Guarniments

En aquest apartat veurem com podem afegir diferents aspectes al nostre joc per donar-li un toc més professional.Més concretament es pretén donar resposta a les preguntes següents:


  • Com podem afegir un fons a la pantalla?
  • Com podem afegir un so?
  • Com podem posar un missatge de fi del joc?


Fons de pantalla

El primer guarniment que podem fer és afegir un fons de pantalla per fer el joc una mica més atractiu visualment. Per fer-ho primer seleccionem l'escenari:Tot seguit hem de triar la pestanya Fons:Finalment hem de cercar un fons que ens sembli adequat per al nostre joc, sigui el que sigui segur que és més atractiu que el fons blanc que teníem fins ara. Podem triar entre un munt de possibilitats, n'hi ha molts de diferents a la galeria d'Scratch. En el nostre cas hem triat stars:Ara podem jugar amb el nostre Pong sobre un fons estrellat:Afegir un so

Podem afegir un so al nostre joc per comunicar que s'ha acabat. Amb el personatge de la pilota seleccionat, hem d'anar a la pestanya Sons. Un cop aquí podem triar un so de la galeria, pujar-ne un o, el que farem, gravar-ne un de nou. Fem clic, doncs, a Enregistra un nou so.Se'ns ha creat un nou so que està buit i on podem enregistrar el que vulguem. Per exemple, podem dir Game Over amb veu solemne, per indicar que el joc s'ha acabat.


Ara hem de canviar el nom del so que tot just hem gravat. Podem anomenar-lo, per exemple, gameover.


I finalment afegirem al final del nostre programa la instrucció toca el so amb el nom del nou so que triarem al menú desplegable:Temps d'espera

Molt probablement hem vist que el joc va massa ràpid quan es perd una vida i es comença la partida amb la següent, oi? Per solucionar-ho tenim la instrucció espera … segons (a la categoria Control):Aquesta instrucció la podem posar tot just després de treure un vida al jugador. Amb un segon d'espera n'hi ha més que suficient.


Indicació de fi de joc

Quan acabi el joc hauria d'aparèixer un text que indiqués que el joc s'ha acabat. Per fer-ho hem de crear un nou personatge i escriure-hi amb l'editor de dibuixos el text Game Over.


Però ara, quan juguem, el Game Over hi és sempre! Aquest personatge no s'hauria de veure en començar la partida i aparèixer només quan el joc s'acaba. A la categoria Aspecte hi ha dues instruccions amaga i mostra. Podem associar aquest programa al nou personatge:Amb aquest programa aconseguim que, quan comenci el joc, el personatge desaparegui. Ara hem d'aconseguir que aparegui quan s'acabi el joc.


Si ens fixem, qui sap quan s'acaba el programa és el personatge de la pilota, en canvi qui ha d'aparèixer quan el joc s'acaba és el text Game Over. Com podem fer que la pilota li digui al text que el joc s'ha acabat?


A l'Scratch els personatges poden enviar missatges, que rebran tots els altres personatges. Seleccionem la pilota i fem clic a la categoria Esdeveniments. Allà podem veure la instrucció envia a tots menú desplegable.Arrosseguem la instrucció fins a la zona de programes i creem un nou missatge:Podem escriure, per exemple, fidejoc. Un cop ho haguem fet, afegim la instrucció envia a tots fidejoc al final del programa de la pilota, com a darrera instrucció del programa, darrera de toca so gameover.


Aquesta instrucció envia a tots els personatges el missatge fidejoc. Ara bé, hi haurà personatges que faran cas d'aquest missatge, i n'hi haurà d'altres que no.


Un dels personatges que n'hauria de fer cas és el text Game Over. En rebre aquest missatge, hauria de fer-se visible. Seleccionem, doncs, el text Game Over i hi afegim la instrucció quan rebi menú desplegable, on triem fidejoc del seu menú desplegable. Tot just a sota hi posem la instrucció mostra de la categoria Aspecte i ja ho tenim! Els programes associats al text Game Over són:Cal que ens fixem que tenim un personatge amb dos programes! Ara bé, cadascun d'aquests programes s'activarà en determinades condicions. Un quan es premi la bandera verda i l'altre quan es rebi el missatge fidejoc. Són situacions diferents que no interfereixen entre elles. Així doncs, cap problema.


Final

Ara ja només ens queda veure com quedarà definitivament el programa associat a la pilota:Podem trobar aquest projecte en el següent enllaç: Pong.