Marc general
Dins del món de la Tecnologia Educativa, hem de tenir presents dues Lleis de referència d'àmbit estatal, la LOE, Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i la LOMCE, Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per la millora de la qualitat educativa.
En l'àmbit autonòmic, he de prendre com a referència la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, que recull a l'article 2 els principis rectors del sistema educatiu, entre els quals està la competència per a la utilització autònoma i creativa dels sistemes digitals i la competència per a l'anàlisi i la contrastació de tota la informació. També inclou altres referències explícites a la incorporació generalitzada de les tecnologies de la informació i la comunicació en els processos d'ensenyament i aprenentatge.
Com podreu veure als següents Decrets, en el desplegament normatiu dels currículums, s’estableixen les competències del sistema educatiu, entre les quals hi ha la competència digital com a competència metodològica que ha d'assolir tot l'alumnat.
- Decret 119/2015, de 23 de juny, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària.
- DECRET 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria.
- Decret 142/2008, de 15 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de batxillerat.
Les competències digitals són d'àmbit transversal i estan vinculades a totes les àrees curriculars.
En aquest marc, el Departament d’Ensenyament ha publicat documents que completen el currículum en l'àmbit dels aprenentatges vinculats a les tecnologies digitals. Contenen les dimensions, les competències graduades en tres nivells d'adquisició al final de l'etapa, els continguts clau que contribueixen a desenvolupar cada competència, les orientacions metodològiques i d'avaluació, i un glossari tant per Educació Primària com per Educació Secundària Obligatòria.
- Documents d'organització i funcionament dels centres: PEC: Tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement. Edició 2018.
- Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció dades de caràcter personal - LOPD (BOE núm. 298, de 14.12.1999), tenint en compte que en gran part s'ha substituït pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), de 14 d'abril de 2016 i en aplicació des del 25 de maig de 2018.
- Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 09.01.1998).
- Llei 21/2014, per la qual es modifiquen el Text refós de la llei de propietat intel·lectual, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, i la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’enjudiciament civil (BOE núm. 268, de 5 de novembre de 2014).
- Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius (DOGC núm. 5686, de 5.8.2010).
Marc de la innovació pedagògica
El moviment de renovació pedagògica que va iniciar-se a Catalunya a finals del s. XIX va aparèixer com a resposta a la necessitat de canvi i de regeneració social provocada per la crisi econòmica i social que va viure el nostre país durant aquella època. Durant el primer terç del segle XX, aquesta regeneració va fer emergir nous models pedagògics que oferien una nova mirada per donar resposta a la necessitat de canvi i de progrés.
S’entén per innovació pedagògica un procés planificat de canvi i renovació que es fonamenta en la recerca, que respon a l’evolució social, que condueix a obtenir una millora en la qualitat del sistema educatiu i que pot ser transferible a la resta de centres educatius.
Aquesta infografia ens permet tenir una aproximació general al concepte d'innovació:
infografies_concepte_innovacio.pdf
La innovació està degudament regulada dins l'ordenament jurídic català.
Segons l'ORDRE ENS/303/2015, de 21 de setembre, sobre el reconeixement de la innovació pedagògica: “S’entén per innovació pedagògica un procés planificat de canvi i renovació que es fonamenta en la recerca, que respon a l’evolució social, que condueix a obtenir una millora en la qualitat del sistema educatiu i que pot ser transferible a la resta de centres educatius.” (article 1).
Aquesta Ordre s'emmarca dins la LLEI 12/2009, del 10 de juliol, d'educació en la qual es preveu que el Departament d'Ensenyament ha d'afavorir les iniciatives de desenvolupament de projectes d'innovació pedagògica i curricular que tinguin l'objectiu d'estimular la capacitat d'aprenentatge, les habilitats i potencialitats personals, l'èxit escolar de tots els alumnes, la millora de l'activitat educativa i el desenvolupament del projecte educatiu dels centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya i ha d'afavorir especialment la recerca i els projectes d'innovació amb relació a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a l'aprenentatge i el coneixement i amb relació a la formació dels alumnes en el plurilingüisme. Així mateix, estableix que aquests projectes poden referir-se a un o més centres i comportar, si escau, vinculacions amb la universitat, amb els sectors econòmics o amb altres organitzacions.
Programes d'innovació
Els programes d’innovació consisteixen en plans d’acció que el Departament d’Ensenyament prioritza i impulsa, i que tenen com a finalitat millorar els resultats del sistema educatiu adequant-lo al canvi i a l’evolució social. Amb la mateixa finalitat també s’inclouen les iniciatives d’altres institucions amb les quals el Departament col·labora mitjançant acords o convenis. (Article 2 Ordre Ens/303/2015)
En aquesta Resolució ENS 1767/2016, de 14 de juliol es fa pública la relació de programes d'innovació impulsats pel Departament d'Ensenyament.
En concret en l'àmbit TAC, el Departament va obrir el curs passat la convocatòria pública per seleccionar centres educatius que volguessin formar part del programa d'innovació pedagògica Tecnologies Digitals per a l'Aprenentatge d’acord amb les bases reguladores de la Resolució ENS/2185/2017, de 13 de setembre.
L’objectiu d’aquest programa era afavorir que els alumnes assolissin la competència digital, incentivant-ne la motivació mitjançant l'ús de tecnologies digitals i mòbils, i promoure’n les vocacions cientificotecnològiques, i també donar a conèixer les diferents vies d'integració de les tecnologies digitals a tots els centres educatius. Així cal que les propostes consisteixin en experiències que s'hagin aplicat al centre o que estiguin en procés d'aplicació, i que tinguin un impacte de canvi metodològic.
El Programa constava de dos projectes d'innovació:
- mSchools: Es proposen diferents àmbits de treball en funció de les propostes didàctiques plantejades per la iniciativa “mSchools”, que impulsa la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Els àmbits de participació són pensament computacional, georeferenciació i Edu_hack.
- El centre digital: Els centres presenten la seva proposta d'aplicació de les tecnologies digitals. Amb aquest projecte el Departament d'Ensenyament vol impulsar la incorporació d'aquestes tecnologies digitals, a partir de la creació d'un Pla TAC de transformació digital del centre educatiu. En el Pla TAC de cada centre participant cal que consti la inclusió d'aquestes tecnologies en la vida del centre i el pla d’aplicació d'aquesta transformació.