Bloc 4: Qualitat educativa i salut laboral. Aspectes psicosocials
Introducció
Els professionals que dia a dia intervenen en els centres i en els serveis educatius han de poder treballar en una organització de qualitat i saludable, per això han de comptar amb unes bones condicions de treball i amb el suport decidit de la pròpia estructura organitzativa del centre, de les diferents unitats de l’Administració, de les famílies i de la societat en general.
La relació positiva entre treball i salut genera autoeficàcia i satisfacció, i augment de la qualitat i del rendiment de la producció o del servei. La relació negativa entre treball i salut genera malestar, estrès, malalties, accidents i incapacitat laboral.
És en aquesta línia que plantegem la relació entre salut laboral, benestar i satisfacció professional amb la qualitat educativa i l'èxit educatiu de l'alumnat. Alhora, fent servir un joc intencionat amb les paraules i els conceptes, plantegem la necessitat de crear organitzacions de treball saludables amb l'objectiu d'aconseguir un sistema educatiu de qualitat.
A partir del marc normatiu i teòric de referència, ens aproximarem a les característiques que han de tenir els centres educatius per convertir-se en organitzacions saludables.
Destacarem els factors psicosocials i la seva avaluació, com a elements que influeixen en les condicions i en l'organització del treball. Analitzarem els múltiples factors que provoquen estrès, especialment els que estan relacionats amb l'organització i les condicions laborals. Analitzarem aquelles estratègies d'intervenció sistemàtiques i planificades que tenen com a finalitat reduir l'estrès i les seves conseqüències per a les persones i les organitzacions.
Objectius
- Conèixer els factors de risc psicosocial.
- Adquirir coneixements del marc teòric.
- Conèixer els mètodes d'avaluació per detectar els factors de risc psicosocial presents als centres educatius.
- Conèixer estratègies per integrar actuacions preventives en l'estructura operativa dels centres.
- Tractar aspectes de la prevenció dels factors de risc psicosocial que tenen importància per a la “bona pràctica” de la professió docent.
- Promoure l'anàlisi de l'organització i del context escolar des d'una perspectiva professional saludable.
- Promoure propostes d'intervenció per crear un centre educatiu saludable i un bon clima de treball.
- Conèixer i prevenir les manifestacions d'una organització deficient (estrès, síndrome de burnout, assetjament psicològic en el treball, etc.).
Continguts
- Fonamentació teòrica
- Definició de psicosociologia aplicada
- Els factors psicosocials
- Els factors psicosocials que més preocupen els docents
- Possibles manifestacions psicosocials derivades d'una organització deficient
- L'estrès
- Els factors de risc psicosocial que incideixen en la gènesi de l’estrès
- L'avaluació dels factors psicosocials als centres educatius
- Com avaluar-los?
- Qui fa l’avaluació dels riscos psicosocials?
- El centre educatiu com a organització saludable