Creació d'un lloc Google Sites

Google Sites és un servei de Google que permet crear espais web d'una manera ràpida i senzilla i fer-los públics o compartir-los només amb un conjunt determinat de persones. Per aquest motiu, aquesta eina pot ser molt útil per a la tasca docent ja que permet compartir informació i arxius en línia (tant amb l'alumnat com amb el professorat) sense necessitat de saber programar.

Algunes de les opcions que ofereix Google Sites són les següents:

  • pàgines informatives
  • enllaços a pàgines web, imatges
  • arxius
  • comentaris
  • notícies

Accés

Podeu accedir a la pàgina de Google Sites des de l'enllaç https://sites.google.com. En cas que no tingueu un compte de Google haureu de crear-ne un fent clic a l'enllaç que hi ha a la part inferior de la pantalla Crea un compte.

 Crea un compte de Google

Creació d'un lloc web

  1. Accediu al Google Sites seguint les instruccions anteriors i feu clic sobre el botó Crea. Creació d'un lloc web nou
  2. Seleccioneu la Plantilla en blanc o, si ho preferiu, navegueu per la galeria per trobar-ne més. Més endavant tindreu opció de canviar o modificar la plantilla escollida. Aquesta plantilla s'utilitza per definir la forma en que s'organitzen els continguts a la pàgina principal (títol, blocs laterals…).
  3. Ompliu el Nom del lloc amb d073-nomusuari, i escriviu al URL que caldrà utilitzar per accedir al vostre lloc web el vostre nom, en aquest cas també posarem d073-nomusuari. En cas que la URL que trieu ja estigui ocupat haureu de triar una altra. Formulari que cal omplir per crear un lloc web nou
  4. Feu clic a sobre l'apartat Seleccioneu un tema i escolliu el que més us agradi. De nou, aquesta opció es pot modificar més endavant. Trieu el tema
  5. Feu clic sobre l'apartat Més opcions per desplegar la resta de paràmetres i indiqueu la Descripció del lloc, ompliu el codi que apareix a la pantalla i feu clic al botó CREA que apareix a la part superior de la pàgina. NO marqueu l'opció Aquest lloc inclou contingut que només és adequat per a adults ja que si ho feu no podreu visualitzar el JClic. Configuració de les opcions.
  6. En fer-ho es crearà el vostre lloc web amb l'aspecte que hàgiu definit amb la tria de la plantilla i el tema. Pàgina inicial
  7. A continuació confirmeu que el vostre lloc és públic. Per fer-ho aneu a la part superior dreta, feu clic a Comparteix i a l'apartat Qui hi té accés ha de dir Public al web. En cas que no sigui public, feu clic a l'enllaç Canvia i a l'apartat Opcions de visibilitat trieu l'opció Públic al web. Públic al web

Aquest pas és imprescindible per poder visualitzar els applets de JClic. En el cas que el lloc web no sigui públic només l'usuari/ària que ha creat el lloc web els podrà veure.

Si voleu aprofundir el vostre coneixement sobre Google sites podeu consultar el portal Web Tutorial de Google Sites, on trobareu informació d'interès sobre Google sites així com enllaços d'exemples i manuals. A més, si teniu dubtes sobre la creació, configuració i/o edició de pàgines el XTEC i Google us ajudarà a resoldre'ls.

Edició d'una pàgina

  1. Feu clic sobre el botó Edita la pàgina que trobareu a la part superior dreta de la pantalla.

Edita la pàgina

  1. En fer-ho, apareixerà la barra d'edició ràpida que permet definir la grandària, format, tipus i color de la font, afegir enllaços i llistes numerades, modificar l'alineació del text…
  2. Editeu el títol de la pàgina i escriviu un text que contingui alguna proposta educativa relacionada amb el projecte que desenvolupareu.
  3. Quan acabeu l'edició de la pàgina, feu clic sobre el botó Desa que trobareu a la part superior dreta de la pantalla. Edició d'una pàgina

Edició d'un lloc Google Sites

A la pràctica anterior heu creat un lloc web a Google. Aquest lloc us servirà entre d'altres coses per:

  • posar la informació relativa al projecte de fi de curs i per
  • posar una pàgina nova on incrustareu el vostre projecte.

Pràctica

Per editar la pàgina principal feu clic al botó que trobareu a dalt a la dreta que diu Edita la pàgina.

Edita la pàgina

A partir d'aquest moment fareu canvis dins la pàgina principal del vostre lloc web.

  1. Poseu títol a la pàgina. En aquest cas, el més apropiat seria posar el nom del projecte que desenvolupareu.
  2. Ompliu la resta de la pàgina amb la informació següent relativa al vostre projecte:
    • Objectius
    • Continguts
    • Nivell al que va adreçat
    • Àrees curriculars
    • Descripció del projecte
  3. Un cop hàgiu acabat d'editar la informació de la pàgina principal ja podeu desar els canvis:

Desa la pàgina

Per veure com ha quedat la pàgina principal heu de fer clic al menú que trobareu a la cantonada superior dreta Més accions | Visualització prèvia de la pàgina com a visitant:

Visualització prèvia de la pàgina com a visitant

El resultat serà similar a aquest:

Captura de pantalla del resultat