Gestió de grups i agrupacions

En un curs pot resultar interessant agrupar l'alumnat amb diferents objectius:

 • Disposar d'un únic curs de treball per a un nivell educatiu de manera que els diferents grups no es vegin entre ells. Per exemple, es podria crear un curs d'Àmbit matemàtic de 6è de primària on l'alumnat de 6è A i 6è B treballés conjuntament però de manera independent.

Crear un únic curs per nivell evita haver de duplicar esforços en la creació i edició de cursos i optimitza l'ús de l'espai al servidor, ja que el mateix curs no està repetit.

 • Crear grups de treball dins un curs per treballar de manera independent alguna activitat concreta. Per exemple, es pot crear un fòrum en el qual els membres d'un grup només puguin llegir i respondre els missatges de companys i companyes de grup, però no de la resta del grup-classe.

Estudiants i professorat d'un curs de Moodle es poden agrupar mitjançant la funcionalitat Grups, que trobareu al bloc Administració.

Creació de grups

Els grups d'alumnat es poden crear de manera automàtica des de l'opció Grups del menú Administració. El vídeo següent mostra el procediment general:

També es poden crear de manera manual, afegir i eliminar usuaris/àries dels grups i esborrar-los. Esborrar un grup no esborra els usuaris i les usuàries que conté. Si voleu consultar la composició dels grups ho podeu fer a través de la pestanya Resum de la funcionalitat Grups. Tot això està il·lustrat al vídeo següent:

Creeu al vostre curs, de manera automàtica, grups d'alumnat. Afegiu després grups de manera manual i assigneu-hi usuaris/àries.

Agrupaments

A partir de la versió 1.9 de Moodle hi ha una funcionalitat addicional, els Agrupaments. Els agrupaments serveixen per associar grups determinats a recursos i activitats, de manera que només es mostraran a l'alumnat que pertany a l'agrupament que s'ha especificat.

Per activar-los cal anar a AdministracióMiscel·làniaExperimental i marquem Habilita agrupaments

Els agrupaments permeten atendre la diversitat de l'alumnat del curs.

Els agrupaments serveixen per poder assignar recursos i activitats concretes a determinats grups d'alumnat. Prèviament cal haver creat grups de la manera que acabem de veure.

Des de la funcionalitat Grups accediu a la pestanya Agrupaments, des d'on els podreu crear i associar-los al o als grups que decidiu. El vídeo mostra el procès bàsic:

Assignació d'un agrupament a una activitat concreta

 1. Dins dels paràmetres de cada activitat, trobareu l'apartat Paràmetres comuns de mòduls.
 2. Trieu mostra característiques avançades
 3. Cliqueu l'opció Disponible només per a membres del grup.
 4. A continuació trieu l'agrupació per la qual voleu restringir l'activitat.

Aneu al vostre curs, creeu almenys un agrupament i assigneu un recurs o activitat a aquest agrupament. Entreu com a diferents estudiants al vostre curs i comproveu que només els membres de l'agrupament tenen accés al recurs o activitat corresponent.

Modes de grup

El mode de grup indica la manera com els recursos i les activitats es mostraran als membres dels grups. Només té sentit si dins un curs s'hi han creat grups. Hi ha tres modes de grup:

 • Cap grup: tothom veu i pot participar a totes les activitats.
 • Grups separats: cada participant només pot veure el seu propi grup, els demés són invisibles. Això implica, per exemple, que a un fòrum on s'hagi especificat aquest mode els membres d'un grup només veuran els fils de discussió oberts per altres membres del seu mateix grup.
 • Grups visibles: cada estudiant treballa dins el seu grup, però també pot veure els altres grups. Un participant podria veure els fils de discussió del fòrum que estigués en aquest mode, però no els podria respondre.

Per definir el mode de grup ho podeu fer de dues maneres:

 • Des dels paràmetres del curs. En aquest cas tots els recursos i activitats del curs tindran el mode que hàgiu especificat per defecte. També podeu seleccionar l'opció Imposa mode de grup.
 • Des dels recursos i activitats individuals podeu definir el mode de grup per a cada ítem. Si el curs està configurat com "Imposa mode de grup" llavors no es tindrà en compte la configuració de cada activitat. Hi podeu accedir des de la finestra d'edició del recurs o l'activitat o directament des de la icona , o que apareix al final de les icones d'accions sobre recursos i activitats amb l'edició activada.