La web zonaClic

La zonaClic és la pàgina web on es pot trobar tot allò relacionat amb el JClic i el Clic i, per tant, visita obligada de qui estigui interessat en estar al dia sobre tot el que fa referència al programa.

ZonaClic

El web, que està disponible en tres idiomes, està estructurat en diferents seccions.

Des de la secció JClic, es poden instal·lar el JClic, el JClic Autor i el motor Java necessari per fer-los funcionar.

També aquí es troba informació general del programa, manuals, cursos, preguntes freqüents…

La biblioteca de projectes de la zonaClic

Una part molt important del web és la secció Biblioteca d'activitats, dedicada a les activitats que, des que l'any 1992, quan va aparèixer la primera versió del Clic, s'han anat creant i que els seus autors i autores han anat enviant als encarregats d'aquest espai, per tal que puguin estar a disposició de tothom.

En aquest moment hi ha a la biblioteca d'activitats més de 1400 projectes que utilitzen 16 idiomes diferents. Fins fa uns anys els projectes que havien estat creats amb l'antecessor del JClic, el Clic, van ser convertits al format JClic. Al web es conserven les dues versions: l'original i la nova. Actualment la majoria de projectes es reben i publiquen només en format JClic.

El web incorpora un cercador per facilitar la localització de les activitats. Aquest cercador permet filtrar a partir de 5 camps: àrea, idioma, nivell, títol, autor/a i descripció.

També hi ha l'opció de demanar al cercador que inclogui els projectes amb contingut textual mínim, és a dir, aquells que pràcticament no fan servir text escrit i per tant té menys importància en quina llengua estigui.

Com més camps es facin servir, més acurat serà el resultat.

Cerca de projectes

Un cop feta la cerca apareix un llistat de les activitats trobades. En aquesta llista s'ofereix informació sobre les llengües, àrees i nivells de cada projecte.

Fent clic a sobre del títol de cada un dels projectes s'accedeix a una pàgina on es mostra la descripció del projecte, així com informació sobre l'autor/a i la seva adreça electrònica, el nivell i l'àrea del projecte i la data de creació. També conté una imatge que l'il·lustra.

Sota aquesta informació apareix una barra des d'on es pot obrir el projecte per treballar en línia (en un applet) o bé executar l'instal·lador per poder-lo instal·lar al disc dur i treballar sense necessitat d'estar connectat.

Si el projecte havia estat creat amb el Clic, una segona barra permet descarregar la versió antiga, que no es pot veure en línia sinó que s'ha d'instal·lar a l'ordinador i que necessita el Clic 3.0 per funcionar.

Hi ha projectes que, pel fet d'haver estat traduïts a una o més llengües, tindran més barres, tantes com calgui, des d'on descarregar les versions JClic o Clic 3.0 en els diferents idiomes. En cada cas es donen les dades dels qui han estat els traductors.

Activitat de la zonaClic Aquesta activitat, per exemple, va ser creada en català amb el Clic 3.0.
Posteriorment va ser traduïda al basc.
Tant la versió catalana com la basca han estat adaptades al JClic.
Cada una de les barres correspon a una versió.

La nova biblioteca HTML5

La zonaClic es troba actualment en fase de remodelació per acollir el nou format d'activitats basades en HTML5 que poden funcionar en qualsevol dispositiu modern (ordinador, tauleta, mòbil…) i amb qualsevol navegador web sense necessitat de Java.

La biblioteca de projectes en aquest nou format es troba a: http://clic.xtec.cat/repo

Nova biblioteca HTML5

La nova biblioteca també disposa d'un cercador per nivell educatiu, àrea temàtica, idioma, títol i autor/a. Els resultats es mostren en forma de targetes que van apareixent a mesura que es desplaça cap avall la pàgina principal.

Per a cada un dels resultats podeu previsualitzar les activitats fent clic al botó amb el triangle de "Play", o bé accedir a la fitxa completa fent clic damunt el títol:

Fitxa de projecte

A la fitxa completa us hi apareixerà la descripció de l'activitat en l'idioma seleccionat (els tres idiomes possibles, que es seleccionen a la part superior dreta de la pàgina, són: català, castellà i anglès), i us presenta botons per a engegar les activitats, compartir-les a les xarxes socials, encastar-les en un blog o pàgina web o utilitzar-les amb el nou mòdul de JClic per a Moodle.

Opcions de compartir projecte

Un cop dins del visualitzador d'activitats es pot tornar a la biblioteca fent clic al botó "Tanca" (creu en ics):

Botó de tancar projecte

Cercar i instal·lar una activitat de la zonaClic

L'objectiu d'aquesta pràctica és fer servir el cercador d'activitats del web de la zonaClic per trobar una activitat que respongui als interessos de cadascú, i un cop trobada veure les opcions que s'hi ofereixen: posar en marxa l'activitat des d'Internet o instal·lar-la al vostre ordinador.

Pràctica

Obriu el navegador d'Internet.

Aneu al web http://clic.xtec.cat, seleccioneu l'idioma català i busqueu el botó que porta a la secció Activitats.

S'obrirà el cercador d'activitats.

Cerca de projectes

Desplegueu el camp Àrea i trieu una opció.

Desplegueu ara el camp Idioma i trieu l'opció que us interessi referent a l'idioma de l'activitat que esteu cercant.

Feu el mateix en el camp Nivell.

Si esteu interessats en un projecte amb contingut textual mínim, és a dir, que no conté pràcticament text, marqueu l'opció corresponent. Si no és el cas, deixeu-la desmarcada.

Si esteu buscant una activitat que ja coneixeu podeu omplir els camps Títol, Autor/a i/o Descripció si disposeu d'aquestes dades. Penseu que quants més camps ompliu més acurada serà la cerca i obtindreu un llistat més curt d'activitats, de manera que serà més fàcil trobar el que busqueu.

Un cop omplerts els camps que us interessin, feu clic sobre el botó cercar…

Acabada la cerca obtindreu informació del nombre d'activitats trobades i un llistat d'aquestes activitats en grups de 25. Si se n'han trobat més d'aquesta quantitat veureu que hi ha més d'una pàgina i, sobre el llistat, el lloc per accedir-hi.

Trieu una activitat del llistat i feu clic a sobre del títol.

Observeu la pàgina de l'activitat que s'ha obert i quin tipus d'informació us dóna.

Sota la informació teniu la primera barra, la de la Versió JClic - idioma original.

Feu clic sobre l'opció Engergar-ho(applet). S'obrirà el JClic i s'executarà l'activitat des d'Internet.

L'activitat no quedarà instal·lada al vostre ordinador. Si la tanqueu i la voleu tornar a veure heu de tornar a fer-ho des del web.

Proveu vàries activitats fins a trobar-ne una que us agradi.

Situeu-vos a la web de l'activitat triada. Heu de continuar connectats a Internet.

A la barra de Versió JClic de l'idioma que preferiu, si l'activitat està en més d'un idioma, feu clic sobre Instal·lar-ho a l'ordinador.

Es posarà en marxa el mateix procés d'instal·lació que ha tingut lloc per instal·lar la demo al principi del curs. Aneu confirmant els passos.

L'activitat ha quedat instal·lada al vostre ordinador. Ara ja no cal estar connectat a Internet per utilitzar-la.

Tanqueu el navegador (podeu desconnectar) i obriu el JClic. Localitzeu a la biblioteca el botó de l'activitat que acabeu d'instal·lar i feu un clic per posar-la en marxa.

Gestionar la biblioteca de projectes del JClic

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure com es poden organitzar les carpetes i els botons de la biblioteca de projectes del JClic.

Pràctica

Obriu el JClic.

Aneu al menú Eines | Biblioteques. Si teniu més d'una biblioteca seleccioneu a la finestra de Selecció de la biblioteca de projectes la Biblioteca principal i feu clic al botó Edita.

Selecció de la biblioteca del projecte

Des de la finestra Biblioteca de projectes JClic que s'ha obert podeu organitzar en carpetes els diferents botons d'accés als projectes.

Biblioteca principal

Obriu la carpeta Menú principal fent clic sobre el botó + que té a l'esquerra i seleccioneu-la. Si no heu fet cap més instal·lació que les que s'han fet durant el curs, la biblioteca principal tindrà l'aspecte següent (??? correspon a l'activitat que heu triat i instal·lat a la pràctica anterior):

Selecció de la carpeta del projecte

Fixeu-vos en els botons que han aparegut a la part dreta de la finestra. Són els que utilitzareu per crear i/o modificar carpetes i icones de la biblioteca.

Amb la carpeta Menú principal seleccionada feu clic sobre el botó Nova carpeta per crear una nova carpeta de botons de projecte. Anomeneu-la amb el nom de l'àrea o del cicle al que correspon l'activitat que heu instal·lat a la pràctica anterior.

Nou botó de projecte

Confirmeu amb el botó D'acord.

Ara seleccioneu el botó de la nova activitat instal·lada i retalleu-lo amb l'eina Retallar.

Seleccioneu la nova carpeta que acabeu de crear i enganxeu-hi el botó amb Enganxar. El botó quedarà dins la nova carpeta.

Confirmeu amb D'acord i de nou amb Selecciona. Fixeu-vos en com han canviat els botons de la biblioteca.

Seguidament creareu un nou botó que obri un dels projectes que heu fet al llarg de les pràctiques del curs.

Torneu al menú Eines | Biblioteques. Seleccioneu la Biblioteca principal i feu clic al botó Edita.

Seleccioneu el Menú principal i feu clic sobre l'eina Nou botó per crear un nou botó de projecte.

Propietats del nou botó

A la finestra Nou botó de projecte, cerqueu el projecte modul1.jclic.zip, amb el botó Cercar. Ompliu les caselles Text (el nom que apareixerà al botó) i Descripció tal com veieu a la imatge.

Ara canvieu la icona, és a dir la imatge del botó. Si obriu el desplegable, podreu veure les opcions que us dóna el programa. Hi ha projectes que tenen icones pròpies, consistents en fitxers gràfics (GIF, JPG o PNG) emmagatzemats a la seva carpeta. Però també es pot anar a buscar una icona externa que es trobi a qualsevol altra carpeta, sempre que sigui un fitxer amb les mides adequades (màxim 30x30 píxels).

Descarregueu la icona cargol.png, amb el botó dret del ratolí.

Feu clic sobre el botó Cercar que hi ha al costat de la icona i cerqueu el fitxer "cargol.png" que heu descarregat fa un moment.

Confirmeu amb D’acord i de nou amb Selecciona. Ara teniu el botó següent a la biblioteca, que obre el projecte creat al mòdul 1 del curs.

Botó del mòdul

Podeu organitzar els botons del projectes que tingueu al vostre ordinador o a la xarxa del vostre centre creant carpetes per als diferents cicles, àrees o fins i tot usuaris.