Joc de persecució

En aquest bloc veurem com podem construir un joc de persecució on tenim un personatge que ha d'aconseguir un repte mentre és perseguit per algú altre.Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:


  • Quin tipus de personatges necessitem?
  • Com podem duplicar un personatge existent?
  • Com podem fer que un personatge en persegueixi a un altre?


Farem un joc on un ratolí ha d'arribar fins un poma i menjar-se-la. Busquem els dos personatges a la galeria i els inserim a l'escenari. El que hem de fer ara és fer-los més petits de manera que tinguin una mida adequada per al nostre escenari.Ara hem de programar el ratolí per tal que es mogui amb les tecles del cursor. Això ja ho sabem fer de mòduls anteriors:D'altra banda programarem la poma per tal que en començar el joc la poma estigui en un punt aleatori de l'escenari:Ara ja podem jugar. Movem el ratolí amb el teclat fins la poma i joc acabat. Avorrit, oi?


Anem a fer-lo una mica més animat. Farem que la poma desaparegui cada cop que el ratolí se la mengi, i que torni a aparèixer en un altre lloc a l'atzar. A més a més, sumarà un punt en un marcador que haurem creat. Els programes de la poma queden, doncs, de la següent manera:Afegim un nou personatge

Fins ara és un joc amb un baix nivell de dificultat, anem a complicar-lo una mica. Afegirem un nou personatge, un gat, que es dedicarà a fer la guitza al nostre ratolí. El primer que li farem al gat és modificar la seva mida, tal i com hem fet amb els altres dos personatges, per tal que tot l'entorn sigui coherent. El programa que li posarem serà el mateix que el de la pilota del Pong, que vagi passejant per l'escenari tot rebotant a les vores. Només li afegirem que quan toqui el ratolí s'acabi la partida:


Ara és una mica més difícil, però el moviment del gat és molt previsible. Anem a fer que si el gat veu el ratolí el persegueixi. Considerarem que el gat pot veure el ratolí quan està a una distància determinada, per exemple quan està a una distància menor de 100 píxels. Això ho farem amb la instrucció distància a de la categoria Sensors:I ara què? Doncs quan es compleixi aquesta condició el gat s'haurà de moure en direcció al ratolí. El codi quedarà de la següent forma:Fer còpies dels personatges

En el fons el joc no és tan complicat, l'únic que hem de fer és mantenir-nos ben lluny del gat per tal que no ens vegi. Anem a afegir-hi una darrera complicació, quan la puntuació arribi a 10 ha d'aparèixer un nou gat. Com ho podem fer això? Utilitzarem aquestes dues instruccions de la categoria Control:La primera crea una còpia del personatge i la segona indica el programa que ha d'executar quan es creï.


Què farem amb aquestes dues instruccions? La primera la posarem dins d'un condicional que s'executarà quan la puntuació arribi a 10. Aquesta validació l'hem de fer cada cop que hi hagi un augment de punts, és a dir, dins del programa de la poma, quan es col·loca la poma en un nou lloc:Finalment, la nova còpia del gat ha de fer el mateix que el personatge original. El que hem de fer és copiar el programa d'inici del gat en la còpia:


I ja tenim el joc plenament operatiu.


Podem trobar aquest projecte en el següent enllaç: Gat-ratolí-poma.