La comprensió i l'expressió oral

A l'etapa d'educació infantil, els nens i les nenes estan aprenent a expressar-se, amplien moltíssim el seu vocabulari, van precisant la pronunciació, milloren la sintaxi,… Aquest creixement de l'habilitat lingüística s'aconsegueix escoltant molt i parlant molt.

Tenint un ordinador, un micròfon i uns auriculars i/o altaveus, o una tauleta, o un mòbil, la competència de parlar i d'escoltar s'obre a tot un ventall de possibilitats.

Enregistrar i escoltar la pròpia veu dona la seguretat necessària per estructurar el pensament i desenvolupar el llenguatge. El protagonista és el locutor, que tant pot ser el mestre, com a model de la pràctica, com cada nen i nena de l'aula.

Amb el micròfon es poden enregistrar tot tipus de textos: poemes i rodolins, narracions (contes, faules,…), notícies del diari, acudits, cantarelles, missatges… i cada text ha de tenir la seva entonació i el seu ritme.

L'interessant, a més, és fer l'escolta de l'enregistrament per part de la resta del grup o de la classe. I no és només la veu el que es pot gravar sinó sons produïts pels mateixos infants amb els seu cos o amb estris de l'aula

També els enregistraments poden ser motiu d'altres tasques: inserció al blog d'aula, veu d'un conte fet amb una presentació digital o amb un vídeo… adreçat a una audiència molt més àmplia.

Es pot començar per fer una escolta activa a contes tradicionals enregistrats a la ràdio i de llargada molt curta. Es tracta dels que han format part de la col·lecció Contes del programa infantil Clicka't de Catalunya Ràdio http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/clickat/contes/fitxa-programa/seccio/1602/5295/


Propostes d'aula

Us proposem algunes activitats a treballar l'expressió oral, a partir de l'enregistrament de veu i de so:

  • discriminació auditiva, que ajuda a millorar aspectes de dicció i comprensió auditiva en àrees de llenguatge: enregistrament de la veu dels nens per escoltar la veu dels companys de classe i reconèixer qui és. Es tracta de que els propis alumnes triïn què diran (per exemple, "Hola! Sabeu qui sóc?", "sóc de la classe de les llunes…", etc.). D'aquesta manera, s'adonen de la importància de parlar de manera clara i sense presses.
  • creació de personatges amb la veu, a partir de la manipulació del timbre, que és la qualitat més particular i específica del so. Es pot exagerar, també falsejar, es pot veure les diferències entre parlar fort i parlar fluix. També es poden crear sensacions, emocions…
  • enregistrament col·lectiu d'un conte conegut o bé inventat: cada nen enregistra una frase. El mestre ha de planificar que tota la classe tingui un paper en la gravació. Es pot fer un o més. Pren una importància cabdal l'ús de les onomatopeies i efectes sonors. El conte enregistrat es pot penjar al blog d'aula esperant els comentaris de tots els oients.
  • recitació d'un poema per parelles, acompanyades de les imatges també elaborades pels nens, el que fa que la poesia guanyi molta efectivitat estètica i comunicativa. També es pot treballar un text instructiu que acompanyi les fotografies de l'elaboració d'una recepta, per exemple, amb fotografies fetes per altres alumnes o pel mestre.

Exemples:

Notícies fresques

Conte de La rateta

Poema de La tardor

Quan es fa l'enregistrament a la classe, cal fer notar als infants que s'ha de transmetre naturalitat:

  • Vocalització i articulació: cal tenir una dicció clara i precisa de les paraules, ja que l'oient només sentirà la veu i no tindrà cap suport visual (encara que després s'utilitzi en presentacions o en vídeos)
  • Entonació: qualsevol text té una estructura tonal en funció de la seva tipologia: informativa, poètica…, cal descobrir-hi aquestes estructures per donar als textos l'entonació adequada.
  • Actitud: cal tenir una actitud positiva, mantenint una distància davant del micròfon suficient perquè la veu arribi sense canvis de nivell, ni de distàncies. Cal donar seguretat a la veu, evitant encallar-se o que els nervis deixin sentir la tremolor a la veu.
  • Ritme: el ritme té sovint una funció expressiva, que pot donar caràcter al personatge.

Hem d'enregistrar a tots els infants, estiguin on estiguin en el seu procés d'adquisició de la pronuncia de tots el sons. I sense reprendre o censurar el què diuen i com ho fan.

Aprendre a parlar és una fita per als infants que els mestres hem de conduir pas a pas.


Amb el micro de l'ordinador

Tot el que cal és un ordinador, un micròfon i altaveus i un programa d'edició, en aquest cas l'Audacity. És un programa molt senzill d'utilitzar i molt pràctic. I està instal·lat als ordinadors de les escoles i als portàtils dels mestres.

Per enregistrar amb l'Audacity, seguiu les instruccions d'aquest breu tutorial: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/infantilitac/tutorials/audacity

Parlar amb un micro no és tant fàcil com pot semblar. Amb els nens i nenes d'educació infantil cal anar practicant, sobretot quan es demana que el que es digui s'hagi aprés de memòria. Mireu si no n'és de difícil… i gratificant:


També són interessants els vídeos de "promoció" per a famílies, com a aquesta escola de Terrassa, on són els mateixos nens i nenes que expliquen què fan:


Amb dispositiu mòbil

Hi ha diferents aplicacions que permeten enregistrar veu, so i música que tenim al nostre abast, des de les tauletes i el mòbils que portem a la butxaca. Tots els sistemes operatius, ja sigui Android o iOS, tenen incorporat una aplicació per enregistrar veu.

Per a totes les aplicacions o apps a les que fem referència, us adrecem al portal Toolbox. Podeu veure la definició d'aquest portal a: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/infantilitac/tutorials/toolbox

Aplicacions:

Si feu l'enregistrament des del vostre dispositiu mòbil podeu descarregar-vos el fitxer com ho feu habitualment. El fitxer acostuma a estar en Els meus fitxers | Àudio.

Si voleu utilitzar l'app Soundcloud teniu en aquest tutorial com fer-ho: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/multimedia/b3_so/03_edicio_sodigital/soundcloud