L'Scratch és un entorn de programació creat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) com a resultat de la recerca duta a terme en el Lifelong Kindergarten Group. És hereu directe del constructivisme de Piaget i posterior construccionisme de Seymour Papert (creador del LOGO dels anys setanta i vuitanta). L'Scratch aprofita els canvis tecnològics succeïts des d'aleshores per millorar substancialment la interfície de l'entorn i fer que l'objectiu de la programació d'ordinadors sigui la resolució d'un problema sense haver de preocupar-se de la sintaxi.

L'Scratch el podem utilitzar on-line o bé off-line.

Quan anem a http://scratch.mit.edu arribem a una plana semblant a aquesta:

Per treballar off-line hi ha dues opcions:

  • Baixar-se la versió 1.4 d'Scratch. No està actulitzada a l'última versió, però permet connexions amb altres dispositius com el Lego Wedo (http://scratch.mit.edu/scratch_1.4).
  • Baixar-se la versió 2 d'Scratch. És l'última versió i és igual que la versió on-line, però encara està en versió beta i no permet connexions amb altres dispositius, tret d'una càmera web (http://scratch.mit.edu/scratch2download).

Totes les indicacions seran per treballar on-line, per la qual cosa cal donar-se d'alta a la web d'Scratch.

Scratch és un fenomen d'abast mundial. És més que un llenguatge de programació, es defineixen a ells mateixos com a "una comunitat d'aprenentatge amb varis milions de projectes compartits". Qualsevol programa que feu en aquest entorn el podeu compartir amb la resta del món només prement un botó. La idea que hi ha és la de compartir per aprendre.

Podeu navegar per la web d'Scratch i executar qualsevol d'aquests projectes compartits. Podeu també veure com està fet i si teniu alguna idea per ampliar-lo podeu fer-ne una versió, que formarà part de l'arbre de reinvencions del programa original.

Quan accedim a l'espai de treball, veiem que té aquest aspecte:

Podem distingir diferents zones en funció del color amb que estan marcades:

  • Carbassa: Les diferents categories de les instruccions. Cadascuna de les categories està identificada amb un color.
  • Verd clar: Les instruccions corresponents a la categoria seleccionada. Les instruccions de cada categoria mantenen el seu color.
  • Verd fosc: Zona dels personatges.
  • Blau fosc: Botons per crear nous personatges o nous fons de l'escenari.
  • Morat: Zona de programació.
  • Rosa: Botons per engegar i aturar l'execució del programa.
  • Vermell: Escenari on s'executaran els nostres programes.
  • Groc: Botons per manipular els personatges de l'escenari
  • Blau cel: Zona de menús del programa.

El programa es configura automàticament en l'idioma amb el que teniu l'ordinador. En qualsevol cas, si no està en català podeu anar a la icona del món i triar el català.

Si heu remenat per la web d'Scratch i heu obert algun programa, haureu vist les diferents zones que hem marcat. Les categories de les instruccions i les instruccions són iguals, però a la zona de programació podem veure l'aspecte d'un programa finalitzat. També podem veure com el fons de l'escenari no té perquè ser blanc, podem posar-hi tot el que vulguem; és el lloc on es desenvolupa l'acció que s'hagi programat.