Escrivim una entrada al bloc!

L'objectiu d'aquesta pràctica és poder assolir unes nocions bàsiques del que ofereix XTECBlocs (adaptació del WordPress) com a plataforma i eina relativament senzilla de publicació. Tot seguit es presenten les eines bàsiques de gestió del bloc.

Accés al panell d'administració

Per crear un bloc, només cal identificar-se dins de XTECBlocs, amb el nom d'usuari/ària i contrasenya XTEC.

xtecblocs

Fixeu-vos que teniu l'opció Ajuda, on es poden ressoldre molts dels dubtes inicials i des d'on obtindreu molta informació sobre totes les prestacions addicionals que podeu afegir-vos al vostre bloc.

Tan bon punt us heu identificat, a la columna dreta es podrà observar la icona habilitada per a la creació del bloc, i també, la llista dels vostres blocs, en el cas que ja en tingueu algun de creat amb anterioritat.

llista dels teus xtecblocs

En el procés de creació del vostre bloc és important que recordeu (si cal, us ho anoteu) l'adreça del vostre bloc i també l'adreça d'administració del mateix. Les dues són coincidents, però en el cas de l'adreça d'administració s'afegeix /wp-admin a l'adreça del bloc.

Ja a dins del vostre bloc, accediu al panell d’administració (adreça d'administració del bloc). Una manera senzilla i alternativa d'accedir-hi és fent clic a la icona que apareix al costat del nom del vostre bloc, des de la pantalla inicial de XTECBlocs un cop identificats.

Bé sigui per un camí o per un altre arribareu a l'espai des d'on es gestiona el bloc. Apareixerà una interfície com aquesta:

Editar el bloc

Fixeu-vos en el menú superior i amb el lateral esquerre. Són intuïtius, oi? Doncs, a més, funciona de primera. La majoria de coses es poden realitzar de manera indiferent des d'un o des de l'altre.

  • Tauler: espai de recepció. Conté informació sobre WordPress i un resum de les activitats més recents al bloc, a mode de recull centralitzat.
  • Articles: espai de publicació i edició d’entrades al bloc.
  • Mèdia: per gestionar els diversos fitxers multimèdia associats al bloc.
  • Enllaços: edició i gestió dels enllaços del bloc.
  • Pàgines: espai on podeu fer un seguiment de les pàgines que heu publicat, amb la possibilitat de poder-les editar o esborrar.
  • Comentaris: des d’aquest espai podeu moderar les intervencions alienes que es facin al vostre bloc.
  • Aparença: edició de l’aspecte visual del bloc.
  • Usuaris: espai des d’on es gestionen les propietats generals del compte d’administrador/a i també la incorporació d’usuaris nous al bloc amb permisos de publicació.
  • Eines: des d'aquí es realitza la importació i exportació de blocs.
  • Opcions: aquesta pestanya permet canviar els paràmetres del bloc.


Experimenteu les prestacions de cadascuna de les opcions. Quan cliqueu al damunt de cadascuna veureu que, a sota, s’obre un submenú que dóna accés a les prestacions concretes de cada opció. És senzill, oi?

Escriure una entrada al bloc


Si voleu escriure una entrada al bloc, un cop identificats com a usuari/ària amb permisos d'escriptura, heu de prémer l’opció Articles > Afegeix del menú. Apareix la pantalla d'edició de l'article:

Escriure una entrada al bloc

L’espai de creació d’una entrada nova està ben delimitat. Demana:

  • el títol de l'entrada
  • el contingut de l'entrada


Tots dos elements són obligatoris. Abans de publicar, teniu l’opció de desar els canvis de l’entrada sense publicar (Desa l'esborrany) o bé la publicació immediata de l’entrada al bloc. Recordeu que només podreu publicar si teniu permisos per fer-ho o si pertanyeu a l’administració. Si no, l’entrada quedarà pendent de publicar, com a esborrany, fins que l’administració la publiqui.

Tractament de les imatges a WordPress


Les imatges i altres arxius es gestionen des de l'opció Mèdia. S'hi poden desar arxius d'imatge, però també altres tipologies diferents d'arxius, segons les necessitats. Aquests arxius es poden afegir des del propi ordinador, des d'una adreça web, o es poden consultar els que ja s'han incorporat a la Mediateca del bloc.

Pujar fitxers

En el moment que afegiu la imatge, el sistema demana tot un seguit de paràmetres per tal d'ubicar-la amb més precisió.

Paràmetres del fitxer

En una pàgina o article les imatges s'afegeixen des de la mateixa pàgina de redacció (a la part superior del menú es visualitzen les diverses opcions de 'Afegeix un mèdia'). Un cop carregada la imatge dins la Mediateca (pas previ), aquesta pot ser arrossegada dins el cos de l'article o la pàgina que s'estigui redactat en aquell moment. Ara la imatge és a l’espai d’edició i teniu l’opció de redimensionar-la a la mida que vulgueu. Feu clic a sobre de la imatge i apareix un rectangle que l’envolta, amb sis punts per dimensionar. Moveu qualsevol dels punts per fer efectiva la nova dimensió de la imatge. Recordeu que, si escaleu una imatge a una mida superior a l’original, apareixerà pixelada.

Escalar una imatge

Opcions de publicació

Si heu entrat com a administració, trobareu a l’espai d'edició dels articles i/o pàgines que hi ha moltes més opcions disponibles referides a la publicació de l’entrada. Les més interessants són:

  • Discussió: en aquest apartat podeu activar les opcions de permetre comentaris de l’entrada. Més endavant podreu definir quins usuaris podran escriure els comentaris: tothom, només les persones registrades o bé ningú; i referències. Les referències (trackbacks) són enllaços que permeten conèixer quins vincles apunten a una entrada del bloc determinada.
  • Nom URI: acrònim de Uniform Resource Identifier: es tracta d’un nom per associar l’entrada amb un codi numèric de recurs).
  • Categories: per etiquetar l'entrada amb categories amb el propòsit de classificar el global de les entrades del bloc.
  • Publica: per definir l'estat de l'entrada: Publicat, si voleu que l’entrada aparegui a la portada del bloc; Esborrany, si voleu desar l’entrada per a una publicació posterior i, per tant, no apareix a portada; i, finalment, Privat, que respon a la necessitat de tenir una entrada privada i no publicable.

Escriure una pàgina

Una pàgina és una entrada que no depèn de la cronologia del bloc. El WordPress permet la creació d’una jerarquia de les pàgines creades, de tal manera que podeu oferir a l’usuari/ària una estructura de llibre. Les opcions d’edició són les mateixes que les de les entrades. L'accés es realitza des de Pàgines > Afegeix.

Per tal d'ampliar informació de les opcions relatives a la gestió, edició, complements i altres aspectes relacionats amb WordPress, podeu fer ús de l'ajuda d'XTECBlocs ajuda d'XTECBlocs