Explorar amb la llum
Paul Cézanne, pintor francès
Amb el projector de llum
Un dels aparells que encara hi ha a totes les escoles és el retroprojector. Va ser la primera tecnologia utilitzada per mostrar, en gran format, transparències, habitualment amb text.
Aquests aparells es van veure exclosos de les aules de primària, amb l'arribada dels projectors i les pissarres digitals. Però lluny de voler arraconar els retroprojectors, a les aules d'educació infantil, han trobat una segona oportunitat. Convertits en projectors de llum, eliminant les pantalles per passar a projectar-se a la paret, són el recurs ideal per treballar la màgia de la llum i de les ombres.
En els primers contactes amb la superfície, els infants descobreixen que la llum desprèn calor. Experimenten els moviments dels seus dits en el panell que es visualitza a la paret, dos mans o més mans. No hi ha cap norma o fórmula que indiqui què cal fer. El descobriment està garantit. Qualsevol activitat d'experimentació amb el retroprojector a la paret implica la creació d'un espai que afavoreix el desenvolupament sensorial i artístic dels infants. Cal tenir en compte que l'aula on es fan envolta les activitats amb el retroprojector han de tenir poca llum, ja sigui natural o artificial.
Materials
- Objectes quotidians de formes molt diverses, de textures i atributs diferents
- Objectes translúcids de colors
- Safates transparents per poder abocar líquids i pintures
- Titelles de paper
Propostes didàctiques
- Participació espontània i lliure de l'activitat.
- Composicions amb els objectes.
- Treball de "lluny i a prop", pas de 3D a dues dimensions.
- Experiència amb ombres de colors (col·locant cel·lofana de colors diferents a la bombeta)
- Identificació d'ombres.
- Contes senzills amb materials diversos.
Vegeu exemples dels descobriments dels infants de l'Escola Salvador Espriu de Montgat a partir de la llum:
Amb la taula de llum
A diferència del retroprojector que il·lumina verticalment, la taula de llum reflecteix la il·luminació en la superfície horitzontal. L'espai que ocupa és més acotat i permet la interacció dels infants amb objectes opacs, translúcids i transparents.
La llum converteix els materials comuns i quotidians en extraordinaris. Modifica i transforma l'espai, les ombres i els colors. La forma de percebre el que volem i de descobrir nous atributs es veu enfortida des de la taula de llum.
Es fa del tot necessari deixar un temps als infants per experimentar lliurament amb els diversos materials, tant els que els mestres poden proposar com l'experimentació autònoma dels infants.
Una de les activitats pot ser posant sorra damunt de la superfície. Les rutines de grafisme i traç es veuen molt afavorides a la taula de llum, que potencia la coordinació mà-ull en edats primerenques.
Per a les activitats amb líquids, colorants i pintures, és necessari una safata transparent per no embrutar la superfície.
Proposta de materials per a l’experimentació, l'exploració i la ciència
- Sorra de platja (si no també pot ser farina de galeta)
- Sal, llegums…
- Colorants diluïts amb aigua
- Pintures, sobretot les fluorescents
- Papers translúcids i opacs
- Plàstics de diferents transparències i textures
- Material en pols (cereals, llegums…)
Document: Activitats d'educació ambiental: taules de llum de la Diputació de Barcelona.
Amb la càmera de fotos
Les càmeres fotogràfiques en mans dels infants donen un munt de possibilitats, molt increïbles a ulls dels adults. Amb el propòsit de descobrir i investigar l'entorn, com a mestres hem de saber que:
- la imatge no és la realitat. La imatge té una gran càrrega de subjectivitat i ve determinada per gustos i interessos
- cal descobrir les diferències físiques entre la imatge i la realitat
- la imatge és una interpretació de la realitat
I amb aquestes variables es podrà fotografiar l'entorn i interpretar què passa i per què passa. Alguns exemples d'activitats de descoberta, amb fotografies fetes pels nens i nenes:
Escola Congrés-Indians (Barcelona): El joc de les ombres al pati http://blocs.xtec.cat/petitcinemaencurs1112/2012/02/28/el-joc-de-les-ombres-al-pati-de-lescola-congres-indians/
Escola Pi d'en Xandri (Sant Cugat del Vallès): La incubació i el naixement dels pollets:
Escola de Bordils: Treball de metereologia
Amb el mòbil
Tot telèfon mòbil disposa d'una llanterna que es pot utilitzar dins de l'aula, de manera molt ràpida i pràctica.
Fent que l'espai estigui a les fosques, es poden descobrir ombres i la seva projecció segons el moviment del mòbil. Aquesta és l'activitat del CEIP Los Morales de Málaga: