L'observació a l'aula

A moltes escoles es disposa d'un espai de ciències, ja sigui fix per tot el curs o bé de forma temporal. En aquest espai els infants descobreixen i els atributs dels materials inertes i dels éssers vius i experimenten amb les qualitats com les nocions de constància i canvi, les nocions de causa i efecte…

Es poden mostrar diversos éssers vius, ja sigui en terraris o bé en aquaris: insectes pal, cucs de seda, grills… i d'altres animalons fàcilment observables i amb cicle de vida curts.

Els nens i nenes es fan càrrec de posar el menjar i de fer neteja. Amb les lupes s'adonen de la evolució diària, dels seus desplaçaments, de la reproducció…

També veuen els hàbitats on aquestes espècies creixen: aigua, sorra i herba.

Observar amb la lupa digital

La incorporació del material tecnològic de ciències permet ampliar les mirades i els descobriments que fan els infants.

Un dels aparells d'ús fàcil per a educació infantil és la lupa digital o microscopi digital. Disposa d'una lent microscòpica d'augment. És molt senzill d'utilitzar, i amb una sola mà. Adaptable a múltiples entorns i aplicacions. Es connecta amb port USB a l'ordinador o al portàtil.

Les seves prestacions bàsiques són:

  • il·luminació per led de llum blanca, el que evita cremades
  • lleuger
  • gran capacitat d'ampliació (fins a x400)
  • programari de captura, el que permet obtenir fotografies per després visualitzar-les i observar-les en qualsevol altre programa.

La llista de components i textures per investigar i visualitzar pot ser tant llarga com la imaginació dels infants:

  • petits insectes
  • parts de plantes i flors
  • minerals
  • fòssils i terra
  • aliments
  • roba

La utilitat més recomanable, si pot ser, és veure les imatges a temps real al panell interactiu o a la pissarra digital (l'ordinador o el portàtil connectat a la PDI i utilitzant les eines pròpies de la pissarra): les imatges molt ampliades d'insectes o plantes o fins i tot imatges en moviment d'insectes vius capta, sens dubte, l'atenció dels infants, la seva observació i els seus descobriments.

Imagineu aquesta activitat dels insectes pal, del repositori d'experiències ARC, utilitzant la lupa digital http://apliense.xtec.cat/arc/sites/default/files/Guia_ampliada_4_.pdf Creieu que es poden fer més activitats?

Mireu aquesta informació exposada en el diari digital amb fotografies del ous dels insectes pal i de les fulles que mengen realitzades amb la lupa digital:

http://en.calameo.com/read/00030073478a53dd1f5c6

(Escola Sant Nicolau de Canyelles)


Imatges:

Escola Pau Romeva (Barcelona) http://infantilpauromeva.blogspot.com.es/2008/05/p5-tamb-tenim-cucs-de-seda.html

Escola Lola Anglada (Esplugues de Llobregat)