Realitat augmentada

És la tecnologia que permet incorporar dades virtuals (text, enllaços, àudio, vídeo, multimèdia, etc…) a partir d'un objecte del món real.

A educació infantil tenim un bon exemple, sense tecnologia, en els llibres mòbil, o llibres animats, o llibres Pop-up: llibres tridimensionals on les il·lustracions cobren vida. El que visualment és un llibre tancat igual que qualsevol altre, en obrir-lo les pàgines es despleguen i es transformen en escenes 3D del conte o de la història. Cada pàgina es dota les imatges de volum, moviment i profunditat. Els infants es sorprenen i deixen volar el seu imaginari.

Els llibres tridimensionals són petites obres d'art. Són desplegables que no deixen indiferent ni a grans ni a petits. Coneixeu els llibres de l'editorial Kokinos?

Per fer-se una idea, podeu visitar el web i un vídeo de Kees Moerbeek, autor de llibres infantils de pop-up: http://keesmoerbeek.com/Pop_up_books/%20Pop_up_books.html

O aquest vídeo d'una altra col·lecció:


Podem traslladar aquesta màgia al món de la tecnologia a través de la realitat augmentada.

Per poder fer o llegir activitats de realitat augmentada es necessita:

  • un dispositiu mòbil (telèfon mòbil o tablet) o un portàtil amb càmera
  • el programari que processa la informació,
  • els activadors de realitat augmentada (marcadors o no)
  • la pantalla on mostrar la imatge real juntament amb les dades virtuals.

En aquest apartat no parlem de realitat virtual (RV). Hi ha força veus en contra d'utilitzar la realitat virtual, totalment immersiva, on la persona s'ha de col·locar unes ulleres especials que la introduiran en el món virtual, en infants menors de 8 anys.

Segurament tots hem viscut alguna experiència en les propostes dels parcs d'oci i temàtics, des d'una cabina amb moviment. Amb les ulleres de RV, l'experiència és individual. En qualsevol cas, serà un tema que ja es veurà en un futur si cal parlar-ne en aquest curs.

Nivells de realitat augmentada (RA)

1. Hiperenllaços al món físic: codis QR

La lectura del codi porta a llocs web (pàgines web, multimèdia -youtube-…). Per aquesta lectura cal un lector de codi QR. Pràcticament tots els dispositius mòbils en porten una aplicació d'aquest tipus, o bé es pot descarregar.

QR són les sigles l'anglès Quick Response o resposta ràpida. La idea del codi QR és tenir un codi (en forma de matriu de dues dimensions) capaç d'emmagatzemar més informació que un codi de barres convencional. També és un codi que es pot imprimir en petit format, sense dificultar la seva interpretació.

Per usar el codi QR s'utilitza la càmera del dispositiu mòbil per obtenir una imatge del codi i amb el programari es llegeixen els diferents algorismes dels punts de la imatge.

A les aules d'educació infantil pot servir per introduir alguna activitat, com aquesta per conèixer la figura de Gaudí a P4 de l'Escola El Sagrer de Barcelona:

http://www.escolaelsagrer.cat/index/activitat/act_codigo/581



Lectors de codi QR

Generadors de codis QR

Des de l'ordinador:

Generador codis personalitzats

2. RA basada en marcadors

En aquest cas, els activadors de la realitat augmentada són marcadors. Els marcadors són figures que, quan les escanegem amb l'aplicació triada, obtenim un model 3D que se superposa a la imatge real. A partir d'aquest moment, i sense deixar d'escanejar la imatge amb el dispositiu mòbil, les aplicacions permeten interactuar, fer accions ja establertes i, inclús, fer una foto on la realitat augmentada està per sobre de la imatge real:

Els marcadors s'acostumen a tenir impresos.

Aquests activadors són els que, a nivell d'infantil, són molt visuals i engrescadors. I motiven moltes històries.


Programes amb marcadors per a infantil

Quiver http://www.quivervision.com/: a partir d’una fitxa descarregada des de http://www.quivervision.com/education-coloring-packs/# i impresa, el nen la pinta. Quan s'activen els marcadors des de l'aplicació del dispositiu mòbil, apareix i pren vida l’objecte de la fitxa, amb els mateixos colors en 3D. Cada marcador actua de diferent manera, podent ser moltes vegades imatges interactives.

Avaluació i experiència a Toolbox: https://toolbox.mobileworldcapital.com/app/quiver-3d-coloring-app-1/521


Chromville https://chromville.com/education/: té diferents aplicacions segons la temàtica que es vulgui. En la majoria es requereix identificar-se. El procediment a seguir és molt senzill:



Els enllaços al material fotocopiable:

Avaluació i experiència a Toolbox: https://toolbox.mobileworldcapital.com/app/chromville-2/17

AR FlashCard https://arflashcards.com/: no són marcadors adreçats a infantil perquè el que contenen són els noms dels animals en anglès a partir de la seva inicial. Així i tot, permeten un munt d'històries amb tots els animals. També hi ha marcadors amb algunes espècies de dinosaures.

Per imprimir: http://arflashcards.com/studiouploads/ARflashcardsWithDinos.pdf

Avaluació i experiència a Toolbox: https://toolbox.mobileworldcapital.com/app/ar-flashcards/241


Darrerament, han anat apareixent aplicacions de realitat augmentada i materials de suport més adreçats a infantil. Són de pagament:

Body Planet https://bodyplanet.es/ per conèixer el cos humà de manera visual i interactiva. S'utilitza una nina o bé una samarreta amb els marcadors que permeten diferents visualitzacions dels òrgans interns.


D'altres aplicacions que poden servir a educació infantil:


Llibres amb RA

Darrerament s'han publicat força llibres infantils i juvenils que es complementen amb imatges amb realitat augmentada, sempre que al costat del llibre tingueu un mòbil.

A la revista Educación 3.0 hi ha els següents: https://www.educaciontrespuntocero.com/libros/libros-con-realidad-aumentada/21600.html