Anatomia d'un Bloc i dels Llocs web de la XTEC

Els blocs

L'estructura d'un bloc està formada per:

Capçalera

La formen el nom o títol del bloc i pot anar o no acompanyada d'una imatge identificativa. Aquesta part avança al lector/a les característiques i estil del bloc.

Article, entrada o post

És el cos central del bloc, on escrivim periòdicament el que volem transmetre a l'audiència. Pot ser tan curt o tan llarg com vulguem, encara que moltes vegades només hi apareixen les primeres línies i segueix la frase "Llegiu-ne més…" per tal d'accedir a l'entrada completa. Les entrades apareixen en ordre cronològic invers. D'aquesta manera, quan accedim al bloc, el primer que veurem serà l'últim que s'ha publicat. Generalment, el peu de l'entrada està format pel nom de l'autor/a, la data de publicació, la categoria amb què s'ha etiquetat i l'accés als comentaris. Aquest últim component, els comentaris, és potser la part més important del bloc, ja que permet al visitant deixar-hi la seva opinió, complementar l'article amb noves informacions, reflexions i enllaços que, en definitiva, fan del bloc un servei de debat i de creació conjunta. Altres components que poden acompanyar el peu de l'article són:

  • Enllaços permanents (permalinks). Es tracta d'una forma d'enllaçar un article de manera que, encara que el contingut de la pàgina principal canviï, estarà accessible directament des d'aquest enllaç. Pensem que la pàgina principal va acumulant entrades. Això fa que vagin desapareixent per sota.
  • Referències creuades (trackback). És un avís automàtic per tal de notificar si un altre bloc ha enllaçat amb un article vostre. D'aquesta manera, dos blocaires podeu establir un debat de forma directa.
Barra lateral (sidebar)

Els blocs poden tenir-ne una o més, encara que no és recomanable usar una estructura o plantilla amb més de dues columnes en total. La barra lateral és el lloc on inserirem contingut bàsicament estàtic. Alguns exemples:

  • Un cercador intern que permeti al lector cercar contingut dins el bloc.
  • La relació de pàgines estàtiques del bloc, si és que en té.
  • La relació de categories amb les quals hem etiquetat els articles. Permet veure totes les entrades referents a la categoria sobre la qual cliquem.
  • Relació d'enllaços (blogroll). Llista d'enllaços a llocs d'interès, altres blocs, etc.
  • Altres elements alguns dels quals s'anomenen widgets (ginys, en català) que complementen el bloc.
Peu de pàgina

En aquest espai, podrem col·locar dades de caràcter fix, com per exemple:

  • Un enllaç de contacte directe amb la persona o persones o entitat que fa el manteniment del bloc.
  • Adreça, telèfon i altres dades.
  • Enllaços a comptador de visites del bloc.

Llegiu: "Etiqueta en la blogosfera" de Ricardo Barrera Cano Lectura recomanada


El Lloc web de la XTEC

Com gairebé totes les publicacions en entorns de la web, tenen una estructura similar:

1 Capçalera

La formen el nom o títol del bloc i pot anar o no acompanyada d'una imatge identificativa. Aquesta part avança al lector/a les característiques i estil del lloc Web.

2 Barra lateral (sidebar)

Els llocs web de la XTEC poden tenir o no, o poden tenir-ne més d'una de barra lateral.

La barra lateral és el lloc on es pot inserir, com és el cas, l'índex de continguts del lloc web, tot i que sovint s'hi poden afegir altres continguts. Alguns exemples:

  • Un cercador intern que permeti al lector cercar contingut dins el lloc.
  • La relació de pàgines estàtiques del bloc, si és que en té.
  • Relació d'enllaços. Llista d'enllaços a llocs d'interès, altres blocs, etc.
  • Qualsevol altre element que permeti una navegació fluida.
3 Cos central

És el cos central del lloc web, on s'hi posa els continguts bàsics. En aquesta part, quan és la primera pàgina, s'hi acostuma a posar una descripció del que hi ha en el lloc web. Convé tenir clares les estratègies comunicatives dels entorns de publicació en xarxa, per no fer textos molt llargs i que acostumen a ser difícils de llegir. Cal tenir clara l'estructura i sintetitzar el text. Cal que sigui molt senzill.

Una característica dels textos en línia és que poden estar farcits d'enllaços que enriqueixen el contingut del que s'hi explica. Aquest tipus de text se l'anomena hipertext

4 Eines d'edició

A la banda dreta superior de la pàgina, quan s'és el propietari de la pàgina, s'hi troba un petit menú d'edició.

  • El full + Crear una pàgina nova. En clicar el botó de la pàgina nova, permet crear una en qüestió de segons, en funció de com es vol configurar:


  • Per editar el contingut de la pàgina actual. Quan es vol editar el contingut de la pàgina, apareix un menú d'edició de text a la part superior de la pàgina:

  • Per configurar el lloc web. Apareix una finestra emergent amb les opcions diferents de configuració de la pàgina i de gestió del lloc web :


  • Menú que permet gestionar els permisos per compartir l'edició o la visualització del lloc web. En clicar s'obre l'espai de gestió del lloc web, amb un menú per fer aquesta gestió i concretament a la part central la selecció realitzada per a compartir l'edició o visualització del lloc web: