La Competència Digital
Abans d’entrar en profunditat amb les competències digitals refrescarem el concepte de competència bàsica.
Tal com ens explica Pere Marquès (2008) una Competència equival a saber fer, és a dir, efectuar una tasca amb eficàcia en un context. Això suposa mobilitzar coneixements, habilitats i actituds de manera integrada en el marc de la personalitat (interessos, emocions) i experiència de cadascú i sovint amb el suport de recursos i ajuts.
Les competències s’adquireixen mitjançant experiències d’aprenentatge integradores sobre problemes reals i propers, que exigeixen aplicar el què s’ha après i acostumen a admetre diverses respostes.
Les manifestacions observables d’una acció competent s’anomenen indicadors, que són els que s’usen a les pautes d’avaluació.
Segons ACTIC entenem la competència digital com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que les persones despleguen en situacions reals per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.
Al llarg d’aquest Mòdul veurem quines són les competències digitals que ha d’assolir l’alumnat al llarg de la seva etapa educativa obligatòria així com les competències digitals que ha d’assolir el professorat per poder desenvolupar la competència digital de l’alumnat.
Competència digital de l'alumnat
La competència digital té un caràcter transversal pel que fa al tractament de la informació i de la comunicació, que fa que es relacioni amb totes les matèries del currículum.
Els decrets de currículum (Decret 119/2015, de 23 de juny, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació primària, i Decret 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria) han incorporat el desplegament de la competència digital d'acord amb el plantejament recollit als documents Competències bàsiques de l'àmbit digital. Educació primària i Competències bàsiques de l'àmbit digital. Educació secundària obligatòria.
En aquests documents observareu el llistat de competències i els continguts clau graduats per cada etapa educativa. En aquesta pàgina trobareu més informació sobre les quatre dimensions.
Competències bàsiques de l´àmbit digital. Educació secundària
Aquest fet implica actualitzar les pràctiques educatives dels centres en les quatre dimensions que conformen la competència digital, tal com apareixen als documents de desplegament de la Competència Digital, tant a Educació Primària com a ESO, que són les següents:
Les Competències Digitals que ha d’adquirir l’alumnat al llarg de la seva escolarització obligatòria són les mateixes però s’adapten a l’estructura pròpia de cada etapa així com a les característiques de les diferents edats dels alumnes, canviant així el nivell d’adquisició exigit (habilitats, continguts i coneixements, actituds i experiència). Per aquest motiu s’ha desenvolupat una competència sobre ciutadania que afecta exclusivament a l’ESO tal com trobareu al document.
Aquesta proposta de competències i els seus continguts clau s’ha d’adequar atenent al nivell d’adquisició exigible en cada etapa així com a les característiques de la comunitat educativa. A fi de realitzar aquesta tasca, el professorat d’educació primària disposa en aquest l’enllaç a una col·lecció de documents que poden ser útils als equips docents en el procés de presa de decisions per a la millora dels aprenentatges dels seus alumnes. El professorat de secundària trobarà tota la informació aquí, a l’apartat d’Àmbit Digital. La resta d’ensenyaments trobareu orientacions aquí.
La concreció d’aquests factors ha de quedar reflectit en el Pla TAC del centre.
El Departament d’Ensenyament posa a vostre disposició a l’Ateneu recursos pel desplegament de la competència digital de l'alumnat en un marc general així com recursos per conèixer els usos curriculars de les TAC tant a Educació Primària com per l' ESO.
Competència digital docent
S'entén per Competència digital docent la capacitat que tenen els docents d'aplicar i transferir tots els seus coneixements, estratègies, habilitats i actituds sobre les TAC en situacions reals i concretes de la seva praxi professional per tal de:
- Facilitar l'aprenentatge dels alumnes i l'adquisició de la competència digital d'aquest col·lectiu
- Dur a terme processos de millora i innovació a l'ensenyament d'acord amb les necessitats de l'era digital
- Contribuir al seu desenvolupament professional d'acord amb els processos de canvi que tenen lloc a la societat i als centres educatius.
La Competència digital docent (CDD) està formada per coneixements i habilitats de dos tipus:
- La competència TIC referida a l'ús instrumental de les tecnologies (CDI)
- Les habilitats de caire didàctic i metodològic (CDM).
CDD=CDI+CDM
1.- Competència digital instrumental A Catalunya la competència digital per a la ciutadania en general està definida en l'acreditació en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC) en els seus tres nivells (ACTIC 1, 2 i 3). Així, es considera que l'ACTIC és el marc de referència de la competència digital instrumental.
Al següent enllaç trobareu més informació sobre les competències, nivells i certificats de l'ACTIC
A l'XTEC trobareu formació per tal d'assolir les vuit competències digitals instrumentals en els tres nivells.
2.- Competència digital metodològica La Competència digital metodològica s'estructura en cinc dimensions i vint-i-sis descriptors declinats en indicadors de tres nivells d'assoliment, que configuren les competències específiques dels docents.
Aquestes 5 categories o dimensions són:
Són tres els àmbits en què els professors activen la CDD en l’exercici de l’activitat professional docent: l’aula, el centre educatiu i l’entorn.
L’entorn s’entén en un sentit de proximitat física i també en un sentit més ampli de context global, ja que les tecnologies digitals fan possible que els processos educatius no quedin restringits a l’aula o altres espais del centre.
En aquesta publicació trobareu el marc que defineix i identifica les competències digitals que han de tenir els professors de Catalunya de l'àmbit no universitari, i que en possibilita l'adquisició i l'acreditació. Aquest marc és fruit del Projecte interdepartamental de competència digital docent, ratificat mitjançant la Resolució ENS/1356/2016, de 23 de maig.
En un futur pròxim, aquestes dimensions s’hauran d’adaptar al que s’estableix al Digital Education Action Plan de la Comissió Europea, on s’estableix el DigCompOrg: marc europeu de competència digital dels centres.
En aquest marc, les dimensions que compondran la Competència Digital Docent seran les següents:
En cadascuna d'elles trobarem les vint-i-una competències que conformen les àrees anteriorment anomenades. A més, s'estableixen sis nivells competencials progressius:
- A1 Nivell bàsic
- A2 Nivell bàsic
- B1 Nivell intermedi
- B2 Nivell intermedi
- C1 Nivell avançat
- C2 Nivell avançat
En aquesta publicació de l’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat trobareu detallada aquesta informació.