Les Presentacions: Slideshare i Prezi
Slideshare
Són coneguts els llocs web on es poden trobar els vídeos més inversemblants, on qualsevol pot anar fent-hi aportacions i comentant els vídeos que han pujat els altres usuaris. Estem fent referència a http://www.youtube.com, a http://www.teachertube.com/ i a http://video.google.com. Encara que n'hi ha més, aquests són els més coneguts, més visitats i amb més volum de fitxers. Al camp de les presentacions, aquest paper d'estrella, el juga http://www.slideshare.net . SlideShare és un lloc web on els usuaris poden publicar presentacions per tal de compartir-les amb la resta de navegants, comentar aquelles que han afegit altres, categoritzar-les…
Tot i que podem cercar i visualitzar les presentacions que hi ha a SlideShare, si disposem d'un compte d'usuari podrem accedir a més opcions.
Per tal de poder fer la pràctica, caldrà crear un compte d'usuari.
Però l'objectiu, tant com poder mirar presentacions que han publicat altres usuaris, també és poder-ne oferir nosaltres. Així que ens centrarem en el procés que hauríem de seguir per arribar a aquest punt.
Fer una presentació
Tal com informa a la pàgina on l'usuari es dóna d'alta, o on s'identifica, s'hi permet compartir fitxers en els principals formats utilitzats per realitzar presentacions. També hi ha disponible el codi que hem d'utilitzar per inserir les presentacions en una pàgina web, bloc… a més de comentar les que hi ha.
Així que primer que res caldrà tenir a mà una presentació per poder-la pujar al lloc. Atès que els formats permesos són, d'altra banda, els més habituals, podem elaborar-ne una amb l'Impress. L'Impress és un programa que permet fer presentacions i que ve integrat amb la suite ofimàtica OpenOffice. Com que es tracta de programari lliure es pot obtenir lliurement des de l'adreça principal del projecte http://www.openoffice.org o des de http://www.softcatala.org.
El curs telemàtic D34 (Introducció al programari lliure) disposa d'una petita guia d'Impress. En concret:
Amb aquestes petites ajudes podreu fer una presentació sense gaires dificultats. Cal tenir present que SlideShare no s'avé gaire amb les animacions i les transicions de les diapositives, per tant cal tenir-ho en compte, ja que si n'hi poseu, una vegada les hàgiu pujat dins SlideShare aquests efectes no es veuran. Com tot, és qüestió de temps. Ara, de moment, existeix aquesta limitació, però en el futur, és previsible que se superi. Si la presentació té so, SlideShare tampoc no el desa. Més avall, ja veurem com ho podem fer per afegir so a les nostres presentacions.
Desem una presentació al servidor
Una vegada ja heu realitzat la presentació, cal desar-la al servidor d'SlideShare. Cal seleccionar l'opció Upload del menú principal:
i una vegada sigueu a la pàgina de càrrega, us cal anar omplint els diferents camps del formulari:
- Presentation File: el nom del fitxer que vulgueu pujar. Podeu seleccionar-lo amb l'opció Buscar. Cal anar amb compte de no sobrepassar la mida màxima del fitxer que es permet desar al servidor.
- Title: correspon al títol que vulgueu donar a la presentació.
- Description: hi podeu posar un text descriptiu de la presentació.
- Tags: podeu etiquetar el fitxer segons el tema que tracti, àrea de coneixement… Aquest paràmetre ha de ser prou indicatiu ja que pot ser utilitzat com a paràmetre de cerca. També hi ha la possibilitat de classificar un fitxer en més d'una categoria, segons us indiquen només cal que anem separant les categories per espais. Sou vosaltres qui escriviu les diferents categories en què vulgueu classificar la vostra presentació.
- Allow viewers to download file: en aquest camp podeu autoritzar, o no, que els diferents usuaris puguin descarregar-se el fitxer al seu ordinador. En tot cas, sempre es podrà consultar a partir de l'SlideShare.
- Language: aquí s'escull el llenguatge emprat a la presentació.
Una vegada tingueu tots els camps complets, cliqueu a Upload per iniciar el procés de pujada. En funció de la mida del fitxer i del tipus de connexió que tingueu, el procés us portarà més o menys estona. Cal prendre paciència.
Quan finalitzi el procés de pujada, si seleccioneu l'opció My Slidespace del menú principal:
accedireu a una pantalla on hi ha les presentacions que heu pujat, el vostre perfil d'usuari, els contactes que haguéssiu afegit o els grups que haguéssiu format. També, a la part inferior, podeu veure les categories en què vosaltres heu classificat les vostres pujades.
Si feu clic sobre una presentació en concret, veureu una pantalla on la presentació apareix amb uns quants botons de control. A part de les opcions bàsiques d'avançar i retrocedir (amb les quals podeu controlar l'exposició), també hi ha una icona per mirar-la en pantalla completa (full) i una altra per compartir-la o enviar-la a algú a qui pugui interessar (share). A la imatge següent, es veu tal i com veuríem la presentació dins la pàgina de SlideShare:
A la dreta de la presentació, també hi ha disponible el codi que cal enganxar en blocs i altres entorns per tal d'incrustar-hi la presentació.
Com en aquest cas que, copiant i enganxat el codi, l'heu incrustat en aquesta mateixa pàgina:
El mateix SlideShare disposa d'una presentació o tutorial sobre SlideShare (ell mateix). L'afegim com a resum:
Afegim so a la presentació en línia
Hi ha la possibilitat d'afegir so a les nostres presentacions en línia! Es tracta d’un valor afegit a Slideshare que ens permet posar so a les presentacions anomenat SlideCast.
Els passos a seguir, són els següents:
- Deseu la presentació al servidor o n'editeu una que ja estigui pujada a SlideShare.
- Si teniu el fitxer d’àudio ja desat al vostre ordinador creat per nosaltres o baixat d’Internet, el pugeu a un servei d’emmagatzematge d’àudio (per exemple http://www.esnips.com ) i copieu l'adreça (URL) del fitxer.
- Torneu a SlideShare i editeu la presentació. Aneu a “Create Slidecast”, enganxeu l’adreça (URL) del vostre fitxer de so i espereu uns moments perquè el servidor faci la feina de sincronitzar presentació + so.
- Un cop tingueu a la pantalla la possibilitat de sincronitzar, podeu: deixar l’àudio sense sincronitzar, sincronitzar-lo usant “divide audio equally”, o sincronitzar cada diapositiva amb una part de l’àudio. Tot això es fa usant l’eina de sincronització.
- Ja podeu desar i publicar la vostra presentació amb so clicant a “Save & Publish”.
Fent comunitat a SlideShare
SlideShare permet també crear comunitat al voltant del món de les videopresentacions mitjançant les eines socials de què disposa.
Quan us hàgiu creat un compte dins l'entorn, el vostre espai estarà disponible via web (sense necessitat d'identificar-vos-hi) a través d'una adreça pública. Visiteu l'adreça següent: http://www.slideshare.net/atallada .
Veureu que hi ha disponible una icona per realitzar la subscripció RSS a la pàgina de l'usuari/ària i així rebre les notícies de la pujada de noves presentacions. També podeu agregar l'usuari/ària visitant entre els vostres contactes, o enviar-li un correu o missatge.
També, dins l'apartat Tags, veureu les categories on s'han classificat les presentacions que ha pujat l'usuari/ària.
Podem visualitzar la llista de contactes o grups que té l'usuari.
Per acabar, recordar que per organitzar i gestionar les presentacions, els contactes, els grups, els missatges, comentaris, les opcions de personalització del nostre perfil d'usuari/ària, etc. cal haver-se donat d'alta dins l'entorn i accedir-hi amb el nom d'usuari i contrasenya que hàgiu escollit.
Prezi
Prezi és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol. Prezi es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació.
Prezi s'utilitza com a plataforma de pont entre la informació lineal i la no lineal, i com una eina de presentació d'intercanvi d'idees, ja sigui de forma lliure o be estructurada. El text, les imatges, els vídeos i altres mitjans de presentació es col·loquen sobre el llenç, i es poden agrupar en marcs. Després, els usuaris designen la grandària relativa i la posició entre tots els objectes de la presentació i com es fa el desplaçament entre aquests objectes, així com la ampliació/allunyament. Per a les presentacions lineals, els usuaris poden construir una ruta de navegació prescrita. Això, permet una presentació actual i innovadora.
La presentació final es pot desenvolupar en una finestra del navegador, també permetent una presentació fora de línia amb només descarregar l'arxiu. Prezi utilitza un model freemium . Els usuaris que usen el Prezi públic pot editar, mostrar i descarregar els seus treballs a la web de l'aplicació, i els que paguen pel Prezi Enjoy o una llicència Prezi Pro poden crear, compartir i descarregar els arxius. Prezi també ofereix una llicència especial per a estudiants i educadors.