Introducció als blocs i als "llocs web" de la XTEC

Introducció als blocs

El primer cop que veiem un bloc hom s'adona que no es tracta d'una pàgina web 'normal'. Un bloc invita a participar-hi.

Dues coses distingeixen els blocs:

  • Fan que l'escriptura al web sigui realment fàcil
  • Es disposa d'una audiència per a les idees d'un mateix

Totes dues fan pensar que els blocs poden tenir un gran potencial a l'educació.

Però, exactament, què és un bloc?

La paraula catalana 'bloc' té el seu origen al mot anglès 'blog' que, a la vegada, prové de 'Web log' (registre al web). Hi ha diferents mots per definir un bloc: weblog, blog, bitàcola i, en el cas dels blocs usats a l'educació, edublocs.

En un sentit ampli, un bloc és un lloc web fàcil de crear i fàcil de mantenir on una persona (o diverses) publica de forma instantània a Internet. Als llocs web tradicionals, la creació i el manteniment són operacions per a les quals cal tenir coneixements de llenguatges específics, a part que la publicació no és immediata, cal actualitzar-la al servidor corresponent. Però el que realment distingeix un bloc d'un lloc web tradicional és molt més que el procés mecànic de manteniment. És allò que realment podem trobar-hi: un seguit de pensaments, idees, informacions, etc. juntament amb converses que, a la majoria dels casos, són actualitzats diàriament. Dit d'una altra manera, els blocs inciten a la participació, a la interacció.

Mireu alguns blocs creats i mantinguts per docents.

A pie de Aula

Bitàcola de Mestra TIC

Tres és Companyia

Acoso escolar

Tecnotic

En qualsevol bloc es pot veure la darrera notícia publicada al capdamunt de la columna principal. Si es baixa , es pot veure la resta d'articles ordenats de forma cronològicament inversa i tot això lligat amb intervencions dels visitants al lloc. A més a més, es poden obtenir enllaços a llocs d'interès educatiu, idees per aplicar a l'aula, experiències, etc. Potser el més important és que cada article permet als visitants deixar-hi un comentari per tal d'exposar la seva opinió, demanar aclariments o fer referència a altres llocs d'interès relacionats amb el tema. En aquest sentit, el bloc esdevé una eina col·laborativa on tant l'autor/a com els visitants contribueixen a la creació de coneixement. Una altra característica important dels blocs és que cada article publicat pot servir d'enllaç a d'altres blocaires. D'aquesta manera els diferents blocs s'entrellacen per tal de crear comunitat. Però un bloc no conté només text i enllaços. Com hem dit abans, és un lloc web fàcil de mantenir i aquesta facilitat va lligada també a la inclusió de diferents elements que enriqueixen el text: gràfics, vídeos, fotografies, fitxers d'àudio, etc. Aquests complements estan en funció del programari que fa funcionar el bloc i de l'habilitat de l'autor/a. En definitiva, els blocs han obert la frontera de la creació de continguts al web i, per tant, han eixamplat oportunitats. Cal tenir present que cada segon es crea un nou bloc i que no hi ha previsions de que això variï… Per altra banda, també és veritat que no tots els blocs que es creen es mantenen regularment.

Comencem amb el blocs

Al moment de començar el vostre camí amb els blocs, és totalment recomanable tenir ben present que "de mica en mica s'omple la pica".

Es pot començar observant alguns dels molts blocs que hi ha a Internet, després obrir un bloc propi amb algun dels serveis disponibles (XTECblocs, Blogger, Wordpress,…), més endavant publicar-hi articles curts, fent referències exteriors a informacions que hem llegit i per últim accedir a les funcions d'administració del vostre bloc i anar-lo configurant al vostre gust. Anireu adquirint experiència en la publicació en línia de forma esglaonada.

Es recomana que visiteu aquestes adreces. Remeneu, observeu i analitzeu els diferents blocs, fixeu-vos en com són les intervencions, valoreu allò que caldria millorar. Remeneu a veure que hi trobeu:

Premis Espiral Edublogs 2012

Blocs Destacats de la XTEC. Curs 2011-2012

Aulablog

Ordenadores en el Aula

A mesura que us arribeu a sentir a gust amb l'eina, podreu marcar-vos un ritme i un tipus de publicació més complex. Penseu que la possible audiència us veurà a través del bloc. Convé que feu públic el vostre nom, que quedi clara la identitat de qui escriu si voleu donar una sòlida aparença a la vostra creació. Transmet confiança. I no oblideu que, al cas dels edublocs sobretot, la discreció també és important.

Una manera de donar confiança és treballar des de llocs web de confiança. Amb aquesta intenció, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va posar en funcionament XTECBlocs (a l'octubre 2007). Per accedir a un bloc amb finalitats didàctiques del tipus que sigui només us caldrà el vostre identificador XTEC (el mateix de la primera part de la vostra adreça de correu electrònic) i fer la sol·licitud i corresponent obertura en línia.

I amb l'alumnat?

Quan decidiu utilitzar els blocs en la vostra pràctica educativa, us heu d'aturar a pensar en diversos aspectes estructurals i conjunturals, però heu de conèixer també si el vostre alumnat disposarà d'ordinador i connexió a Internet tant a l'escola com a casa.

Un cop heu pres de decisió d'iniciar-vos al món blocaire per a finalitats didàctiques, la primera funció que sembla més òbvia és la de convertir el bloc en un espai central on publicar els deures i els enllaços d'interès. No cal que us preocupeu, de moment, per la possible repercussió del bloc cap a l'exterior, només cal valorar si és efectiu amb el vostre alumnat i, si escau, amb les famílies.

És totalment recomanable en el moment de començar el vostre camí amb els blocs tenir ben present la dita "a poc a poc i bona lletra". Cal començar publicant-hi articles curts, fent-hi referències exteriors a informacions que hem llegit i poca cosa més. Anirem adquirint experiència en la publicació en línia de forma esglaonada.

És important comunicar a les famílies (segons nivells) el fet de tenir un bloc on es publica el desenvolupament de la matèria.

Recordeu l'advertiment pel que fa al dret fonamental a la protecció de les dades personals!


Llocs web

Llocs web XTEC està basat en Llocs web de Google (o Google Sites) i es tracta d'una aplicació en línia, com Documents XTEC. Això vol dir que per utilitzar-la no cal que us instal·leu res al vostre ordinador.

L'objectiu d'aquesta aplicació és crear un lloc web d'una manera ràpida i senzilla, tan senzilla com editar un document. La diferència amb un document és que el vostre lloc web no tindrà una sola pàgina sinó tantes com vulgueu crear, enllaçades entre elles.

Amb Llocs web XTEC crear i mantenir un lloc web és senzill i ràpid i, a més, podeu utilitzar plantilles que us faciliten tant la creació de l'estructura general com la de cadascuna de les pàgines.

Usos educatius dels Llocs web de la XTEC

Els llocs web de la XTEC es poden utilitzar amb diverses finalitats:

Tota això de manera individual i/o col·lectiva