Etiquetatge i folcsonomies
Introducció
Els sistemes de catalogació, com per exemple els de les biblioteques, ajuden a descriure i organitzar els recursos per tal que els usuaris ho tinguin fàcil a l'hora de cercar i trobar la informació.
Les dades per fer la catalogació les podem entendre com metadades. Les metadades són informacions que descriuen, localitzen i ajuden a administrar recursos i a usar-los. Sovint una metadada es coneix com "informació sobre la informació".
Tradicionalment, la catalogació ha estat feina de persones especialitzades amb domini del sistema. Però les coses canvien. Actualment, afegir metadades als recursos digitals és una activitat que tothom pot fer, tant docents per catalogar recursos educatius com bibliotecaris o altres experts.
Afegir metadades o paraules clau o etiquetes, en general anomenades tags, ofereix la possibilitat als usuaris d'organitzar els recursos per tal de tenir fàcilment accessibles les seves col·leccions personals.
Etiquetatge
Tant l'etiquetatge (tagging) com el marcatge els podem considerar serveis basats en web, això és, sistemes que ens permeten definir recursos digitals i compartir-los amb altres usuaris.
L'etiquetatge o tagging permet als usuaris afegir metadades als recursos mentre que el marcatge o bookmarking permet col·leccionar adreces que considerem interessants i que també podem compartir.
Els serveis de què disposem via Internet que ens permeten donar suport i fomentar la interacció es coneixen amb el nom de programari social (Social software). Faciliten, en definitiva, la connexió i col·laboració entre usuaris mitjançant l'ús de la tecnologia, són sistemes de treball cooperatiu. Dins aquesta definició s'engloben diferents serveis.
L'etiquetatge col·laboratiu o social és vist com un sistema democràtic de generació de metadades, que són creades pels mateixos usuaris. L'etiquetatge o tagging consisteix, doncs, a posar paraules clau o etiquetes tags a qualsevol recurs digital per tal de facilitar-ne la cerca i compartició.
Normalment, a l'etiquetatge social un recurs pot tenir un nombre d'etiquetes (tags) associades que han estat generades per diferents usuaris.
Com etiquetem?
Una etiqueta (tag) hauria de ser, per regla general, una paraula clau, un descriptor d'allò que estem veient o llegint, triada per nosaltres. Quan etiquetem, podem usar diferents paraules descriptives, les que ens vinguin al cap.
Per exemple, si estem llegint un article sobre com fer un pastís, podem etiquetar-lo com: recepta, dolços, pastissos, postres. O sigui, etiquetem de manera que després ens sigui fàcil trobar-lo.
Això ens dóna molta flexibilitat a l'hora d'organitzar la informació. Podem començar a crear un contenidor d'informació de forma creativa.
Un exemple
Podem posar etiquetes per descriure un article, un web, una localització, gent, idees… Com més etiquetes, millor, encara que la majoria d'usuaris en fan servir una, dues o cinc a tot estirar.
El que cal tenir present és que no hem de posar espais en blanc en una etiqueta. Si volem etiquetar sobre Nova York, ho haurem de fer posant "NovaYork" o "Nova-York" o "Nova.York"
Marcatge
Els sistemes de marcatge (bookmarking) permeten emmagatzemar i catalogar adreces d'Internet de forma similar al que podem fer, amb qualsevol navegador, desant les nostres adreces d'interès. La diferència fonamental rau en el fet que, usant aquests serveis en línia, tenim disponibles les nostres adreces preferides des de qualsevol ordinador connectat a la Xarxa i les compartim amb altres usuaris.
Per tant, podem dir que els serveis de marcatge acompleixen tres objectius:
- Permetre l'accés a la llista d'adreces d'interès des de qualsevol lloc
- Permetre l'etiquetatge de les adreces (tagging)
- Compartir-les amb altres usuaris
Alguns d'aquests serveis en línia faciliten encara més:
- Posar comentaris personals referits a les adreces desades
- Importar i exportar llistes de remot a local
- Seguiment per RSS de les novetats
Folcsonomies
Generades per la mateixa comunitat, les folcsonomies es poden definir com el vocabulari que permet als usuaris descriure elements o recursos d'una forma senzilla. Són el vocabulari creat pels usuaris sense haver de seguir una estructura rígida (taxonomia).
Les folcsonomies permeten etiquetar i categoritzar (tagging) continguts de la Xarxa de manera que se'n faciliti la cerca i localització per part de la mateixa persona usuària o per d'altres.
La paraula prové de la combinació de "folk" (gent) i "taxonomy" (tècnica de classificació).
L'ús de termes populars emprats pels usuaris en l'etiquetatge facilita a la comunitat vocabulari que es va estandarditzant a mesura que la majoria d'usuaris el va fent servir.
Núvol d'etiquetes
Una etiqueta (tag) és una metadada assignada a un objecte (article, fotografia, pàgina, etc.) que el descriu. Aquestes paraules són elegides per l'autor, el creador o l'usuari.
Un núvol d'etiquetes (tag cloud) és una llista de paraules (folcsonomies) presentada de tal forma que les etiquetes usades en un lloc web tenen una mida (més gran o més petita) en funció de la quantitat de vegades que s'utilitza la paraula. Vegeu-ne tot seguit un exemple:
Quan cliquem a sobre una de les paraules del núvol ens presenta una relació de recursos que hi han estat etiquetats. I és que al web paraules i disseny gràfic sempre van de bracet.