Les Videoconferencies: Skype / hangout

En èpoques remotes els professors i professores que proposaven metodologies innovadores a les seves aules apostaven sens dubte per la comunicació dels seus alumnes amb altres alumnes que poguessin tenir interessos similars. Neixien així una activitat que s'anomenava Correspondència escolar.

Skype

L'Albert Garcia, en el Wikispaces "Entornweb" fa una descripció del Servei de Videoconferències Skype.

Concretament:

 • L'Skype és una xarxa de telefonia per Internet.
 • Els usuaris interessats poden descarregar gratuïtament l'aplicació des del seu lloc oficial
 • Els usuaris d'Skype poden parlar entre ells gratuïtament.
 • L'aplicació també permet trucar a telèfons convencionals, però aquestes trucades tenen un cost.

El programa cal descarregar-lo i instal·lar-lo a l'ordinador. A la xarxa podreu trobar tutorials en línia sobre com funciona l'Skype


Característiques

Requisits informàtics per instal·lar l'Skype:

L'Skype és una aplicació multiplataforma i això vol dir que funciona sota diferents sistemes operatius.

 • En l'ordinador: Windows, GNU/Linux, Mac OS X
 • En telefonia mòbil: iPhone, Symbian, Google Android
 • També funciona en diferents models de televisió que tinguin connexió a Internet i en la PSP de Sony.
Requisits perquè l'Skype funcioni correctament

La connexió a Internet ha d'estar disponible al màxim per poder tenir una comunicació per SKype sense problemes, sobretot quan es vol fer una conferència amb més de dues persones convidades. En aquests casos, hem de comprovar que:

 • L'ordinador no està descarregant cap arxiu (documents, arxius d'àudio o de vídeo, etc.) en el moment de fer una connexió per Skype.
 • No hem d'estar fent servir cap programa de tipus p2p.
 • En cas que l'ordinador tingui el programa Ares instal·lat, l'hem de desinstal·lar ja que, per defecte, l'Ares es posa en funcionament quan l'ordinaodr està en marxa.
 • L'ordinador no ha de tenir cap virus.
Idiomes en l'Skype

El programa Skype es visualitza en diversos idiomes. Tot i que el català no apareix entre els idiomes al menú, es pot baixar un fitxer que et localitza o catalanitza l'Skype. Només s'ha de buscar el fitxer del català de l'Skype, que es pot baixar gratuïtament des de diversos llocs. Dificultats a l'hora d'usar l'Skype en català: en baixar el paquet per catalanitzar l'Skype s'han donat casos en què l'Skype no funciona correctament, no és compatible amb algunes plataformes d'aprenentatge com el Moodle o que no permet actualitzar a noves versions d'Skype la qual cosa fa que, a vegades, tinguis problemes de connexió amb algú que té l'última versió d'Skype.

Hangout

HangoutGoogle Hangout és el servei gratuït de videoconferències oficial de Google Plus. Hangout el podem traduir com a "quedar en un lloc"

Característiques

 • Per accedir-hi cal registrar-se amb un compte de correu de gmail "usuari@gmail.com". El compte de correu de la XTEC, no dona aquest servei, ja que no s'inclou en el paquet d'Apps de Google..
 • Permet fer videoconferències amb 10 persones com a màxim.
 • Permet retransmetre les trobades en directe a través de YouTube.
 • Un dels avantatges que té és que a més es pot compartir la pantalla de cada ordinador, documents de google, vídeos de youtube,o Slideshare.
 • Disposa, a més, d'una aplicació oficial de Google+ per iOS i Android podrem mantenir Hangouts (quedades) com si ho féssim des del propi navegador.
 • Hangouts es pot iniciar amb grups reduïts (és a dir, persones dins dels seus cercles) o com "públiques".

A continuació podeu veure diferents vídeos sobre les utilitats de les "quedades" de Google plus:

Aquest primer és una entrevista a Lasse Rouhiainen en que explica els avantatges dels "Hangouts":


El mateix Lasse Rouhiainen crea aquest videotutorial sobre Google +:


Aquest tercer ens explica de forma dinàmica les possibilitats de les "quedades" de Google plus.


Finalment cal fer referència a les possibilitats que ofereix les videoconferències a l'aula. No només per posar en contacte a dues o més persones, també les podem planificar, i de forma molt encertada entre diferents grups classe, del propi centre o de centres llunyans. Utilitzant la pissarra digital, una webcam i un micròfon podem fer videoconferències molt profitoses. La correspondència escolar, compartir interessos entre centre per aprendre dels altres és una actitud molt engrescadora entre els nois i noies. Aquí teniu una proposta:

Hangout a l'aula