Marquem i etiquetem
Com vàrem comentar al principi d'aquest mòdul, els sistemes de marcatge en línia, coneguts amb el nom de social bookmarking ens faciliten en gran mesura el registre de les nostres adreces d'interès.
En primer lloc, podem accedir a la nostra llista de favorits des de qualsevol ordinador connectat a Internet.
En segon, podem compartir-los amb companys/es de feina o amb qui vulguem. Igualment, podem tenir la nostra llista privada.
I tercer, podem trobar usuaris amb interessos idèntics als nostres, que utilitzen les mateixes folcsonomies i accedir a les seves adreces d'interès.
delicious
delicious és una col·lecció de favorits, nostres i de molts altres usuaris/es.
És un servei web d'emmagatzematge i classificació d'adreces d'Internet interessants.
Podem usar etiquetes per tal d'organitzar i recordar els llocs preferits, la qual cosa ens facilita la cerca.
També tenim l'opció de cercar i fullejar delicious per descobrir les adreces més visitades que altres usuaris enregistren.
Per què delicious?
Delicious té alguns avantatges respecte a d'altres sistemes de marcatge.
En primer lloc, totes les adreces que hi desem són etiquetables, això vol dir que podem assignar a cada adreça que desem diferents paraules clau i podem afegir-hi també anotacions per tal d'identificar ràpidament allò que tenim desat.
Segon, Delicious permet la cerca per etiquetes, notes i títols. Permet també encadenar diferents etiquetes per fer la cerca. Per exemple: http://delicious.com/xsune/blog+ajax ens retornarà la llista d'adreces etiquetades amb les paraules "blog" i "ajax".
I tercer, les adreces desades a Delicious són accessibles de diferents formes tant via navegador com RSS.
Comencem?
Comencem a desar i organitzar els nostres favorits a delicious?
Si ja disposeu d'un compte, només us caldrà entrar-hi clicant l'enllaç "Sign in" de la part superior dreta. Si no en teniu, us haureu de registrar clicant l'enllaç "Join now".
Arribareu a la pantalla on us demana les vostres dades de connexió:
Podeu connectar a través del Facebook i Twitter. Si no voleu tenir aquest vincle entre aplicatius, feu l'alta a través d'una adreça de correu. Heu de picar sobre l'enllaç 'Or sign up with your email address'.
Doneu les vostres dades d'usuari:
Un cop emplenades les dades, arribareu a la pantalla següent. En aquest punt, ens demana que preparem l'eina per a desar enllaços a delicious i que connectem.
Per a preparar l'eina hem de tenir visible la barra d'adreces d'interès del nostre navegador. Al Firefox heu de triar Visualitza | Barra d'eines | Barra de les adreces d'interès:
S'obre una barra immediatament per sobre dels continguts de la pàgina web. Ara hem d'arrossegar el botó 'Save on delicious' (immediatament al damunt del botó verd 'Connect') al damunt de la barra d'eines. Aquesta acció ens crea un nou botó amb el nom 'Add to Delicious'. A partir d'ara, cada vegada que el piquem, es desarà la pàgina web en la que estem a la nostra llista de Delicious. Així de senzill.
Alternativament, podeu instal·lar complements del Firefox que fan molt fàcil la incorporació de pàgines al Delicious. Valoreu l'interès d'afegir aquest complement al vostre navegador:
Serveix per a incorporar pàgines al Delicious amb un botó de la barra d'eines o picant amb el botó dret sobre una pàgina web.
Marquem?
El botó que hem incorporat a la barra d'adreces d'interès és la forma més ràpida de desar (marcar) adreces a delicious. Quan visitem una pàgina i la volem desar, només caldrà clicar al botó "Add to Delicious".
Quan apareix el quadre de diàleg per desar l'adreça:
Podrem:
- Editar el títol i la descripció de l'adreça,
- Definir els marcadors que apliquem a la pàgina -delicious ens suggereix marcadors a partir de la identificació que han fet altres usuaris. Els marcadors ens serviran per a localitzar la informació més fàcilment.
- Decidir si es tracta d'un enllaç privat o un enllaç públic. Si us interessa que la vostra llista d'enllaços sigui privada, heu de marcar 'Make this link private' (A vegades no està bé que tot el que ens interessa sigui públic).
I com les editem?
Un cop desades les adreces, podem editar-les per fer modificacions als diferents camps o, simplement, esborrar l'adreça. Entrem a delicious.com i, quan tenim visibles les nostres adreces, podrem observar les diferents opcions de manipulació de dades disponibles:
Picant sobre la icona amb un llàpis podem editar l'enllaç. Al menú d'eines podrem triar esborrar un o diferents enllaços, entre altres utilitats:
Com queda això?
Mirem quin aspecte tindrà una petita llista de favorits http://delicious.com/angelsolans
Anem a pams...
A la part superior veiem:
- El logo de Delicious
- Una barra de cerca
- Accés al nostre perfil
- Botó per afegir enllaços (Add Link)
A la finestra principal hi ha dues pestanyes; Me i Feed. A Me es llisten tots els nostres enllaços. Feed conté les dades dels altres usuaris de Delicious que estem seguint.
De cada enllaç en podem veure el nom, l'adreça, el nombre d'usuaris que també l'han desat, una previsualització de la pàgina, el llàpis d'edició i un botó per enviar l'enllaç per correu als nostres coneguts.
A la columna de la dreta ens ofereixen algunes utilitats:
- Un canal RSS amb tots els nostres enllaços públics,
- Un canal RSS amb els enllaços privats,
- Un recompte de la gent que ens segueix i també dels que seguim.
- Un botó per a enviar a twitter la nostra llista
- Una eina per agregar conjunts de marcadors (Tag Bundles)
- Una llista de marcadors amb la freqüència d'ús que n'hem fet.
Compartir els nostres favorits
La possibilitat de compartir que ofereixen aquests serveis l'hem d'aprofitar.
Imagineu que volem mostrar a un/a company/a una llista d'adreces interessants, o volem crear una llista de recursos per al nostre alumnat que, a més, puguem incrustar al nostre bloc, wiki o pàgina web. Ara presentem alguns detalls de com fer-ho.
- En primer lloc, cal donar a conèixer l'adreça (URL) de la nostra llista pública –a l'exemple anterior és http://delicious.com/aula20_1112 . Si volem comunicar només la nostra llista respecte a una etiqueta, l'enllaç serà http://delicious.com/aula20_1112/etiqueta . També és possible que els usuaris es puguin sindicar (via RSS) a les nostres llistes o etiquetes.
- Si el/la company/a és també usuari/ària de delicious, podrà afegir-nos a la seva xarxa. En aquest cas, podrà veure la nostra llista sense haver de visitar la nostra pàgina a delicious. Nosaltres també podem afegir companys o altres usuaris a la nostra xarxa (your network).
- Si volem compartir una pàgina amb un/a company/a, podem etiquetar-la posant "for:nomusuari". Li apareixerà a la pàgina "inbox".
A tall de resum...
Com podem integrar tot plegat a la pràctica docent?
Els usuaris d'aquests serveis comparteixen llistes d'adreces de llocs que interessen mútuament. Hem vist que, quan nosaltres marquem una adreça, ja hi ha, segurament, altres usuaris que ho han fet prèviament. Això significa que, d'alguna manera, tenim interessos comuns.
Bateria d'idees
- Elaborar una llista de recursos d'interès per a la classe
- Compartir la nostra llista amb alumnes d'altres classes però del mateix nivell
- Crear una llista, amb un usuari únic, on diferents grups d'alumnes desin adreces d'interès per temes curriculars
- Revisar i analitzar les llistes per tal d'esporgar allò que no ens interessa
- Crear una llista per enregistrar adreces interessants per a un projecte de treball comú
- Confeccionar llistes compartides per grups de docents de les mateixes matèries, seminaris, departaments del mateix centre o intercentres per a treballar-les a l'aula
- Examinar la popularitat d'una adreça desada i mirar quins usuaris l'han desat per tal de trobar nous recursos
- Sindicar-se via RSS a pàgines/etiquetes d'interès per al docent o per a l'alumnat
- Fer que el vostre alumnat se sindiqui a una etiqueta del vostre del.icio.us. D'aquesta manera quan hi deseu noves adreces l'alumnat en tindrà notícia al moment.
- Crear una etiqueta per a cada alumne/a i desar les vostres adreces organitzades per etiqueta/alumne/a. Així podreu deixar notes particulars a cada alumne/a sobre cada adreça que heu desat.
- Cercar a del.icio.us etiquetes sobre aquells temes que estem treballant a l'aula. Afegir-los a la nostra xarxa.
- Integrar al bloc i/o al wiki les nostres llistes d'adreces d'interès.