Protecció de l'entorn
Marc general: La gestió dels residus
Tal com ens informa l'Agència de Residus de Catalunya, la gestió dels residus ha esdevingut en relativament poc temps un dels aspectes centrals de la gestió ambiental i, alhora, un sector bàsic de l’economia tant en l'àmbit de país com a escala local. Els canvis que en els darrers 20 anys ha experimentat la gestió de residus, actualment no només segueixen produint-se sinó que s’han accelerat, arran de l’entrada en vigor de normes europees que condicionen de manera important tant les fites que cal assolir com els mecanismes i instruments que cal aplicar.
L’ARC ha elaborat nous instruments de planificació que pretenen respondre els reptes normatius, Directiva 2008/98/CE, econòmics, empresarials i tècnics. En l’horitzó posat a 2020, l’instrument bàsic és el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20) i, pel que fa a les infraestructures, el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).
La gestió dels residus: Material electrònic i informàtic
En el programa comunitari de política i actuació en matèria de medi ambient i desenvolupament sostenible de l’any 1993 (V Programa), els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) ja es mencionaven com un dels fluxos de residus prioritaris a regular, per tal d’aplicar principis de prevenció, valorització i eliminació segura.
El 22 febrer 2015 va entrar en vigor el Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics, que incorpora a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2012/19/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 4 de juliol i deroga l'anterior Reial Decret 208/2005, de 25 de febrer sobre aparells elèctrics i electrònics (AEE) i la gestió dels seus residus.
Què és un RAEE domèstic?
Es consideren RAEE domèstics els RAEE procedents de llars particulars o de fonts comercials, industrials, institucionals i d’un altre tipus que, per la seva naturalesa i quantitat, siguin similars als procedents de llars particulars. Per exclusió, els RAEE no domèstics tenen la consideració de RAEE professionals.
On s’han de portar els RAEE?
Sempre que sigui possible s’ha de prioritzar destinar a un segon ús els aparells usats, entregant-los a entitats socials que els hi puguin donar un segon ús, establiments dedicats al mercat de segona mà o altres vies de reutilització.
Com a consumidor pots lliurar els petits aparells elèctrics i electrònics a qualsevol gran botiga d’electrodomèstics o també pots lliurar l’aparell vell al teu domicili quan et portin un de nou. A més, si es compra un aparell nou, es pot lliurar el vell durant els pròxims 30 dies.
També es poden entregar els RAEE domèstics de forma gratuïta a:
- Instal·lacions de recollida dels ajuntaments (deixalleries, punts verds,..)
- Punts de venta dels distribuïdors (per a petits aparells)
- Xarxes de recollida de RAEE domèstics establerts pels productors a través dels sistemes individuals o col·lectius de responsabilitat ampliada del productor.
- Als gestors autoritzats per la recollida de RAEE
Recordeu que en cap cas es poden llençar els RAEE als contenidors del carrer, ni abandonar-los o deixar-los al costat dels contenidors, s’han de lliurar a un punt de recollida per tal que tinguin un tractament correcte.
Perquè s’han de recollir de manera selectiva?
La generació de RAEE té una tendència creixent a cause dels ràpids cicles d’innovació i substitució dels aparells elèctrics i electrònics (AEE). S’han de recollir de forma separada i realitzar tractaments específics i adequats perquè estan compostos de materials molt diversos (plàstics, metalls, vidre, fluids, …) que moltes vegades contenen substàncies perilloses (cadmi, mercuri, plom, …) que poden acabar abocades al medi ambient o ser perjudicials per a la salut. Per això cal recollir-los de forma separada d’un altre tipus de residu i assegurar unes condicions segures a la recollida, trasllat, emmagatzematge i tractament per evitar que es puguin eliminar aquestes substàncies al medi.
Per altra banda, els RAEE també contenen materials escassos i valuosos que es poden recuperar per tal de millorar l'eficiència en l’ús dels recursos i donar compliment a la jerarquia de residus. La recollida selectiva dels RAEE permet una correcta gestió dels mateixos prioritzant i facilitant la reutilització, la reparació i la preparació per la reutilització.
Instruccions per la gestió del material electrònic i informàtic de centre:
Material electrònic i informàtic
Tòners i cartutxos d’impressió