dibuixos, fets per l'alumnat, permeten posteriorment fer treballs multimèdia, incorporant-hi fotografia, música i vídeo. I es poden donar a conèixer en un blog d'aula o bé en una presentació digital que es pot passar a les famílies.
La destresa en la utilització dels programes per part dels alumnes depèn dels seus coneixements previs, que estiguin acostumats a usar eines semblants i de les indicacions que se'ls dona. Serà convenient combinar els programes i les activitats amb els objectius adequats a l’edat.
Cal plantejar una visió flexible de l’educació artística amb eines i programes que tant permetin la creació lliure com el coneixement del llenguatge plàstic.
Propostes per treballar el dibuix digital
D'entre les moltes possibilitats que es poden fer amb els programes i les aplicacions de dibuix, una és la de realitzar un dibuix entre tots, on cadascú en faci una part o que el dibuix sigui la suma barrejada de totes les intervencions. És una oportunitat per tenir una obra de tot el grup perquè tothom participa en la seva elaboració. És molt recomanable donar, sempre que sigui possible, identitat i importància a les obres, per exemple, guardant-les amb un nom que les faci úniques i especials.
Prèviament, la primera activitat s'ha d'adreçar a conèixer les eines i utilitats de les aplicacions i els programes. Recomanem la descoberta que fan els mateixos infants, sobretot quan estan en parella.
El mestre també pot preparar algunes tasques perquè els alumnes interactuïn:
- A partir de la fotografia amb la cara d’un nen, amb el dibuix digital cal disfressar-la (pintant bigotis, ulleres, barrets,….)
- A partir d'un paisatge conegut, acabar-lo amb les eines de dibuix o bé completar-lo amb diferents opcions (tampons…)
- Dibuixar personatge de contes coneguts
- Pujar una imatge per algun tema que s'estigui treballant i decorar-la o pintar-la.
Sí que és important, a l'igual que en el cas de les fotografies, desar els fitxers dels dibuixos, sempre i quan hi hagi algun objectiu concret:
- una carpeta de cada alumne, per desar els dibuixos per data. Al final del curs o de l'etapa es pot fer una galeria de la progressió.
- una carpeta per tema treballat, per després fer una galeria.
- una carpeta dels fitxers de les sortides o de les festes.
I, posteriorment, aquestes carpetes serviran per fer galeries per al blog de l'aula, o per il·lustrar la revista del centre, o per mostrar a les reunions de pares, o per documentar l'evolució gràfica d'un infant.
Programes en línia per ordinador i portàtil
Taller de dibuix d'Una mà de contes
https://www.ccma.cat/tv3/super3/una-ma-de-contes/taller-de-dibuix/fitxa/123882/ que permet gravar el procés del dibuix i reproduir-lo després (també es pot enviar un enllaç amb aquest procés a qualsevol usuari)
Color, Draw & Paint de la plataforma ABCya!
http://www.abcya.com/abcya_paint.htm és ideal per fer moltes proves de formes, colors, gruixos… Conté uns Stickers que faciliten la integració de personatges en el dibuix.
SumoPaint
https://www.sumopaint.com/paint/ és un programa ja per nens i nenes amb domini de les eines de dibuix. És molt complert. Escolliu l'opció Try online. Amb moltes figures geomètriques, simetries…
Paint and make scenes
https://www.sheppardsoftware.com/paint/seasons/ per muntar escenaris amb objectes i la paleta de colors segons les estacions de l'any.
La imatge digital també dona una nova dimensió al treball sobre els artistes i els museus. Fins ara, els infants a educació infantil veien les obres dels artistes amb fotografies dins de llibres d'art, més o menys especialitzats. Naturalment cal seguir fent-lo i anant als museus.
Així i tot, i complementàriament, els museus han anat incorporant seccions interactives dins del seus webs de manera que l'espectador no sigui passiu davant les obres sinó que puguin posar-se en la pell dels artistes.
Aplicacions per a tauletes i panells interactius
Existeixen moltíssimes aplicacions per als infants de 0 a 6 anys que afavoreixen el traç (amb diferents mides i textures), el gust pels colors, la incrustació d'escenaris o imatges prefixades a la galeria,… obrint un món en el que la permanència del dibuix és el que menys compte. Els nens fan i desfan les seves obres molt fàcilment. Proven contínuament.
A més, moltes aplicacions acompanyen la interactivitat tàctil amb sons i sorolls que encara aporten més estímuls.
En el mercat, ja sigui en format gratuït o de pagament, podeu trobar moltíssimes opcions. Us recomanem que les proveu abans de donar-les als infants, per fer la selecció acurada.
Alguns exemples:
Kids Draw with Shapes
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.intellijoy.drawwithshapes.lite
Joc de blocs de patró on l'infant podrà construir un disseny lliure o suggerit usant peces de colors de diferents formes que situarà sobre un panell.
Let's Create
https://myfirstapp.com/application/lets-create/
Aquesta app, com tantes que segur que heu vist, permet accedir a una mínima part de les opcions, de forma gratuïta. La resta de les opcions, si és que es volen, s'han de pagar. Així i tot, les activitats que es poden fer amb les opcions en obert, permeten desenvolupar de forma creativa moltes obres.
Finger Paint With Sounds
Android: https://apkpure.com/finger-paint-with-sounds/air.com.inclusive.fingerpaint (s'ha d'instal·lar des de l'APK)
iOS: https://itunes.apple.com/es/app/finger-paint-with-sounds/id586598528?mt=8&uo=4
Valoració a Toolbox: https://toolbox.mobileworldcapital.com/app/finger-paint-with-sounds/25
Estimula l'elaboració de dibuixos amb colors i sons de forma molt senzilla. Per als infants més petits, és molt adient com a primer contacte amb l'acció/reacció en la pantalla digital.
Drawing Desk
iOS: https://itunes.apple.com/us/app/drawing-desk-draw-paint-doodle/id588358613?mt=8
Scratch Draw
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teachersparadise.scratchdraw
Kids Paint Free
Android: https://apkpure.com/kids-paint-free/virtualgs.kidspaint (cal instal·lar des de l'APK)
¡Pintar + pegar!
iOS: https://itunes.apple.com/es/app/pintar-+-pegar!-libro-para/id547205746?mt=8&ign-mpt=uo%3D4 Amb molts fons diferents i llapis de diferents gruixos i textures.
Castle Blocks
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.muse.blocks.castle
Programa en local per ordinador i portàtil i també en aplicació per tauleta i panell interactiu: Tuxpaint
- en Android es troba a
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.tuxpaint.android
- a l'AppStore per iOs a
Si utilitzeu aquest programa aquest programa a l'ordinador l'heu de descarregar i instal·lar a l'ordinador en local. Actualment encara segueixen apareixent noves versions i funcionalitats (la darrera versió és del juny del 2022).
Es tracta d'un programa de dibuix on la mascota Tux ensenya a pintar amb eines molt senzilles de fer servir, una interfície senzilla i un quadre de dibuix de mida fixa. Hi ha accés a imatges existents i permet desar els treballs mitjançant un navegador de miniatures. Té un joc d'eines suficient i destaca pels efectes sonors i divertides animacions:
http://www.tuxpaint.org/download/?lang=ca_ES
En fer la instal·lació es pot triar el català com a idioma.
Les seves eines (a la part esquerra) fan variar les icones de la dreta i hi ha:
- Diversos pinzells per pintar.
- Segells amb diverses imatges.
- Línies: amb els pinzells de l’eina pintar.
- Figures: dibuixa diverses formes, plenes o els seus contorns.
- Text: de diferents lletres i mides.
- Màgiques: té unes quantes opcions divertides i estèticament interessants.
- Desfer i refer l’última acció realitzada.
- Goma d’esborrar.
I van acompanyades de les accions: Desfés, Esborra, Nou, Obre, Desa, Imprimeix, Surt.