Bloc 2. Apartat 2: Documentació del centre relacionada amb la prevenció de riscos laborals

La documentació que el centre ha de disposar en matèria de prevenció de riscos laborals, queda recollida en l’article 23 de la Llei de prevenció de riscos laborals:

Article 23. Documentació


El redactat dels paràgrafs a), b) i c) correspon a l'establert per la Llei 54/2003, que modifica el de la Llei de prevenció de riscos laborals.

1. L'empresari ha d'elaborar i conservar a disposició de l'autoritat laboral la documentació següent, relativa a les obligacions establertes als articles anteriors:

a) Pla de prevenció de riscos laborals, d’acord amb el que preveu l’apartat 1 de l’article 16 d’aquesta Llei.

b) Avaluació dels riscos per a la seguretat i la salut en el treball, inclòs el resultat dels controls periòdics de les condicions de treball i de l’activitat dels treballadors, d’acord amb el que disposa el paràgraf a) de l’apartat 2 de l’article 16 d’aquesta Llei.

c) Planificació de l’activitat preventiva, incloses les mesures de protecció i de prevenció a adoptar i, si escau, material de protecció que s’hagi d’utilitzar, de conformitat amb el paràgraf b) de l’apartat 2 de l’article 16 d’aquesta Llei.

d) Pràctica dels controls de l'estat de salut dels treballadors previstos a l'article 22 d'aquesta Llei i conclusions obtingudes en els termes recollits en el darrer paràgraf de l'apartat 4 de l'article esmentat.

e) Relació d'accidents de treball i malalties professionals que hagin causat al treballador una incapacitat laboral superior a un dia de feina. En aquests casos, l'empresari ha de dur a terme, a més, la notificació a què es refereix l'apartat 3 d'aquest article.

2. En el moment en què cessin la seva activitat, les empreses han de remetre a l'autoritat laboral la documentació indicada a l'apartat anterior.

3. L'empresari està obligat a notificar per escrit a l'autoritat laboral els danys per a la salut dels treballadors al seu servei que s'haguessin produït arran del desenvolupament de la seva feina, d'acord amb el procediment que es determini reglamentàriament.

4. La documentació a què fa referència aquest article haurà de ser també posada a disposició de les autoritats sanitàries amb l'objectiu que aquestes puguin complir el que disposen l'article 10 d'aquesta Llei i l'article 21 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat.



Part d’aquests documents han estat elaborats pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Educació. A continuació trobaràs els enllaços per descarregar-te els documents a) i b).



Avaluació de riscos i planificació de l’activitat preventiva

L’avaluació de riscos és una de les activitats preventives que legalment han de dur a terme totes i cadascuna de les empreses amb independència de la seva activitat productiva o la seva grandària. Però no és tan sols una obligació legal, de la qual deriven responsabilitats relatives a la seguretat i salut dels treballadors, sinó que forma part del cicle de millora contínua que qualsevol empresa ha d’aplicar en la seva gestió.

L’avaluació de riscos és el procés mitjançant el qual el centre té coneixement de la seva situació respecte de la seguretat i la salut del personal treballador. L’objectiu de l’avaluació de riscos es disposar d’un diagnòstic de la prevenció dels riscos laborals per tal que els responsables de l’empresa puguin adoptar les mesures de prevenció necessàries.

A la pràctica, el concepte avaluació de riscos inclou diverses fases diferenciades i consecutives: la identificació dels factors de risc i les deficiències originades per les condicions de treball, l’eliminació dels riscos que siguin evitables, la valoració dels riscos no evitables i, finalment, la proposta de mesures per controlar, reduir i eliminar, sempre que sigui possible, tant els factors de risc com els riscos associats.

Una vegada identificats tots els riscos i les deficiències (evitables o no), i després de valorar la magnitud de la gravetat dels riscos no evitables, es procedeix a aportar les mesures preventives amb les quals s’ha d’eliminar el risc o la deficiència o s’han de controlar els riscos que no s’han pogut evitar. Sempre que hi ha una proposta d'adopció de mesures, s’ha d'especificar el termini (dates previstes d’inici i finalització) en què quedarà realitzada aquesta mesura, i també qui és la persona i quina és la unitat a les quals s'ha assignat aquesta responsabilitat i que hauran de retre comptes sobre l'estat de realització. Aquesta segona fase s’anomena: Planificació de l’activitat preventiva.

És evident que, en la majoria d'ocasions, l'adopció de la mesura comporta una despesa; així doncs, també és necessari quantificar i preveure aquesta despesa i, per tant, assignar-hi un pressupost perquè sigui possible que la mesura es dugui a terme.



Altres documents: