Completar text

En les activitats de completar text es fan desaparèixer determinades parts d'un escrit (lletres, paraules, signes de puntuació, frases…) i l'usuari/ària ha de completar-lo.

Quan s'inicia una activitat de completar text els blocs marcats com a incògnites desapareixen totalment, mostrant-se a la finestra de joc la resta del document. La funció de l'alumne és completar-lo, escrivint el que manca allà on calgui. El programa no dóna cap pista d'on ha d'anar el text que falta, ni de quantes incògnites han desaparegut.

A diferència de les activitats d'omplir forats, on a l'alumne només se'l deixa escriure en unes determinades zones (els forats), en les activitats de completar text té llibertat absoluta per escriure on vulgui i amb l'extensió que desitgi.

L'avaluació sempre ha de ser diferida: l'alumne/a escriu el que creu que manca, revisa l'exercici i, quan creu que el té bé, fa clic al botó de corregir l'activitat que apareix a la part inferior de la finestra. En aquest moment, el JClic avalua la feina feta, marca els possibles errors i, si cal, informa del nombre d'incògnites que no s'han resolt.

Crear una activitat de Text: Completar text

En aquesta pràctica creareu una activitat de completar text que possiblement sigui de les més complexes a l'hora de resoldre-les, ja que no apareix aparentment una marca visual que indiqui que manca una paraula o una part d'una paraula. Per aquest motiu, la pràctica la realitzareu sobre un suport auditiu. També podríeu practicar amb un programa de tractament del so i fer l'enregistrament vosaltres mateixos.

Pràctica

Obriu el projecte amb el que esteu treballant les activitats de text, creeu una activitat de Text: completar text i anomeneu-la Completar el text.

De la pàgina web de l'espai televisiu Info-K (http://www.super3.cat/infok/9601/un-nou-dinosaure), copieu la notícia següent al cos del text de l'activitat:

El món, tal com el coneixem actualment, no era així fa milions d'anys. Ara hi ha sis continents: Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia, Oceania i l'Antàrtida. Però fa 300 milions d'anys, hi havia un supercontinent anomenat Pangea, és a dir que tota la terra estava junta i rodejada de mar. Els animals terrestres com els dinosaures es podien passejar per tot el món. I és per això que es troben fòssils de dinosaures a tot arreu.

Com que és una notícia, cal afegir el títol. Situeu el cursor davant de la primera paraula (El…) i premeu Retorn. Torneu a situar-vos a dalt de tot i feu clic sobre el botó Inserir una cel·la. Ompliu el quadre de diàleg tal i com es veu a la mostra següent:

Contingut de la casella

Recordeu que la cel·la on heu introduït el títol s'ha de dimensionar des del quadre de diàleg (marcat de color vermell).

Aquesta activitat va acompanyada de la lectura en veu alta de la notícia.

Aneu a la Mediateca i afegiu el fitxer dinosaure.mp3.

Torneu a la pestanya Contingut de Text. Feu clic sobre el botó Finestra prèvia. A la finestra prèvia, escolliu les opcions següents:

Opcions de la finestra prèvia

Escolliu l'estil del contingut del títol i de la finestra que vulgueu.

Torneu al quadre de diàleg Finestra prèvia… Ara introduireu la lectura en veu alta.

Feu clic sobre la casella de Missatge previ. Seguidament, al botó de Contingut actiu. Seleccioneu el Tipus: Interpreta so. Cerqueu el fitxer dinosaure.mp3 des del botó .... Accepteu.

Interpreta so

L'estil que heu d'aplicar ha de coincidir amb el que ja heu utilitzat anteriorment. Posteriorment, escriviu: Prem la pantalla quan acabis d'escoltar el text. Accepteu fins tornar a l'activitat.

Introduir text

Ara creeu les incògnites (Crear una incògnita) que són les paraules que no sortiran a la pantalla de l'activitat. Marqueu: Europa, Pangea, mar i món. Seleccioneu un estil (Estil del document) d'una mida que faciliti la lectura de l'escrit.

Activeu també el botó Avaluació. D'aquesta manera el JClic avisarà quan no s'hagin escrit totes les paraules.

Escriviu el missatge inicial i el missatge final.

Comproveu el funcionament de l'activitat i deseu el projecte.

En el títol de la notícia, també podeu inserir la imatge del dinosaure. Per fer-ho, primer heu de desar la imatge extreta de la pàgina web al vostre disc dur. A continuació la podeu afegir a la cel·la del títol, tenint en compte que les dimensions d'aquesta casella han de ser més grans. També la podríeu incloure en la finestra prèvia…, a sota de l'ordre d'escoltar la notícia.