I si provem un Escape Room o un Breakout educatiu?

Un escape room és un joc en el que els jugadors han de sortir d’una sala, on han quedat atrapats, en un temps límit. Per aconseguir-ho, els participants han de superar diferents reptes i proves, obtenint les pistes per sortir de la sala. Amb totes les pistes, obtenen la clau per obrir la porta.

Un breakout educatiu és un joc en el que el grup de jugadors té una caixa tancada amb cadenats, que han d’obrir en un temps límit. Per aconseguir-ho, els participants han de superar diferents reptes i proves, obtenint les claus per obrir cada cadenat. Amb l’apertura de tots els cadenats, la caixa serà desbloquejada i hauran superat el joc. Al breakout cada prova pot obrir un cadenat de la caixa final o fer-ho amb estructura tipus “matrioixca”, és a dir, un element dins d'un altre.

Amb els més petits, l’opció més adient potser és la segona, perquè l’activitat es desenvolupa en un context més reduït i no implica el tancament dels infants, que es poden sentir una mica atemorits. D’altra banda, també es pot optar perquè sigui un “malvat” qui tanqui, per exemple, la mascota de la classe i siguin els nens i nenes qui l’han d’alliberar, com expliquen al blog Relatos de aula.

Font de la imatge. Blog Relatos de aula


Què aporten aquestes activitats als infants?

  • Fomenten el treball cooperatiu i la cohesió del grup.
  • Milloren el desenvolupament emocional i l’autoestima.
  • Faciliten l'aprenentatge significatiu mitjançant el joc.
  • Desenvolupen les intel·ligències múltiples.
  • Creen espais de debat i presa de decisions, per arribar a acords en favor de l'equip.
  • Ajuden a gestionar el temps.
  • Estimulen a pensar abans d’actuar.
  • Incrementen la motivació, la implicació i la proactivitat de l’alumnat.
  • Fomenten l’observació, la creativitat i la imaginació.
  • Afavoreixen la crítica constructiva.

Que s’ha tenir en compte en la seva elaboració?

  • Format: Potser digital o bé combinat (hi ha present algun element o prova interactiva o bé s’han utilitzat les TAC en la seva elaboració).
  • Continguts que han d’aprendre/repassar els infants. El nivell de dificultat ha de ser l’adequat, han d’estar a l’abast dels infants per no desanimar-los, però implicar un cert nivell d’esforç per augmentar la motivació dels participants. Fins i tot, si al final fracassen, han de sentir que tenen la capacitat de fer-ho millor el següent cop.
  • Edat/Nivell a qui va adreçat.
  • Espai on es desenvoluparà l’activitat i els llocs on amagar les pistes i la capsa final. Si l’espai per realitzar l’activitat és reduït, facilitareu la tasca dels més petits, que no perdran el fil conductor del joc i no es crearà tant d’enrenou. En cas que l’espai sigui molt gran, afegiu una cacera del tresor on hagin de trobar les parts d'un tot com les peces d’un puzle i, si és a l'aire lliure, podeu afegir-hi proves físiques per fer-lo més divertit. En cas de voler fer el joc dins d’aula, valoreu la distribució del mobiliari, col·loqueu taules i cadires de forma que puguin interactuar còmodament entre ells i amb l'entorn i plantegeu proves estàtiques..
  • Agrupament: En gran grup o per equips.
  • Cooperatiu o competitiu: Si es fa cooperatiu, cada grup pot encarregar-se d’una missió per desbloquejar junts la prova final. És una opció més adient per aquest grup d'edat.
  • Temàtica i personatges: Sempre tenint en compte els coneixements i interessos dels infants, centrar el joc en una temàtica concreta i immersiva afavorirà la motivació per superar els reptes. Podeu incorporar personatges reals o ficticis, crear expectació uns dies abans, us podeu disfressar, guarnir l’aula, fer un vídeo introductori… Temes possibles: aventura espacial, la màgia, desaparició de la mascota de la classe, una època de la història,…
  • Missió: Penseu en l’esdeveniment desencadenant i ajusteu els reptes i les proves de la missió amb la narrativa.
  • Reptes i proves: Representeu gràficament el funcionament del joc. Les proves, les seves solucions i què es desbloqueja o s'aconsegueix en acabar la “prova” (obrir un cadenat, aconseguir un sobre, una pista per trobar alguna cosa…). Intenteu alternar diferents tipus de proves per fer-ho més emocionant.
  • Materials a utilitzar: disfresses, cadenats, lupes, llanternes, claus, cofres, capses, sobres, pergamins, fotografies, tiquets de compra, etiquetes plastificades… Utilitzeu eines creatives (Canva, Crello,…) per fer els elements decoratius o objectes útils, per dotar de més realisme al vostre escenari i crear una atmosfera immersiva: petjades d’animals, empremtes dactilars, mapes del tresor,…
  • Tecnologia a utilitzar: Tauletes, PDI o panell interactiu, programes generadors de documents, Internet…
  • Regles per a la progressió del joc. Establir el temps disponible, ordre de les proves, l'objectiu final,…
  • Temps de realització. Amb els petits, no s’han de dedicar més de 30 minuts seguits. També, hi podeu incorporar un compte enrere, per donar-li més emoció.
  • Recompensa final: Pot ser una recompensa en punts, monedes de xocolata, una sortida escolar…

Els reptes, les proves i les pistes

A l’hora de plantejar i dissenyar els reptes s’ha de tenir en compte:

  • La coherència amb la història.
  • Una dificultat creixent, però equilibrada.
  • El temps de cada prova i el total per acabar el joc.
  • Incloure pistes que facilitin la resolució dels reptes.


Tipus de proves

  • Completar uns mots encreuats.
  • Desxifrar missatges.
  • Ordenar correctament una imatge o text.
  • Descobrir objectes o personatges ocults.
  • Fer seriacions matemàtiques.
  • Descobrir imatges d’un joc de memòria.
  • Resoldre un trencaclosques.
  • Sortir d’un laberint.
  • Comprar productes.
  • Estudiar el recorregut d’un plànol, mapa,…

Font de la imatge: Escola Los naranjos. La Safor (València)

Els missatges

Els missatges per iniciar el joc, els reptes, les proves o les pistes es poden transmetre de diferents maneres: Puzles amb pòsters gegants, postals i cartes antigues, retall de diari, converses de WhatApps, avatar animat, codis QR, codificador de colors, escriptura en mirall, tinta invisible i llum ultraviolada…


En el cas que vulgueu dotar de més misteri el vostre joc educatiu, podeu recórrer a xifrar els missatges, mitjançant alguna d’aquestes opcions:

I aquí teniu uns exemples amb l’ambientació ja preparada:

Els temporitzadors

Els temporitzadors són importants per indicar als infants, en tot moment, el temps que els queda per poder resoldre els reptes o les proves. Proporcionen aquest puntet de motivació i emoció, que fa que agradi més el joc. Per aquest tema, podeu consultar l’explicat als tutorials El panell interactiu i Classroom Screen. En aquest cas, per ambientar un dels vostres jocs, podeu utilitzar un dels comptadors que ofereix el web Stopwatch sobre les festes tradicionals. Aquest el podeu servir per ambientar un joc amb temàtica de màgia:

Els cadenats

Els cadenats són un dels elements més utilitzats en aquesta mena de joc. Un cop introduïda la clau correcta, es pot sortir de la classe o bé s’obre la capsa corresponent. Els podeu comprar o bé fer-los vosaltres de forma digital, utilitzant els formularis de Google i un codi QR. Aquest cadenat virtual farà la funció de cadenat físic si el lligueu a la capsa a obrir. Els infants hauran de llegir el codi, amb l’ajut d’un dispositiu mòbil, que els conduirà a l’adreça del formulari on hauran d’introduir la clau que obrirà la capsa.

Aquí, teniu un exemple de cadenat físic i un vídeo on s’explica com s’ha de crear el formulari, per poder introduir-hi la clau. Per crear el codi QR, utilitzeu l’eina que incorpora el Classroon Screen, perquè podreu fer-lo transparent i quedarà més integrat a la imatge del cadenat.

Font de la imatge: Creazilla. Solució del cadenat: 1234


Activitats

Wordwall: Permet crear activitats interactives que es reprodueixen en qualsevol dispositiu amb capacitat d'accés a la web del tipus: Qüestionaris, ordenar frases, jocs de memòria, laberints, mots encreuats,… Hi ha l’opció d’imprimir-los.

Un cop creada una activitat, es pot canviar amb un tipus diferent amb un sol clic. També, podeu posar un compte enrere per donar més emoció a l’activitat. Les activitats de Wordwall es poden incrustar, mitjançant un fragment de codi, cosa que fa que es pugui jugar des del vostre propi lloc web.

Festite: Permet donar efecte de cal·ligrama al text, per tal de fer-lo més creatiu i original a l’hora de llegir-lo. Un cop triat el model adient, podreu descarregar la imatge en format PNG o PDF.


iFunFace: Permet crear vídeos amb només una foto i creant una gravació d'àudio. El resultat serà una foto parlant. Aquesta aplicació, pot ser d’utilitat per realitzar el vídeo introductori de l’escape room o breakout educatiu.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.dryginstudios.ifunface&hl=es&gl=US

iOs: https://apps.apple.com/es/app/ifunface-fotos-que-hablan/id530299096


Eines per crear un joc d’escapament digital

Google Forms: Habitualment associem els formularis amb recollida de dades. Molts docents ja els utilitzen com a recurs: exàmens, comprensió lectora, tests de gramàtica, listenings, càlcul, visites a museus, fins i tot comprensió de contes a educació infantil. Podeu conèixer com es crea amb la visualització d'aquest vídeo.


Aquí teniu un exemple de joc d'escapament digital, utilitzant aquesta eina. El joc està pensat per fer-lo en gran grup, amb l'ajut de la mestra a l'hora de llegir els enunciats de les preguntes:

Genially permet crear continguts com presentacions, imatges interactives, infografies, mapes…, i compartir-les a la xarxa. Fa molt senzill crear recursos amb contingut multimèdia: animacions, vídeo, so… afegint interactivitat i animació. És perfecta per a crear continguts educatius, ja que l'animació i la interactivitat ajuden a mantenir l'atenció de l’alumnat.

Podeu crear el vostre Genially començant des de zero, però també compteu amb gran quantitat de plantilles i recursos gratuïts, entre les que s’hi troben les pensades per realitzar un escape room o breakout educatiu digital. Aquí en teniu uns exemples de plantilla:


I, aquí, uns exemples ja creats:




I un bonic exemple més!

L’estiu perdut de la Bolboreta un escape room virtual creat per Fundesplai. Es recomanable fer-ho en gran grup, aprofitant la pissarra digital o el panell interactiu.

Més informació a...