Bloc 3. Apartat 2: Coordinació d'activitats empresarials
1. Coordinació de les activitats empresarials
Quan en un centre de treball realitzen la seva activitat dues o més empreses és molt important que aquestes es coordinin per evitar que les tasques que desenvolupa cadascuna d’elles no suposin un risc per als treballadors presents.
Aquestes empreses, per tant, tenen el deure de cooperar en l’aplicació de la normativa de prevenció de riscos laborals, com queda recollit al Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l’article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, en matèria de coordinació d’activitats empresarials (BOE núm. 27, de 31 de gener de 2004).
En aquest Reial decret i en el procediment general per a la coordinació d’activitats empresarials en els centres de treball elaborat pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Educació (PG/CE/12/1.0.00), es defineix:Taula
- Activitat pròpia: activitat que és inherent a les competències específiques del Departament d’Educació: Taula.
- Activitat no pròpia: activitat que no és inherent a les competències específiques del Departament d’Educació: Taula.
- Personal aliè: treballador/a que no pertany a l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
- Centre de treball: qualsevol àrea, edificada o no, en la qual els treballadors han de restar o han d’accedir per raó del treball.
- Empresa, entitat, persona física aliena: qualsevol empresa, entitat o persona física que desenvolupi l’activitat remunerada dins dels centres de treball del Departament d’Educació.
- Responsable del centre: en el cas de centres docents i serveis educatius, fa referència al director/a del centre; en el cas dels serveis administratius, és el o la responsable de la seva gestió.
La coordinació d’activitats empresarials per a la prevenció dels riscos laborals ha de garantir el compliment dels objectius següents:
- L’aplicació correcta dels mètodes de treball per les empreses concurrents en el centre de treball.
- El control de les interaccions de les diferents activitats desenvolupades en el centre de treball, en particular quan puguin generar riscos qualificats com a greus o molt greus o quan es desenvolupin en el centre de treball activitats incompatibles entre si per la seva incidència en la seguretat i la salut dels treballadors.
- L’adequació entre els riscos existents en el centre de treball que puguin afectar els treballadors de les empreses concurrents i les mesures aplicades per a la seva prevenció.
Per assolir aquests objectius, quan en un mateix centre de treball desenvolupin activitats treballadors de dues o més empreses, aquestes hauran de cooperar en l’aplicació de la normativa de prevenció de riscos laborals:
- Les empreses hauran d’informar-se recíprocament sobre els riscos específics de les activitats que es desenvolupin en el centre de treball, que puguin afectar els treballadors de les altres empreses concurrents.
- Aquesta informació haurà de ser suficient i proporcionar-se abans de l’inici de les activitats, quan es produeixi un canvi important o quan s’hagi produït una situació d’emergència.
- Cada empresari haurà d’informar els seus treballadors respectius dels riscos derivats de la concurrència d’activitats empresarials en el mateix centre de treball.
Existeixen diferent documents que desenvolupen aquest tema, elaborats pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Educació:
Tots els documents del Departament d’Educació es poden trobar a la Intranet del Departament.
2. Procediments operatius d'activitats pròpies i no pròpies del Departament d'Educació
El mètode per aplicar aquests procediments en els centres de treball seria el següent:
1. Definir les activitats: serveis (menjador, activitats extraescolars, conserges, obres, neteja, etc.) que durant el curs escolar s’han de realitzar en els centres de treball del Departament d’Educació.
2. Fer una relació de les empreses, entitats o persones físiques alienes que han de realitzar aquestes activitats.
3. Classificar aquestes activitats i determinar-les: quines activitats són pròpies de l’Administració i quines no ho són. D'aquelles activitats que no estiguin en les taules corresponents cal consultar-ne la classificació al Servei o Secció de Prevenció de Riscos Laborals.
4. Un cop classificades, en funció del tipus d’activitat a realitzar, cal aplicar el procediment operatiu de coordinació d’activitats empresarials que correspongui en cada cas, d’acord amb el Reial decret 171/2004, de 30 de gener, de tal manera que:
- Quan una empresa realitza activitas pròpies del Departament d'Educació en un centre de treball (vetlladors, informàtics, etc.) i és el mateix Departament o l’ajuntament corresponent qui encarrega l’activitat a una empresa, entitat o persona física aliena, en termes de coordinació d’activitats empresarials, cal aplicar el procediment operatiu d’activitats pròpies del Departament d’Ensenyament (PO/CE/12/1.1.00).
Cal emplenar i lliurar a les empreses els formularis del procediment operatiu d’activitats pròpies del Departament d’Educació adjuntant la informació requerida:
Annex I. Justificant de recepció de documents de coordinació empresarial d’activitats pròpies
Annex II. Instruccions que cal seguir en cas d’emergència en el centre de treball
Annex III. Acreditació del compliment de la normativa vigent sobre coordinació d’activitats empresarials
- Quan una empresa realitza activitats no pròpies del Departament d’Educació en un centre de treball, serveis de neteja, menjador, etc., i és el mateix Departament o una entitat amb competències delegades qui encarrega l’activitat a una empresa, entitat o persona física aliena, en termes de coordinació d’activitats empresarials cal aplicar el procediment operatiu d’activitats no pròpies del Departament d’Ensenyament (PO/CE/12/1.2.00).
Cal emplenar i lliurar a les empreses els formularis del procediment operatiu d’activitats NO pròpies del Departament d’Educació adjuntant la informació requerida:
Annex B. Justificant de recepció de documents de coordinació empresarial d’activitats no pròpies
Annex C. Instruccions que cal seguir en cas d’emergència en el centre de treball
Annex D. Acreditació del compliment de la normativa vigent sobre coordinació d’activitats empresarials
Annex E. Informació dels riscos específics i de la planificació de l’activitat no pròpia
Es tindrà en compte aquests dos casos d’activitats NO PRÒPIES específiques:
- Quan l’activitat consisteixi en el tractament de plagues, cal aplicar, també amb caràcter previ, la Instrucció relativa al protocol d’actuació als centres pel control de plagues (IN/BI/12.1.0.04).
- Si l’activitat consisteix en la realització d’obres de millora, reforma i/o adequació de les instal·lacions dels centres de treball, on simultàniament s’hi continuïn realitzant les activitats del centre de treball s’afegirà l’annex A als annexos B, C, D i E:
Annex A. Informe de seguretat i salut del personal d’un centre de treball amb obres
Aquest annex A s’ha de trametre al Servei de Prevenció de Riscos Laborals que consensuarà, si és possible, les mesures preventives i/o correctores que s’han d'adoptar amb la unitat promotora de l’obra i el o la responsable del centre de treball.