Pensament computacional desendollat

El pensament computacional permet resoldre problemes del dia a dia, aplicant conceptes bàsics en la programació, com el reconeixement de patrons, l’abstracció, els algoritmes o la descomposició. Per motivar els infants podeu plantejar les activitats com a reptes individuals, per parelles o en grups petits.

Sembla un tema complicat, però contínuament el fem servir a la nostra vida personal i també dins del context escolar, encara que no sempre en som conscients. Un exemple seria quan duen el control del temps durant un període de temps, per representar-lo amb una gràfica.

Per desenvolupar aquest tipus de pensament no cal fer servir ordinadors, robots o tauletes, per això se l’anomena “desendollat”. El material és a l’abast de qualsevol escola i és l’utilitzat a educació infantil. La seva característica principal és la seva facilitat de manipulació, el que afavoreix l’autonomia als infants: targetes, daus, pilotes, jocs de taula, el propi cos…

Què aporta als infants?

  • Adquisició d’habilitats lingüístiques i numèriques.
  • Ajuda a desenvolupar les capacitats d’anàlisi i d’organització.
  • Afavoreix el desenvolupament de la percepció espacial i la comprensió d'ordres.
  • Potencia l’anticipació i l’elaboració d’hipòtesi.
  • Ajuda en la resolució de problemes o l’aprenentatge de tècniques de presentació.
  • Estimula el desenvolupament de competències socials, com la capacitat de treballar en equip, l’empatia, la integració, la comunicació o la capacitat d’acceptar les crítiques.
  • Reforça les habilitats interpersonals com la resiliència, la responsabilitat individual, el compromís, la curiositat, la confiança en un mateix i l’autoreflexió.

Guia per reconèixer una activitat computacional

Us presentem una guia que us ajudarà en el reconeixement d'activitats competencial i específicament les de pensament competencial desendollat. https://edumet.cat/areatac/presentacions/fitxers/1TYq88K_hXg0WD-YJBn2fKiq90I_qzgAkofLRQl8bjbg/imatges/computacional.png

Doneu una ullada a la guia pràctica amb activitats desendollades que Anna Matamala i Òscar de Paula estan treballant amb les primeres 11 activitats publicades (en seran un total de 30). La guia també es pot descarregar des de la web Programamos. És una guia especialment pensada perquè els equips d’educació infantil de qualsevol escola puguin integrar activitats de pensament computacional desendollat en el seu dia a dia amb els alumnes.

Podeu escoltar el podcast que Vull aprendre ha dedicat al projecte, clicant a sobre de la imatge.

A continuació, més activitats de la web Programamos, en les quals podeu comprovar quant de suc se li pot treure a la activitat diària de rentar-se les dents o com programar robots humans.

Cody & Roby és el nom d'un conjunt de jocs del tipus “Fes-ho tu mateix" que proporcionen una manera fàcil de començar a jugar amb robots i programació a qualsevol edat, sense necessitat de fer servir ordinadors, tauletes o mòbils. Roby és un robot que executa instruccions i Cody és un programador que proporciona instruccions. Les instruccions es representen mitjançant cartes. Al principi, només hi ha 3 instruccions, avançar, girar a la dreta i girar a l'esquerra.

Durant el joc, Cody selecciona una carta i li passa a Roby, que es mourà pel tauler conforme a la instrucció que contingui la carta.

Enllaç per accedir al recurs: https://code.intef.es/prop_didacticas/cody-roby

L'Escola El Drac de Torrent (València) ens explica la seva experiència en aquest enllaç: https://escolaeldrac.com/computational-thinking-unplugged

El segon Seminari web dedicat al Pensament Computacional Desendollat i la programació amb Scratch va comptar amb la participació de dos centres Magnet. L’escola Saavedra de Tarragona, en aliança Magnet amb l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV i l’escola Rocafonda de Mataró en aliança Magnet amb el TecnoCampus que van compartir les seves propostes didàctiques al seminari web organitzat per la Direcció General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació el passat 24 de novembre de 2020.


Amb aquestes propostes, podreu copsar com el PCD queda totalment integrat a la programació diària de la classe:

Per a més informació, consulteu els materials didàctics de pensament computacional publicats al NODES.