Les aplicacions

Cadascun dels sistemes operatius per a dispositius mòbils està vinculat a una botiga virtual, on l’usuari té al seu abast una àmplia col·lecció d’aplicacions, tant gratuïtes com de pagament. Google Play (Android) i App Store (iOS) són les referències del mercat amb més d’1,2 milions d’apps per botiga. Els usuaris d’Android, al contrari que els d’iOS, també poden accedir a botigues independents, tot i que les apps d’aquestes botigues representen una quota de mercat molt baixa.

CEToolbox, aplicació mèdica de F-Droid

L’èxit dels telèfons intel·ligents i les tauletes no garanteix el benefici econòmic de les aplicacions. Actualment, la gran majoria d’aplicacions no està generant cap mena de benefici, sigui de forma directa o indirecta. El mercat de les aplicacions, tot i que l’any 2013 Apple va ingressar 10.000 milions de dòlars, està restringit a les apps d’”impacte global”.

Segons un informe de Gartner, l’any 2018, menys d’un 0,01% de les apps tindran èxit econòmic.

Com que el negoci de les apps, i el seu propi desenvolupament, està al límit de la saturació, el gran gruix d’aplicacions és invisible a les descàrregues de les botigues virtuals. És important considerar que moltes d’aquestes apps no persegueixen l’èxit comercial; el seu objectiu és cobrir una necessitat més específica, ja sigui com a construcció d’imatge de marca, recurs educatiu, eina de gestió personal o versió mòbil d’una xarxa social.

Per tant, hem de deduir que els mercats d’aplicacions van més enllà dels interessos econòmics i són una mostra més de la mobilització de la societat. Les aplicacions educatives no en són una excepció i l’oferta és força abundant. Els usuaris poden cercar nombroses aplicacions educatives de diferent tipologia i temàtica, tot i que les aplicacions dirigides als més petits i els cursos d’idiomes encapçalen el catàleg.

Mostra d'aplicacions educatives a Google Play

Actualment, la creació d’aplicacions no està limitada a programadors, ja que qualsevol usuari té la possibilitat de produir i dissenyar mitjançant plataformes de creació d'aplicacions com MIT App Inventor.

Espai de treball de l'aplicació MIT App Inventor