Representació amb mapes

Els infants exploren i observen el món des de ben petits i apliquen els coneixements adquirits per moure’s amb certa autonomia, sobretot dins un espai que els resulta familiar, sense que es perdin o es desorientin contínuament. Per exemple, és habitual veure com, els alumnes van sols per l’escola quan han de fer petits encàrrecs, quan juguen i s’amaguen pel pati, quan han de fer un canvi d’aula per anar a la sala de música o al gimnàs, etc.

L’espai té un paper importantíssim en les nostres vides. La nostra activitat diària provoca que ens hàgim de desplaçar, de moure’ns d’un lloc a un altre dins d’un espai concret, de llegir o escoltar notícies que ens ubiquen en un lloc determinat… Constantment, per tant, pensem, sentim i actuem en termes espacials. Orientar-nos i saber-nos moure és bàsic per desenvolupar-nos en el nostre entorn. Els infants, igual que els adults, estan contínuament interaccionant amb el medi que els envolta; l’exploren i s’hi relacionen des del seu naixement.

És per tot això que orientar-se en l’espai i l’entorn és una necessitat fonamental per l’infant. L’espai de descoberta anirà en augment a mesura que els nens i nenes vagin creixent i vagin coneixent l’entorn a mesura que hi interactuen. Per aquest motiu cal que els infants aprenguin a llegir mapes, a interpretar un dibuix amb indicacions espacials…

Fins fa molt poc, la representació dels mapes ha sigut exclusiu dels mapes en format paper. Quan els infants buscaven on anava el seu company a veure la família o on estava ubicada la casa de colònies, ho havien de fer amb aquests tipus de mapes, sense poder fer un augment del lloc en concret o havent d’utilitzar més d’un mapa.

Avui en dia, amb l’ús de les tecnologies, podem utilitzar diferents metodologies, eines i aplicacions per a la representació dels mapes. De forma molt senzilla obtenim la informació necessària de l'itinerari des d'un lloc fins al destí.

Una activitat molt interessant per a fer amb els més petits és el seguir un recorregut a través d’imatges, ja sigui per dins o fora el centre. Els infants han de construir i fer el camí amb la visualització d’unes imatges fetes prèviament per l’adult.

De forma molt senzilla obtenim la informació necessària de l'itinerari des d'un lloc fins al destí.

També podem utilitzar el panell interactiu o la PDI, la tauleta, el mòbil… en moments molt concrets per veure com anar des de l'escola fins als llocs on anem d'excursió, de colònies, on han anat els nens de vacances… Ho farem a través del Google Maps.

Com utilitzar l'aplicació?

Per entrar al Google Maps, només cal que us identifiqueu com a usuaris de la XTEC.

Aneu al requadre superior i cliqueu a sobre:

Teniu totes les utilitats de Google per als usuaris de la XTEC. Si en obrir-ho no visualitzeu la icona Maps, premeu sobre el Més. Per més comoditat, podeu arrossegar la icona del Maps allà on us vagi millor. També ho podeu fer amb la resta de les icones.

Quan trobeu la icona del Google Maps cliqueu a sobre i s'obre veient la vostra ubicació.


I què podem fer amb els infants i el google maps?

Com anar a algun lloc del barri: Amb l’arribada d’una festa a celebrar o algun projecte on es necessita anar algun lloc en concret, podeu fer servir l’aplicació per veure el recorregut a fer fins a la botiga o centre.

Busqueu al google maps la ubicació del lloc on voleu anar i marqueu indicació caminant, us indicarà el recorregut a fer de l’escola fins al lloc on voleu anar ( parc, botiga, biblioteca… ). Amb els més petits és molt interessant utilitzar el mapa en format satèl·lit ja que els facilita el reconeixement dels edificis.


Preparació d’un viatge a un lloc llunyà: Quin recorregut cal fer, quin transport haurem d’utilitzar, quant de temps hi estarem viatjant…

Hi podeu afegir tant fotos dels transports (buscats amb el Google, perquè és una activitat de dins l'aula i no cal que quedi recollida) com llocs en el mapa físic del Google Maps. Un cop s'han inserit les imatges amb les eines de la pissarra els nens poden escriure aquelles paraules properes, amb l'ajuda dels companys:

pdi1.jpg pdi2.jpg
pdi3.jpg pdi4.jpg

Font: Proyecto "Viajamos" http://enmiauladeinfantil.blogspot.com.es/p/proyecto-viajamos.html