El Pla TAC


La Llei 12/2009 del 10 de juliol, d'educació, així com els nous decrets d'ordenació dels ensenyaments d'educació no universitària fan referència a la competència digital.

La integració de les tecnologies digital és un procés d’innovació que afecta a tota la comunitat educativa i als aspectes de funcionament pedagògic, formatiu, organitzatiu i tecnològic. Aquest fet fa necessari que el centre incorpori al seu projecte educatiu, en el marc de l’autonomia de centre, un Pla TAC que sigui un instrument pràctic i de governança de les tecnologies digitals que tingui com a objectius l’adquisició de la competència digital de l’alumnat, la integració curricular de les tecnologies digitals, la inclusió digital i la innovació metodològica.

El Pla TAC ha d’establir unes directrius clares. El projecte d’implementació de les tecnologies ha de ser un compromís entre el desitjable i el possible on tothom s’involucri en el desenvolupament del projecte i sobretot ha de ser compatible i coherent amb el projecte educatiu del centre.

En aquest context, l’elaboració del Pla ha de proporcionar espais i temps per establir intercanvis entre el professorat per reflexionar, debatre, compartir i, en resum, per aprendre.

Elaborar un Pla TAC és un procés complex que requereix un impuls decidit per part de l’equip directiu, que n’ha d’exercir la coordinació, el consens del claustre del professorat i la complicitat de tota la comunitat educativa.

Correspon al director o directora del centre impulsar i liderar el desenvolupament del pla TAC i vetllar per la seva aplicació i avaluació compartint responsabilitats amb el claustre de professorat.

La documentació relacionada amb l'elaboració del pla TAC (Recomanacions per a l'elaboració del pla, manual d'ús de l'aplicació, recursos TAC, plantilles, exemples d'informe, etc.) es pot consultar a l'apartat Pla TAC del web de la XTEC.

Els objectius del pla TAC de centre són, entre d'altres:

  • Planificar el desplegament i la inserció de les TIC en els àmbits educatiu, administratiu i comunicatiu.
  • Promoure l'assoliment de la competència digital de tots els alumnes.
  • Promoure l'assoliment de la competència digital docent de tots els professors.
  • Impulsar els usos curriculars de les TAC i fer-ne el seguiment i l'avaluació.
  • Assignar responsabilitats compartides en la gestió de la tecnologia en el centre.
  • Vetllar pel compliment de la normativa en els usos de la tecnologia, especialment en allò que s'estableix a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD), i a la Llei de propietat intel·lectual (LPI).
  • Establir criteris per definir les prioritats de dotació dels recursos tecnològics i d'assessorament i de formació dels docents.
  • Establir mesures per garantir la inclusió digital de tots els alumnes i evitar-ne així la fractura digital.
  • Establir la presència del centre a Internet (Portal del centre, plataforma virtual).
  • Establir mesures de protecció dels alumnes de continguts inadequats en l'accés a Internet, tant dels equipaments del centre com dels personals dels alumnes.

A la XTEC trobareu una pàgina Pla TAC que conté documentació sobre els continguts i el procés d'elaboració del pla TAC.


A la columna dreta de la pàgina disposeu d'un enllaç per accedir a l'aplicació informàtica Pla TAC. Comproveu que com a coordinador d'Informàtica hi podeu accedir. És la direcció del centre qui autoritza a accedir a aquest aplicatiu.

En un futur pròxim, caldrà adaptar el Pla TAC al DigCompOrg: marc europeu de competència digital dels centres.