Les competències de la coordinació TAC


Cada any, al mes de juny, el Departament d’Ensenyament publica la “Resolució amb els documents d'organització i gestió de centre “del pròxim curs. Aquests documents s’actualitzen anualment amb modificacions i novetats.

Per tal d’accedir a ells s’ha d’accedir a Portal de Centre/Normativa/Documents d'organització i gestió de centre. En aquest apartat trobareu l’esmentada Resolució, un apartat per consultar les novetats de cada curs, un enllaç a tots els Documents i un cercador per Àmbits, Ensenyaments i Titularitat.


Cliqueu en Documents. Al final de l’apartat de Projecte Educatiu de Centre trobareu un enllaç al document Tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement.

Accediu a Tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement .pdf i reviseu el document associat.

També disposeu d'una pàgina web des d'on es pot baixar el document anomenat: Orientacions per al desenvolupament educatiu de les TIC de només dos fulls.

Aquest document concreta les funcions que ha de realitzar les persones amb el càrrec de la coordinació TAC de centre, que són les següents:

1. Assessorar els professors del centre en l'ús didàctic de les TAC i en la dimensió STEM de les tecnologies digitals, així com orientar-los sobre la formació en TAC, amb la col·laboració dels serveis educatius de la zona.

Aquest assessorament i aquesta orientació aniran lligats al desenvolupament del Pla TAC de centre per tal d’assolir la Competència Digital, tant dels docents com de l’alumnat.

2. Assessorar el director o directora, els professors i el personal d'administració i serveis del centre en l'ús de les aplicacions de gestió acadèmica, econòmica i administrativa del Departament d'Ensenyament.

Actualment les aplicacions de gestió acadèmica, econòmica i administrativa del Departament d'Ensenyament estan centralitzades al programari ESFERA. La formació en aquesta aplicació es dirigeix al cos directiu i als administratius dels centres. En aquests enllaços trobareu un manual amb les instruccions actualitzades d’aquest programari tant per la Gestió Econòmica com per la Gestió Administrativa.

3. Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i dels equipaments digitals del centre.

En aquest curs dedicarem el Mòdul 3 a conèixer els serveis que proporciona l’Àrea TIC per portar a terme aquesta tasca.

4. Vetllar pel compliment de la reglamentació normativa i els estàndards tecnològics.

En aquest curs dedicarem el Mòdul 2 a conèixer els serveis que proporciona l’Àrea TIC per portar a terme aquesta tasca.

5. Utilitzar preferentment programari i recursos digitals en català, d'acord amb el que estableix l'article 20 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

Als següents enllaços trobareu programari lliure o de codi obert en llengua catalana.

https://www.softcatala.org/

http://xtec.gencat.cat/ca/at_usuari/suport/einessuport/

6. Tenir cura dels criteris d'accessibilitat per seleccionar els recursos digitals als espais web del centre.

Un contingut digital és accessible quan està disponible per a totes les persones, independentment del programari, maquinari, localització geogràfica o capacitat física o mental. Podeu obtenir l’assessorament necessari dels requeriments que permetin l’accessibilitat consultant als serveis educatius de la vostra zona o als serveis educatius específics.

7. Incorporar la identificació gràfica adaptada al Programa d'identificació visual de la Generalitat de Catalunya als espais web del centre.

A XTEC trobareu les instruccions per la imatge corporativa de centres públics així com els elements comuns recollits al Programa d’Identificació Visual de la Generalitat de Catalunya. Al Portal de Centre trobareu tant les plantilles com els logotips per tal d’incorporar-los als documents i el web del centre.

8. Fer el seguiment dels serveis TIC, mitjançant les aplicacions disponibles a aquest efecte, en el marc de l'actual model TIC de la Generalitat de Catalunya.

En aquest curs dedicarem el Mòdul 3 a conèixer els serveis que proporciona l’Àrea TIC per portar a terme aquesta tasca.

9. Vetllar perquè tot el programari instal·lat en cadascun dels ordinadors del centre tingui la llicència legal d'ús corresponent.

En aquest curs dedicarem el Mòdul 2 a conèixer els serveis que proporciona l’Àrea TIC per portar a terme aquesta tasca.

10. Utilitzar formats basats en estàndards oberts per a l'intercanvi de documents electrònics.

Trobareu tota la informació al següent enllaç

11. Altres funcions que el director o directora del centre li encomani d'acord amb les directrius del Departament d'Ensenyament.