L'escenari

En aquest bloc veurem com és l'escenari de l'Scratch, com podem crear-hi diferents fons i com podem utilitzar-los.Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:


  • Com podem crear diferents fons en un sol escenari?
  • Podem fer programes per a l'escenari?


L'escenari és el lloc on es col·loquen els diferents personatges d'Scratch. Podem pensar l'escenari com el full en blanc que anem emplenant o l'indret on es desenvolupa l'acció del nostre programa. L'escenari té unes dimensions de 480 punts d'amplada per 360 d'alçada. Es fa servir un sistema de coordenades XY on el centre de l'escenari representa el punt 0.Per fer modificacions a l'escenari fem clic amb el ratolí sobre la icona de l'escenari situada a l'esquerra de l'espai dels personatges. Veiem aleshores que l'escenari té tres pestanyes semblants a les de qualsevol personatge de l'Scratch: Programes, Fons i Sons. Només varia la de Fons en substitució de la de Vestit. De fet, podríem considerar l'escenari com a un personatge més amb certes peculiaritats. Si ens fixem en la categoria Moviment veurem que no hi ha cap bloc que es pugui seleccionar, o a la categoria Llapis només hi ha la instrucció neteja.


Ara és un bon moment per explorara totes les categories de l'escenari i comparar-les amb les d'un personatge per veure-hi les diferències.


És important que veiem que l'escenari pot tenir programes, que no és només un element fix que serveix de contenidor. De fet el primer que podem fer és canviar el fons de l'escenari.


Anem, doncs, a la pestanya Fons de l'escenari. Aquí podem anar afegint tots els fons que necessitem. Per fer-ho podem navegar per la galeria, dibuixar-los nosaltres o importar-los. L'Scratch pot importar imatges en format JPG, BMP, PNG o GIF. Si la imatge és un GIF animat importarà totes les seqüències de l'animació, i si és més gran de 480x360 l'adaptarà a aquestes mides. També podem utilitzar la pròpia càmera de l'ordinador per fer una foto que podem utilitzar com a fons. Comencem amb aquests dos:Ara només ens falta afegir el programa. Si anem a la categoria Aspecte podem veure les instruccions que tenim per manipular el fons. Farem servir següent fons de pantalla, que va canviant el fons de l'escenari pel següent i quan arriba a l'últim torna a començar pel primer. Si esperem una estona entre fons i fons i fem això per sempre ja tenim un primer programa, que quedarà així:Hem afegit també la instrucció canvia el fons a … tot triant un fons concret per tal que d'indicar al programa per quin fons començar.