Etiquetatge d’imatges amb Flickr
Com ja hem vist a l'apartat anterior, Flickr és un servei gratuït d'hostatge de fotografies en línia. Es coneix també com a bloc de fotografies.
Característiques
Des de Flickr podeu:
- Integrar les imatges en el vostre bloc, wiki o pàgina web.
- Interactuar amb altres usuaris amb comentaris, notes, etiquetes, correu electrònic.
- Cercar i visualitzar fotografies d'altres usuaris mitjançant la cerca per etiquetes.
- Crear i pertànyer a grups amb interessos afins.
- Gestionar diferents permisos de gestió i ús d'imatges.
Donar-se d'alta
Podeu seleccionar l'idioma accedint a l'enllaç disponible al peu de pàgina.
Si no disposeu d'un compte, podeu donar-vos d'alta fàcilment tot clicant el botó
És possible indentificar-se amb identitats de Yahoo, google o Facebook. Si ja en disposeu, només cal entrar amb "Iniciar sesión".
Arribareu a la pantalla següent on veureu que, amb poques dades, ja estareu registrats.
Com podem desar fotografies al servidor?
Disposem de cinc formes de desar fotos a Flickr:
- La pàgina específica de Flickr "Upload" o "Subir fotos"
- Càrrega de Flickr
- Complements per a iPhoto, Aperture o Windows XP
- El correu electrònic
- Mitjançant diversos programes d'escriptori gratuïts de tercers
Quan usem "Subir fotos", accedim a la pantalla següent:
Aquí és on podrem seleccionar les fotografies que tenim al nostre ordinador i desar-les al servidor. Estirem les fotografies que ens interessin sobre la pàgina web i el flickr les prepara per a carregar:
Abans de carregar la imatge, podem afegir la informació que sigui d'interès: el nom que li assignem, les etiquetes que millor la descriuen, les persones a qui fa referència, l'àlbum de què forma part, etc. Feu aquesta feina amb cura per a fer més útil la localització i ús de la imatge.
I com les organitzem?
Un cop hem pujat fotos a Flickr, si no ho hem fet en el moment de la càrrega, és convenient organitzar-les amb l'objectiu de fer-ne més fàcil la localització i compartició amb altres usuaris.
Els àlbums són grups de fotos que podem organitzar sobre un tema concret. Permeten destacar les nostres fotos preferides.
Les possibilitats d'agrupació de les fotos són molt àmplies. Des de l'accés a la galeria completa, podem destacar tries des dels àlbums, etiquetes, favorits, expos, etc. Exploreu-ne lliurement el potencial.
Des del menú "Organizar y crear" podreu accedir a la major part d'eines d'edició de l'aplicatiu. Aquesta eina ens obre un panel des del que operem amb les nostres fotos. El banc de fotografies apareix a la part inferior de la pàgina. Estirant les imatges sobre el panel en podem fer una edició àmplia dels seus atributs, etiquetatge, ubicació en àlbums, assignació a grups o geolocalització.
El servei http://picasaweb.google.es/ té un límit de 250 àlbums.
Compartim?
Quina idea millor que compartir les fotografies? Els grups de Flickr permeten reunir usuaris amb interessos comuns. Podem trobar-ne de creats amb els que vulguem participar o bé crear-ne de nous.
Els grups poden ser públics, públics amb invitació o privats. Cada grup disposa d'un panell de fotos compartit i un espai de debat.
Per accedir als grups o crear-ne, cal usar el menú "Grupos"
Quant a la privacitat, Flickr ho posa fàcil. Cadascuna de les nostres fotos pot tenir un nivell concret:
- Determinar quines persones poden veure les imatges
- Establir una llicència d'ús per a protegir els drets d'autoria
- Establir un tipus de contingut marcant les fotos com a foto, art/il·lustració o captura de pantalla
- Determinar un nivell de seguretat per tal que els altres usuaris només puguin veure imatges als espais habilitats
Des de diferents punts podem modificar el nivell de seguretat.
Geoposicionem amb Flickr Maps
A quin lloc vam fer una foto? Quines altres fotos del mateix lloc hi ha a Flickr? Amb Flickr Maps tenim la solució.
Aquest servei ens permet explorar fotos per llocs geogràfics que, prèviament, han estat ubicades pels usuaris.
Mitjançant el menú "Organizar y crear" podem arribar a "Mapa". Només caldrà entrar una localització geogràfica a "Buscar un lugar" (part superior dreta) i ens situarà al punt exacte del mapa.
Arrosseguem les fotos de la part inferior a sobre del punt del mapa i ja ho tindrem. També podem veure el que han deixat altres usuaris geoposicionat fent clic a "Explorar este mapa" o explorant el mapa del món.
El resultat, en aquest cas, seria el següent: 10735 fotos geoposicionades a Tarragona.
Podem publicar-ho al bloc?
El servei que ofereix Flickr de publicació de les fotografies en un bloc és limitat.
Tot seguit mostrarem com publicar una fotografia, que pot anar acompanyada de text, com una entrada del bloc directament des de Flickr.
- Quan estem veient una foto, a la part superior trobarem la icona que ens permet enviar al bloc o a altres serveis de publicació als que estem inscrits, com Facebook o Twitter.
- Escollim el bloc o servei de la llista. Si no el tenim, caldrà al menú Tu, escollir Tu cuenta i Compartiendo y Extendiendo . Des d'allí cliquem conectar sobre el servei de Blogger, WordPress, Facebook o Twitter i podrem agregar-lo. Un cop escollit arribarem a
- Posarem un títol a l'entrada del bloc, el text d'acompanyament i publicarem l'entrada. La pantalla següent ens informa que ja ha estat publicat
Quan visitem el bloc, veurem la nova entrada.
Publicar un àlbum
Una opció que pot ser útil és la d'incrustar un àlbum de fotografies a un espai web, ja sigui un bloc, un lloc de google o una wiki. Això fa possible veure les imatges de l'àlbum en rotació i treballar sobre elles.
Per a incrustar un àlbum procedim així:
- Anem a l'àlbum picant sobre l'opció de menú 'Tú' | 'Tus álbumes'
- Piquem, a la llista d'àlbums, sobre aquell que volem compartir.
- A dalt a la dreta, hem de triar el botó 'Presentación'. En fer això començarà la presentació de l'àlbum. Quan acabi la presentació, us apareixerà un botó que diu 'Compartir'.
- 'Compartir' us donarà dues opcions: Triar l'adreça url i triar el codi html. Sota aquesta opció piquem el botó 'Copiar en el portapapeles' o sobre 'Personalizar este código html'. Si triem aquesta segona opció podem decidir les mides de la presentació i serà més confortable el treball. Observeu que a la fitxa d'edició de 'Personalizar …' hi ha una caixa de text amb el text 'Copiar y pegar esta HTML en tu pàgina web. És el text que hem de copiar
- Ara hem d'anar al lloc on volem incrustar l'àlbum. Hem de procedir de manera similar a la pràctica de llicència Creative Comons. Obrim l'edició en mode <html>, empeguem i enregistrem.
Un altre exemple d'etiquetatge: Col·lex
Col·lex (http://www.edu365.cat/collex) és un servei del Departament d'Educació que permet crear, consultar i compartir col·leccions de fitxes.
Disposant d'identificador de l'edu365 o de la XTEC podem entrar i crear o editar les nostres pròpies col·leccions.
Fixeu-vos en el "Núvol d'etiquetes". Col·lex permet l'etiquetatge, la qual cosa facilita la cerca i localització de fitxes. Tot clicant a sobre d'una etiqueta ens apareixen a sota les col·leccions que han estat etiquetades amb aquesta paraula clau.
El cercador ens proposa la cerca per:
- Títol
- Usuari/ària
- Etiquetes
- Descripció
Com ho podem integrar a la pràctica docent?
Cal pensar que l'etiquetatge social usant folcsonomies permet als usuaris i usuàries posar etiquetes (tags) lliurement, d'acord amb la percepció que tenen quan llegeixen, observen i en treuen conclusions. És convenient, si hem de treballar en grup etiquetant recursos o materials, disposar d'algunes paraules clau consensuades.
Donarem tot seguit una sèrie d'idees sobre com podem integrar el sistema d'etiquetatge a la pràctica docent.
Bateria d'idees
- Els vostres alumnes o vosaltres mateixos podeu fer fotografies de treballs desenvolupats a classe, pugeu-les a Flickr i etiqueteu-les acuradament
- Els alumnes publiquen les fotografies al bloc, tot afegint comentaris, suggeriments, idees, etc.
- Useu fotografies fetes per vosaltres o cercades a la Xarxa amb llicència per a usos no comercials per muntar col·leccions relatives a temes curriculars. Etiqueteu-les per temes.
- Feu que els alumnes cerquin fotografies per etiquetes i comenteu-ne els resultats.
- Compartiu les fotografies trobades amb el grup/classe o amb altres grups.
- Useu el sistema d'etiquetatge al bloc i categoritzeu acuradament les entrades.