Els sistemes operatius mòbils
L’hegemonia de Symbian OS, el primer sistema operatiu per mòbils que va tenir un ús massiu, va acabar quan Apple va presentar la primera generació de l’iPhone. El sistema operatiu de Symbian va ser adoptat pels fabricants més importants de terminals de telefonia; es tractava d’un sistema operatiu molt funcional que optimitzava les limitacions dels dispositius.
En un principi, l’iPhone no va desplaçar cap dels altres sistemes operatius, però sí que el producte d'Apple oferia molt més que el Symbian OS de Nokia. A finals del 2007, Google va presentar Android, un nou sistema operatiu per a dispositius mòbils, sota llicència de programari lliure. Ambdós sistemes operatius han evolucionat amb diferents versions i adaptant-se a les noves possibilitats dels dispositius, esdevenint els líders del mercat. Els dispositius s’han anat convertint en potents ordinadors de butxaca.
Actualment, els usuaris de dispositius mòbils del nostre país poden triar entre cinc sistemes operatius diferents:
- iOS (Apple)
- Android
- Firefox OS
- Windows Phone
- Blackberry
Cadascun d’aquests sistemes operatius té un catàleg d’aplicacions (o apps) de diferent tipologia que multipliquen les prestacions originals dels dispositius. Una app és una aplicació de software que s’instal·la en dispositius mòbils o tauletes per facilitar la realització d’una tasca concreta a l’usuari i donar vida al sistema operatiu. Els líders destacats en nombre d’usuaris i aplicacions són Android i iOS.