La màgia del Croma

El croma es una tècnica audiovisual que s’utilitza en els mitjans audiovisuals i que consisteix en extraure un color primari d’una imatge o vídeo reemplaçar l’àrea ocupada per aquest color per una altra imatge o vídeo, amb l’ajut d’un ordinador o dispositiu mòbil. De fet, el croma és l’evolució del truc de sobreimpressió que utilitzava Méliès a les seves pel·lícules i pot ser molt útil a l’hora de donar vida a les vostres històries.

Per a la creació d’aquest tipus de materials audiovisuals, només cal: un croma, un dispositiu mòbil i el programa editor. Si compteu amb un trípode, aconseguireu una imatge més estable.

Imatge del blog En mi aula de infantil

Què promou aquest recurs educatiu?

  • L’infant es converteix protagonista del seu propi aprenentatge, tant des del nivell cognitiu i afectiu, com el de coneixement creixent del seu cos.
  • Potencia la comunicació durant la preparació del vídeo i en els diàlegs de la producció. Poden assumir diferents rols (presentador d'un programa, home o dona del temps, personatge de conte…)
  • Desenvolupa la creativitat. Permet recrear històries en llocs llunyans o en universos imaginaris i també per crear il·lusions, com la invisibilitat d’algunes parts del cos dels personatges.
  • Fomenta col·laboració. Els infants han de planificar, intercanviar opinions amb els seus companys, negociar, assajar…

Consells pràctics per fer i utilitzar un croma

Per tal d’obtenir els resultats esperats, cal que planifiqueu perfectament la nostra feina, tant pel que fa a la preparació de l’espai de gravació i al rodatge com a la postproducció amb el programa d’edició.

Preparació de l’espai de gravació

El color més utilitzat és el verd i, per tal que l’efecte funcioni, cal que la roba dels protagonistes i dels objectes que estiguin davant del fons no siguin d’aquest color. La tria d’aquest color respon al fet que és de temperatura freda i està molt oposat a tons més càlids, com el color de la pell de les persones.

Heu d’aconseguir que aquest fons tingui un color uniforme i sigui de la mida necessari, per això podeu pintar una paret amb un color verd mat, o simplement col·locant una tela, sense transparència, en algun suport o enganxant cartolines verdes en la paret. El millor és que el croma cobreixi tant una extensió horitzontal suficient perquè càpiguen tots els infants que apareixeran al vídeo, com una longitud que arribi a terra, o fins i tot més, perquè pugui aparèixer el cos sencer, es puguin moure dins del pla… Si durant l'enregistrament entren dins de l'enquadrament altres zones no cobertes per la zona verda, caldrà tallar-les durant l'edició.

És molt important comprovar que la zona estigui il·luminada de manera uniforme i difusa.

Abans de gravar

  • Estireu el màxim possible la tela, amb l’ajut de xinxetes, cordes o enganxant-la en una estructura, per evitar les arrugues.
  • Podeu generar una il·luminació pròpia, si compteu amb un equip d’il·luminació. Uns focus han de projectar la llum cap al fons i uns altres han d'enfocar cap els protagonistes.
  • Assegureu-vos que els personatges no vesteixen del color del fons, ni tampoc hi ha cap objecte d’aquest color.

Durant la gravació

  • Deixeu una distància de 2 metres entre el croma i els protagonistes, per evitar ombres.
  • Intenteu que els infants no sortint de l’àrea de gravació.
  • Penseu en la interacció que han de heu de mantenir amb els diferents personatges i objectes, per col·locar els protagonistes al lloc adient.
  • Comenceu a gravar després d'uns segons, després de dir “acció”. És fonamental tenir aquests segons d'espera, per poder editar les escenes després. De la mateixa manera, recordeu als nens i nenes que han d'esperar uns segons quiets en posició, fins que se’ls avisi que ha acabat la gravació.

En la postproducció

És l’hora de substituir aquest fons de seqüencies enregistrades, per les imatges que desitgem.

Aquestes són les fases de postproducció:

  • Seleccioneu les imatges que formaran el fons de la producció. Una bona opció és la d’utilitzar vídeos o canviar les imatges cada cop que es canviï una escena, d’aquesta manera, quedarà un efecte més dinàmic.
  • Importeu al programa d’edició la gravació i el material audiovisual de fons que vulguem utilitzar. Situeu a la línia del temps de l’editor les escenes amb el croma i les imatges que desitgeu col·locar-hi com a fons, l’una sobre l’altra.
  • Trieu l’opció del Chroma Key o d’incrustació per color al programa d’edició, per superposar les imatges correctament.
  • Ajusteu el croma amb diferents paràmetres: grau de transparència, distància, radi…, perquè el vostre fons s’adapti millor a les imatges que heu enregistrat.
  • Afegiu la musica de fons i els diàlegs, gravats i editats prèviament.

Podeu veure un exemple de les diferents fases al blog Relatos de Aula, on han aconseguit motivar els seus nenes i nenes per crear vídeos tan espectaculars i divertits com aquests:



Aplicacions a l’aula

Aquests nenes i nenes ens expliquen en un tutorial com fer croma a la classe i algunes de les seves aplicacions:


Podeu agafar més idees, clicant a sobre d'aquests enllaços:

Noticiaris

Predicció del temps

Treball de so

Visitar els jardins del món

Mapamundi interactiu d’animals

Interpretar cançons

Endinsar-se en un quadre

A continuació, podeu conèixer algunes experiències, que porten a terme els membres del grup de treball Ús de dispositius mòbils per a la inclusió educativa, des del curs 2013-2014, dins del pla de formació del Departament d’Educació i que es recullen al blog Disseny Universal i aprenentatge mòbil.

El croma i el llenguatge

Un viatge amb el croma

Programes

A continuació, un vídeo, amb un petit tutorial, d'algunes de les aplicacions: