Fem un laberint

En aquest bloc veurem com podem construir un laberint i com programar un personatge perquè hi pugui caminar.Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:


  • Com podem construir un laberint?
  • Com podem fer que un personatge detecti les parets d'un laberint?
  • Com podem establir el final d'un joc?


Hi ha vàries formes de fer jocs basats en laberints. Aquí en veurem un, on el moviment del personatge està adaptat al camí del laberint, que acostuma a ser molt quadriculat


Dibuix del laberint

Per dibuixar una quadrícula comencem editant el fons de l'escenari. Triarem el modi vectorial i posarem l'ampliació al màxim. Amb l'eina de fer quadrats i el gruix de pinzell adequat dibuixarem un quadrat com el de la imatge següent a l'angle superior esquerre de l'escenari.És possible que en editar el fons de l'escenari no ens aparegui la quadricula, sinó un fons blanc. Per solucionar-ho hem d'anar al mode vectorial, seleccionar el fons blanc i esborrar-lo.


Tot seguit duplicarem el quadrat que acabem de dibuixar i el col·loquem tot encaixant exactament les vores. Ho veurem més clar si disminuïm una mica el zoom:Finalment repetirem el procés fins a omplir tot l'escenari, de manera que amb dos quadrats els podrem duplicar els dos a l'hora, després els quatre i així successivament. D'aquesta manera dibuixarem una quadricula on cada quadrat mesura 20 passos de costat.


Un cop tenim la quadricula, el que farem és dibuixar-hi a sobre les parets del laberint. Ho farem emplenant els quadrats que calgui per que el laberint acabi tenint la forma adequada, per exemple aquesta:Dibuix del personatge

Quan ja tenim el laberint dibuixat, ens hem de centrar en el personatge. L'hem de dibuixar de manera que càpiga dins d'un dels quadrats del laberint, per exemple així:En aquesta imatge la quadricula ens ha de servir per dibuixar el personatge a la mida adequada, però no n'ha de formar part.


En mòduls anteriors hem vist com podem moure un objecte amb les fletxes del teclat. Anem a escriure unes instruccions per situar el personatge a l'inici del laberint i que es mogui 20 passos en la direcció assenyalada:Ara podem moure el personatge lliurement per l'escenari, de manera que els moviments coincideixen amb la quadrícula. Ara bé, els moviments no tenen en compte les parets del laberint. Anem a donar-li instruccions perquè pugui detectar obstacles i hi pugui respondre d'alguna manera. Per fer-ho utilitzarem els sensors de colors, en aquest cas mirarem si el personatge toca el color que té la paret del laberint:Ara només ens quedaria posar una condició de finalització del laberint. Podem fer una cosa tan senzilla com posar un punt verd a la sortida del laberint i controlar si el personatge toca el punt verd per donar el joc per finalitzat o passar al següent nivell.


Ara seria bona idea que afegíssim alguna dificultat al laberint, alguna obstacle que calgui superar. Hem de fer servir la imaginació.


Podem trobar aquest projecte en el següent enllaç: Laberint.